Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '12

 
Kategori
Eğitim
 

Üniversite yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak?

Üniversite yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak?
 

2012 Üniversite Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?


Bu yılın üniversite tercih dönemi üniversite adaylarının kafası biraz karışıktı. Zira üniversite tercihlerinde alan farkının kalkmış olmasıyla birlikte ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kılavuzunda yer alan üniversite programlarının başarı sırası alan farkının uygulandığı eski sistemle oluşmuştu. Bu nedenle adaylar tercih yaparken daha esnek davranmalı ve başarı sıralamasına göre yapacağı tercihleri üsten ve özellikle alttan geniş tutmalıydı.

Tercih dönemlerinde adayların zihinlerini karıştıran bir diğer etken de basında yer alan bilgilerin sağlıklı olmaması. Maalesef birçok ulusal basın-yayın organı bu tür konularda bir uzman bulundurmadığı gibi bir uzmana danışmadan haberler yapıyor. Oysa ki bu tür konularda eldeki verileri yorumlamadan yapılan haberler oldukça yanıltıcı olabiliyor. Örneğin bu yıl basında kontenjanlar kadar tercih hakkına sahip aday bulunmadığı gibi bilgiler yer aldı. Oysa tercih edebilecek aday sayısı, her puan türünde kontenjandan  daha fazlaydı. Bununla birlikte vakıf üniversitelerinin kontenjanlarının boş kalmaması için baraj puanını düşürtme çabaları da kamuoyunu olumsuz etkilemiş ve zihinleri bulandırmıştı.

Aslında konumuz tercih süreci değil. Fakat dönemin karışıklığına dikkat çekme nedenim, üniversite adaylarımızın anlaşılmalarını kolaylaştırmak. Zira bazı adaylarımız yerleştirme sonuçları açıklandığında oldukça fazla anlayış görmeye ihtiyaç duyabilir...

baraj puanın düşürülme tartışmaları gölgesinde 3 Ağustos 2012 tarihinde üniversite adaylarının tercih bildirimi süresi sona erdi. Şimdilerde üniversite adayları merakla sonuçların açıklanmasını bekliyor. Kimi yerleşip yerleşmediğini kimi ise hangi tercihe yerleşeceğini merak edior.

Bu merak neticesinde adaylarca sorulan soru ise yer yıl olduğu gibi aynı; yerleştieme sonuçları ne zaman açıklanacak?

ÖSYM üniversite tercihleri sonrasında yerleştirme sonuçlarının ne zaman açıklanacağına dair net bir tarih vermemektedir. Fakat önceki yılların temayülleri ile yerleştirme sonuçlarının açıklanacağı tarih hakında fikir yürütmek mümkün. Bu yönde daha önceki yıllarda yaptığımız değerlendirmeler oldukça isabetli tahminlerden oluşuyordu.

Bu yıl tercih süreci geçen yıla nazaran takvim olarak 2 gün erken bitti. Geçen yılın yerleştirme sonuçları ise 19 Ağustos tarihinde açıklanmıştı. Buradan işaretle herhangi bir aksaklığın çıkmaması halinde bu yılın yerleştirme sonuçlarının 17 Ağustos 2012 Cuma günü açıklanma ihtimali oldukça yüksek. Hatta 1-2 erken bile olabilir...

Tabii ki sonuçların erken veya geç açıklanmasının yerleştirme yapılacak yeri değiştirme ihtimali yok. Bu yönüyle üniversite adaylarına sabır diler, hayaini kurdukları programlara yerleşmelerini temenni ederim.

Sinan ÇAĞIRAN - Rehberlik Uzmanı
facebook.com/sinancagiran
twitter.com/scagiran - facebook.com/scagiran

 
Toplam blog
: 157
: 12370
Kayıt tarihi
: 22.08.06
 
 

1996-2000 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, Psikolojik Danış..