Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '12

 
Kategori
Yurtdışı Eğitim
 

University Of California Berkeley Haas School of Business Sıkça Sorulan Soruların Cevapları

University Of California Berkeley Haas School of Business Sıkça Sorulan Soruların Cevapları
 

Haas School of Business - University of California Berkeley


 

Soru 1: Haas MBA programı süresi ne kadar?

Fulltime olarak 2 yıl

 

Soru 2: Haas MBA Programının yapısı nasıl?

Haas MBA için 12 zorunlu ders almanız gerekli. Bu zorunlu dersler ilk yıl biter. İkinci yıl seçmeli senesidir. MBA programının %40’ını zorunlu dersler, %60’ını ise seçmeli dersler oluşturur. Dersler Pazartesi- Perşembe işlenir. Cuma günleri ise çoğunlukla kariyer departmanının workshoplarına, discussion seanslarına ayrılır.

 

Soru 3: Haas’a kaç kişi başvuruyor?

Buna yaklaşık bir rakam verebilirim. 3700-4000 kişi arası başvuru yapılıyor.

 

Soru 4: HAAS MBA Türkiye’den kaç kişi alıyor?

Arkadaşlar aslında hemen hemen okulların büyük çoğunluğunun ülke bazlı bir kotası yok. Yani demek istediğim 5 Türk öğrenci alayım, 3 öğrenci de Çin’den olsun demezler. Okullar için diversity yani çeşitlilik önemlidir. Pek çok farklı ülkeden öğrencileri olsun isterler. Her şey yine de başvuran öğrenci sayısı ve adayların ne kadar güçlü olup olmadığına bağlıdır.

 

Soru 5: HAAS MBA için uygun bir öğrenci olup olmadığımı nasıl anlarım? Yan, ne tip öğrenciler Haas’tan kabul alıyor?

İyi bir Gmat skorunuz, iyi bir not ortalamanız, güzel bir TOEFL skorunuz, en az 2 yıl iş tecrübeniz varsa iyi bir aday sayılabilirsiniz. Ama GMAT, TOEFL gibi sınavlarda full skor almış, ortalaması çok yüksek biri bile olsanız HAAS kabulunu garantileyemezsiniz. Yazacağınız essayler, farklı taraflarınız,  University of California’ya ve/veya HAAS MBA programına yapabileceğiniz katkılar da çok önemlidir.

 

Soru 6: HAAS MBA için herhangi bir iş tecrübesi önemli mi?

İçerik içerik içerik. 5 yıllık bir iş tecrübeni z vardır ama dolu dolu bir tecrübe değildir. Aldığınız sorumluluklar, karşılaştığınız zorluklar, sizin bu zorluklara tepkiniz gibi. Onun yanı sıra 1,5 yıllık bir iş tecrübeniz vardır ama size kabulü getirir. Bu noktada birlikte çalıştığınız supervisorınızın yazacağı referans çok önemlidir.

Hazır yeri gelmişken hemen belirteyim. Çalıştığınız yerin CEO’sunu tanıyor olabilirsiniz. Ama sizi iş zamanı hiç gözlemlemediyse sadece tanıdık ve üst rütbe olarak alacağınız bu referans işe yaramaz. Lütfen sizi iş alanında takip eden, yönlendiren, sizden sorumlu olan kişilerden referans almaya çalışın. Ayrıca sadece “Ali kendine güvenli, takım çalışmasına yatkın, araştırmaya heveslidir” gibi referanslardan kaçının. Araştırmaya hevesli olduğunuzu nasıl anladı, hangi olaylar sonrası takım çalışmasına yatkın olduğunuzu gösterdi. Spesifik örnekler çok önemli.

 

Soru 7: Stajlarım iş tecrübesi sayılır mı?

HAAS başta olmak üzere tüm MBA okullarının iş tecrübesinden anlatmaya çalıştıkları mezun olduktan sonraki iş tecrübeniz. Pre –university workexperience dediğimiz iş tecrübeleri de önemli ve mutlaka okul tarafından incelenir. Ama Haas için sadece stajlarınız yeterli olmaz.

 

Soru 8: HAAS aile üyelerinin verdiği referansları kabul etmediğini söylüyor. Ama ben aile şirketimizde çalışıyorum ve de supervisorum babam. Ne yapmam lazım?

Kerem’in sorusuna bayıldım. Genelde en dikkatli ve eleştirel supervisorlar yakın akrabalardır. Ama evet Haas akraba referansı istemez.  Babanın dışında seni gözlemleme şansı olan biri varsa ondan referans al. Ana müşterilerinizden birinden de alınan referanslar işe yarar. Yine Haas’a başvuran bir arkadaşınızın benzer durumu vardı. Müşteri referansı çok güçlü olmuştu. Öğrencimizin çalışma disiplininden, iş takibinden, sorunlara ürettiği çözümlerden ve profesyonel yaklaşımından bahsetmişlerdi. Yine başka bir öğrencimiz babasından değil benzer şirketlerin oluşturduğu ve kendilerinin de üyesi oldukları bir dernekten referans almıştı. Ama bu dernekte kendisi de faaldi. Dernek başkanının gözlemindeydi. O da çok güçlü bir referans olmuştu. Bu çözümlerin hiçbiri sana uymuyorsa bana mesaj at başka bir çözüm üretelim okulla beraber.

 

Soru 9: HAAS ‘ta Türk öğrenciler için burs var mı?

Var. Her yıl University of California Haas Business School websitesinde bursların listesini yayınlar. Oradan size uyabilecek bursları görebilirsiniz. Ayrıca yine eğitim kredisi denilen loan alma şansınız var. Tabii biz uluslar arası öğrenci olduğumuz için devlet kredisi alamıyoruz. Özel kredi almak için de Amerikan vatandaşı kefilliği gerekiyor ama Haas’tan kabul alırsanız kefilsiz kredi alma şansınız var.

HAAS MBA ile ilgili net olamaya noktalar varsa bana toplantı sonrası isiltabag@okulariyoruz.biz adresine email atabilirsiniz.

Herkese bol şans,

IşIl Tabağ

Top Global Education

isiltabag@okulariyoruz.biz

www.topglobaleducation.com

www.okulariyoruz.biz

 
Toplam blog
: 189
: 6400
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Endüstri Mühendisi olan Işıl Tabağ, Avrupa Okullar Birliği görevinden sonra 1998 yılından bu yana..