Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '08

 
Kategori
Siyaset
 

Üniversitelerin türban tepkisi

Üniversitelerin türban tepkisi
 

Günlerdir hayatımızın içinde olan türban konusu giderek alevlenmeye başladı. AKP-MHP ortak çalışmasıyla üniversitelere sokulmaya çalışılan siyasi simge öğesi (başbakanın değimiyle) türban CHP ve DSP nin tüm karşı çıkmalarına ve Anayasa mahkemesine götürme savlarına karşı büyük bir kararlılıkla ilerliyor.

Peki bu durumun sonuçları nasıl ortaya çıkar ve en önemlisi üniversiteler bu konuda ne düşünüyor.

Şuana kadar;
Ortadoğu Teknik ÜNİVERSİTESİ
İstanbul ÜNİVERSİTESİ
İnönü ÜNİVERSİTESİ
Marmara ÜNİVERSİTE leri tepkilerini yaptıkları senayo duyuruları ile kamuoyuna aktardılar bunlardan en çok ses getireni ise ülkemizin en eski ve en köklü üniversitesi olan İstanbul Üniversitesinden geldi. Bu senato duyurusunu aynen aktarıyorum.


“Üniversitemiz, türban yasağının kaldırılması konusunda gelinen noktayı endişe ile izlemektedir” diye başlayan duyuruda, şu görüşler dile getirildi:

“İstanbul Üniversitesi Senatosu olarak türban yasağının anayasa değişikliği yapılarak aşılmaya çalışılmasının yanlış olacağını düşünüyoruz. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve mevcut anayasamızın temel ilke ve dayanaklarının başında laiklik ilkesi gelmektedir. Laiklik ilkesi, hukukun üstünlüğünün, insan haklarına saygının, demokrasinin varlığının ve bilimsel özgürlüğün korunmasının ön koşuludur. Bu anlamda Cumhuriyetin özünün ayrılmaz ve vazgeçilmez bir parçasıdır. Türban yasağının anayasa değişikliği yoluyla aşılmak istenmesi, laiklik ilkesine, yani anayasanın ruhuna aykırı olacaktır. Üniversitemizde dinsel simgelerin kullanılması yasağı, dayanağını laiklik ilkesinden almaktadır. Politik çıkarlar ve siyasi tercihlerin, din ve vicdan özgürlüğü adı altında üniversitelerde bilimsel özgürlükleri tehdit etmesi kabul edilemez. Türkiye, din istismarına ve şeriat oyunlarına sahne olmayacaktır. Sosyal düzenimizi bilerek veya bilmeyerek değiştirmek isteyenlere göz yumulamaz.”

Senato duyurusunda, İstanbul Üniversitesi'nin her zaman laik ve demokratik Cumhuriyete sahip çıktığı vurgulanarak, “Üniversitemiz, ülkemizin bölünmez bütünlüğüne ve demokratik hukuk devleti ilkesine kararlılıkla bağlı kalmıştır. Üniversitemizin, ulusumuzu aydınlık bir geleceğe taşıyabilecek öğrenciler yetiştirmek için bu ilkelerin savunucusu olmaya devam edeceğinden kimsenin kuşkusu olmamalıdır” denildi.

Üniversiteler bu süreci çok sancılı geçirecek özellikle bu türban konusunun üniversitelerdeki uygulamaları toplum tarafından dikkaele izlenecek...

Hadi Hayırlısı

 
Toplam blog
: 22
: 929
Kayıt tarihi
: 07.05.07
 
 

Hukuk öğrencisiyim. Siyasetle ilgileniyorum. Sosyal demokratım...