Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '14

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Üniversitelinin Özgüven sahibi olması

Sevgili Üniversite öğrencisi Kardeşim,

Yaklaşık 30 yıldan bu yana Üniversite öğrencisi olarak, Üniversitelilerle sohbet ederek, Onlara konuşmalar yaparak, onlara hitap eden yazılar yazarak Üniversite öğrencileri ile beraber oluyorum. Bu süre zarfında gördüm ki Üniversite öğrencilerinin büyük çoğunluğunun özgüveni düşük. Bu düşük özgüven de onların ileriyi görmelerine ve hayata güvenle bakmalarına engel oluyor.

Değerli  Üniversite öğrencisi Kardeşim,

Özgüven oluşması için insana umut veren, onların başaracağına inandığını söyleyen insnalar ile daha çok zaman  harcamaya bakmak zamanla Üniversitelinin kendisine güven duymasına sebeb olur. Her şeyin birden bire olamayacağına inanarak ve size “Yapabilirsin” diye moral veren insnalardan genelde gençler uzak kalıyorlar veya onun bir çıkar için öyle söylediği önyargısına kapılarak ona inanamıyorlar ve uzak kalıyorlar. Habuki, size inana ve güvenen insanı da her zaman bulmak mümkün olmaz. Bu yüzden size inanan insanları samimiyetle   iyi analiz ederek, önyargıya kapılmadan değerlendirmenizi  tavsiye ederim.

Değerli Üniversite Öğrencisi Kardeşim,

Bu arada en yakın arkadaşınız bile olsa, size umut mu veriyor? Yoksa size umut veren , sizinle güzel şeyleri mesela kişisel gelişm kitapları, dergileri paylaşan insanlara yaklaştırıyor mu ? yoksa uzaklaştırıyor mu buna dikkat etmenizi tavsiye ederim. Sizi kaybetme korkusu  ile sizin daha iyi ve faydalanacağınız kaynaklara ulaşmanıza engel olan arkadaşlarınızı bir kere daha gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

Sevgili Üniversite Öğrencisi,

Dergi ve gazetelerde, internette özgüven ile alakalı yazıları okuyarak not tutmanız ve   uygulayacaklarınızı da uygulamaya çalışmanız sizlere güç ve kuvvet verecektir. Hayatımda Kişisel gelişim Dergilerinde özgüven ile alakalı yazıları her zaman okuyarak çok faydalanan  bir insan olarak bunu size tavsiye ederim.

Sevgili Üniversite Öğrencisi Kardeşim,

Çoğu Üniversite Öğrencisi kendisi gelişmek için çaba harcamadığı gibi, arkadaşlarım gelişecek de benden uzaklaşacak korkusu ile sizi geliştirecek insanlar ile iyi diyaloglar kurmanıza da engel olmaya gayret ederler. Siz bu arkadaşlarınıza münasip lisan ile gelişmek istediğinizi ve  sizi geliştirecek insanlar ile konuşmanızını, onları terk etmek manasına da gelmeyeceğini  anlatmanız gerekir. Eğer size engel olmaya çalışırsa gene de faydalanacak insanların yanına gideceğinizi anlatın. Çünkü gelişmek isizn hayatınızı aydınlatır ve ilerde ailenizin ve iş arkadaşlarınızı da geliştirir. Ama boş arkadaşlar inanın ki okul bitince sizi artık hatırlamazlar bile. Size gelip geçici arkadaşlardan çok sizi bilgi ve gerçek sevgi ile destekleyecek insanlara   bakın.

Sevgili genç Üniversiteli arkadaşım,

Özgüven demek kendine güvenmek demektir. Yani başkalarına güvenmeden önce kendine güvenmektir. Siz önce arkadaşınıza güvenerek onun her dediğini yaparak kendi yapmak istediklerinizi geri plana alırsanız o arkadaşınız artık her istediğini yapmak için sizi esir gibi kullanmaya bakacak, siz sizi geliştirecek insana gitmek istediğiniz zaman da ilkokul öğrencileri gibi sizi tehdit etmeye “ eğer benim sözümü dinlemez de O adamın yanına gidersen seninle daha konuşmam” diyerek sizi geliştiren insanların yanına gitmenize engel olmaya çalışacaktır. Kendi aklınızla size faydalı olana bakarak özgüven aşılayacak fırsatları asla tepmemenizi  tavsiye ederim.

Sevgili Üniversiteli Kardeşim,

Hayatta çok başarılı olmak, lider olmak istediğinizin her zaman farkındayım. Her insan lider olmak ister. Bence insanların yüzde 40 ı lider özellikleri olan insanlardır da. Ama bu özellikleri gerçek manada geliştirenler lider olur. Çünkü lider çevresinde kim onu gerçekten seviyor ve geliştirmek istiyor, kim ise gelişimine engel oluyor? Bunu görerek çalışma planının ona göre ayarlayan ve bunda da başarı gösteren insandır. Bunu yapan da gerçekten lider olur zaten.

Sevgili Üniversite Öğrencisi Kardeşim,

Lider olmak ve özgüven sahibi olmak istiyorsan, önce çevrende arkadaşlarını gözden geçirerek, kimler seni bu yolda motive ediyor, kimler engelliyor ? Ona bak. Sonra da liderlik ve  özgüven konusunda  ne kadar deregi ve gazete yazısı okuyorsun ona bak. Bunları gözden geçirdikten sonra seni motive edene daha çok yaklaşır, engel olandan uzaklaşırsan ve daha çok bu konuda gazete ve dergi yazısı okur ve uygularsan liderlik ve özgüven sahibi olma yolunda mesafe kat etmişsin demektir.

Başarı dileklerimle..

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..