Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '13

 
Kategori
Eğitim
 

Üniversite sınavında açık uçlu sorular geliyor!

Üniversite sınavında açık uçlu sorular geliyor!
 

Üniversite sınavında açık uçlu sorular geliyor!


Yıllardan beridir bir düzen tutamayan üniversite sınavlarında açık uçlu soruların yer alması gündemde. Bu amaçla ÖSYM uzun zamandır hazırlık yaptığı açık uçlu sorularında yer aldığı deneme sınavını 3 Kasım 2013’de yaptı.  Bu deneme sınavında 30 adet açık uçlu ve 30 adet çoktan seçmeli olmak üzere 60 soru yöneltildi. Ankara’da  farklı türlerde 20 okulda lise son sınıfda okuyan öğrencilerden oluşan ve tamamıyla gönüllülük esası ile belirlenen  2.648 adaya, 120 dakika cevaplama süresi verilmiştir. Yani her soruyu yaklaşık 2 dakika sürede cevaplamaları istenmiştir.  

Bu sınavda elde edilecek veriler önümüzdeki yıllarda yapılacak sınavlarda açık uçlu soruların kullanılması için dayanak oluşturacak. Artan aday sayıları ile birlikte yapılan sınavların daha verimli hale getirilmesi çalışması önümüzdeki yıllarda da devam edeceği görülüyor.  Eğer bir sınavda düzenlemeye gidilecekse bunu ilk fark eden ve kendini ona göre ayarlamaya çalışan dershaneler olmuştur. Bazı dershaneler 2015’de açık uçlu sorular ile sınav yapılacak şeklinde kendilerini hazırlamaya başladılar bile.

Açık uçlu soruların sınavlarda kullanılması öğrenci niteliğini arttıracak olması önemli bir gerçektir. Üniversitelerin hocaları ile zaman zaman bir araya geldiğimizde ortak yakınmaları: Gönderdiğiniz öğrencilerin lisede öğretilen konuları derinlemesine bilmedikleri, bu bilgilerin üniversite eğitimine temel teşkil ettiği, ancak öğrencilerin bu eksikliklerinin üniversite eğitimini önemli ölçüde olumsuz etkilediği şeklinde oluyor. Kanayan bir yaradır lise son sınıfa gelen öğrencinin okulu ikinci plana itip, sadece dershanelere yoğunlaşmaları. YGS/LYS’yi kazandık diyelim. Peki örneğin; mühendislik bilimlerinde ya da tıp, eczacılık gibi sağlık bilimlerinde lise müfredatında olan ancak sadece YGS/LYS odaklı çalışma neticesinde üzerinde yeterince durmadığımız Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik vb.  gibi derslerin eksikliğini nasıl tamamlayacağız. İşte bu açık uçlu sorular öğrenci niteliğini önemli ölçüde arttıracaktır.

Son günlerdeki dershane tartışmaları bu tür sınavların daha erkene çekilmesinede neden olacak gibi duruyor. Ayrıca şu an ortaokullarda uygulanan yazılı sınavların merkezi sistemle yapılması modeli liseden üniversiteye geçişte de kullanılacağı şeklinde haberler geliyor. Yani önümüzdeki birkaç yıl yine üniversite sınavları ile ilgili değişiklikler eğitimcileri ve öğrencileri, dolayısı ile aileleri meşgul edecek gibi duruyor.

 
Toplam blog
: 50
: 2429
Kayıt tarihi
: 31.08.06
 
 

Hatay'ın İskenderun ilçesinde dünyaya geldim. 1997 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültes..