Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '08

 
Kategori
Güncel
 

Üniversitelerde konu türban değil!

Üniversitelerde konu türban değil!
 

Üniversitelerde esas konu örtü, din, inanç değil, temel hak ve özgürlüklerdir…
Geçen hafta Üniversitelerde yoğunlaşan tartışma, dindar-laik tartışması şeklinde ağırlıkla algılansa da, özgürlükçü ve yasakçı bakış ilk kez bu kadar net ayrışıyor. bu gelişme ülkemizde demokratikleşme açısından sevindiricidir.

Özgürlükçü anlayışa sahip, başörtüsü konusunda yasak karşıtı bir tavra sahip öğretim üyeleri aslında son 20 yılın tepkisini yansıtmaktadır.

Ancak sorun: üniversitelerin yasakçı anlayış tarafından temsil ediliyor olmasıdır.

Dün yine de ODTÜ de toplanan ÜAK toplantısına 27 rektör katılmadı...

İslami kesimden uzak öğretim üyelerinin başını çektiği universitede özgürlük insiyatifi dünden beri http://universitedeozgurluk.blogspot.com/ adresinden ses veriyor.

Çeşitli üniversitelerden akademisyenler, üniversitelerde kılık-kıyafetin serbest bırakılmasını destekleyen bildiriyi imzaya açtılar.

Aralarında Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Prof. Dr. Eser Karakaş, Prof. Dr. Kadir Cangızbay, Prof. Dr. Naci Bostancı, Prof. Dr. Levent Köker, Prof. Dr. İhsan Dağı, Prof. Dr. Ümit Cizre, Prof. Dr. Mete Tunçay, Prof. Dr. Halil Berktay, Doç. Dr. Semra Somersan, Doç. Dr. Bülent Somay, Prof. Dr. Mustafa Erdogan, Doç. Dr. Cem Somel, Yrd. Doç. Dr. Teoman Pamukçu, Doç. Dr. Mesut Yeğen, Yrd. Doç. Dr. Murat Paker, Prof. Dr. Meyda Yeğenoğlu, Prof. Dr. Erdal Özmen, Prof. Dr. Nilgün Kubilay gibi akademisyenler var. Duyuruya katılan öğretim üyesi sayısı şu an: 3315

Bildirilerinin içeriği şöyle:

"Üniversitelerin düşünce, ifade, din ve inanç özgürlükleri ile eğitim ve öğretim gibi en temel insan hakları karşısında yasakçı değil özgürlükçü bir tavır alması gereken kurumlar olduğunu düşünüyoruz.

Üniversitelerimizin çağdaş uygar toplumlara yaraşır biçimde, özgürlüklerle ve bilim üretimiyle anılmasını istiyoruz.

İstisnasız her demokratik ülkede olduğu gibi üniversitelerimizde de kılık-kıyafet serbestliğinin; hiçbir din, inanç, düşünce, ırk, grup ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın bütün öğrencilere tanınması gereğine inanıyor; aksi yöndeki tüm düzenleme ve uygulamalara bir an önce son verilmesini talep ediyoruz."

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..