Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '11

 
Kategori
KOBİ
 

Üniversite sanayi işbirliğinde bir örnek çalışma

“Ayrı telden çalmak” deyimi sanırım KOBİ ve Akademisyenler arasındaki ilişki için söylenmiş olsa gerek. Biri teorik kısmın kaptanı diğeri ise pratiğin kaptanı olarak, maalesef bir araya gelerek bir gemiyi aynı rotada tutmayı neden başaramazlar? Bunları aynı gemide, aynı rotada tutmanın yolları nelerdir? Aynı gemi için iki kaptan kazanım mıdır? 

Kimilerinizin “Hayır” dediğini duyuyorum, oysaki ben “Evet” diyenlerdenim. Bu satırlara sığmayacak kadar, AR-GE projesi içerisinde, KOBİ ve Akademisyen arasında saçlarım dökülse de yine de “Evet” diyenlerdenim. Neden mi? Çünkü,  

· Bir ülkenin geleceğinin bilimde yattığına inanıyorum 

· Bir ülkenin geleceğinin üreten insanların elinde olduğuna inanıyorum 

· Bir ülkenin geleceğinin “yukarıda ve ileride” olması için yenilikçi (inovatif) uygulamalardan geçtiğine inanıyorum 

· Bir ülkenin takip eden değil, takip edilen olabilmesi için standart koyan, kuralları koyan olması gerektiğini biliyorum da ondan. 

Bugün bilim-teknolojinin hangi ülkelerin elinde olduğuna ve onları finanse edenlerin kim olduklarına bakmanız beni doğrulayacaktır. Beni doğrulamanız için de bu satırları yazmıyorum, yazıyorum çünkü Mersin’de ve eminim benim bilmediğim başka şehirler de bu iki tarafı birleştiren ve harika sonuçlar alanlar olmuştur; beni okuyan sizlere de ilham olması açısından yazıyorum. 

Mersin’de Bölgesel İnovasyon Stratejisi olan Ris-Mersin Projesi yürütülürken gerçekleştirdiğimiz pilot projelerden birisi de ARGE-33 adlı projeydi. Amaç, KOBİ’lerin inovasyon kapasitelerinin arttırılmasıydı, ancak bunu tek başlarına yapamayacaklardı, desteğe ihtiyaçları vardı ve bir de bizim gibi “çöpçatanlık” yapan bir ekibe J Bölgede azımsanmayacak bir sanayi altyapısı vardı ve bir de yanı başlarında Mersin Üniversitesi ve Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü. Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Sitesi ve –Mersin Technoscope’u bir araya gelerek 12 ay süreyle bütçesi sadece 5000€ olan bir proje yaptılar. KOBİ’leri toplayıp, üniversiteye getirdiler, bölüm başkanları neler yaptıklarını ve yapabilecekleri anlattı, sonrasında bir kokteyl yaparak daha samimi olmaları sağlandı. Bir sonraki buluşmada akademisyenler Organize Sanayi Sitesine getirildi, bu sefer sanayiciler konuştu. Arkasından yine kokteyl; kaynaşma önemli. Aynı uzmanlık alanında çalışan akademisyen ile imalatçı, kokteyllerde aynı masada bulundu. Biz çöpçatanların, eğer kendi aralarında konuşan olursa, doğrudan gidip ilgili masalarında ilgili akademisyenlerle tanıştırmaktı, görevimiz. Her iki tarafın iletişim bilgileri ve ana çalışma konularını içeren listeleri de ellerine vermeyi unutmadık. Bu gidip gelmeler Alata Enstitüsü, küçük sanayi sitesi ve doğrudan talep eden KOBİ’nin şirketine şeklinde ilerletildi. Üniversite bölümlerinin ve araştırma enstitüsünün laboratuvarları gezdirildi, açıklamalar yapıldı. Bazı uzmanlık alanları hızlarını alamayıp, kendi uzmanlık alanlarına daha fazla büyüteç konulmasını talep ettiler ve “Tarımsal AR-GE Toplantıları” yapıldı. Elbette KOBİ’ler ve üniversite için ilk engel finansmandı. Bu nedenle, ortaya konulacak AR-GE projelerinin finansmanıyla da ilgili çeşitli uzmanlar ve Sanayi Bakanlığı (SANTEZ Projeleri) bu toplantılara katılmak için Mersin’e geldi, finansman kaynaklarına nasıl ulaşılabileceğini aktardı. KOBİ’ler açısından ikinci sorun, proje yazma kültürü eksikliği idi, bu konuda da biz çöpçatanlar en azından ilk projeleri için devredeydik ve onların ellerinden tuttuk. Tüm bu süreçlerde Mersin basını da tüm il genelinde bu projeyi gerçekten çok iyi duyurdu. Bu süreç devam ederken 11 proje için imzalar atılmıştı bileJ Beklediğimiz sonuç, üniversite-sanayi arasındaki iletişimi sürekli kılacak ortak bir dil oluşturulmasıydı ve 6 ay içerisinde bile attığımız tohumlar yeşermeye başlamıştı. 

Bursa da gerek tarımsal sanayi ve gerekse diğer sanayi dalları açısından güçlü bir şehir ve aynı zamanda şanslı, çünkü Bursa’da kendini defalarca kanıtlamış bir üniversiteleri var. Tek yapılması gereken, bunları bir araya getirecek, basiretli ve istekli bir ekip. Var mı talipli? 

 
Toplam blog
: 68
: 2603
Kayıt tarihi
: 27.05.11
 
 

Çoklu paydaş ortamında çalışma yeteneği, özellikle inovasyon ve kümelenmeyi teşvik etmek için kamu k..