- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Unutkanlığı önleyen besinler...
Geçenlerde diyetisyen bir arkadaşımla sohbet ederken, konu geldi çattı unutkanlığa…
Belli bir yaştan sonra insanlarda başlayan unutkanlığın sebepleri ne olabilir, bundan kurtulmanın yolları nelerdir diye konuşurken, arkadaşım, sebebinden ziyade, yakalanmamanın, yakalanılmışsa kurtulmanın yolları önemli dedi.
Biraz düşününce hak verdim.
Evet, sizde de son zamanlarda unutkanlık mı başladı?
Çoğu önemli işinizi unutuyor musunuz?
Nedeni kan bulgularınızla ilgili olabilirmiş.
Uzun süreli olması durumunda illaki doktorunuza başvuracaksınız. Ancak beslenmenizde bazı besinlere daha fazla yer vererek, bu illetten kurtulmak pekâlâ mümkünmüş.
İşte unutkanlığın ilacı olabilecek yiyecekler:
Yabanmersini
Yabanmersini antosiyaninlerden zengin çok güçlü bir meyve, özellikle hafızayı güçlendirici etkisi araştırmalarca da desteklenmekteymiş.
Ceviz
Beyni besleyen çok etkili bir kuruyemiş olan ceviz hem omega-3’den hem de çinkodan zengin. Bu ikili nedeniyle güçlü bir hafıza koruyucuymuş.
Yumurta
Lesitin ve B vitaminlerinden zengin olan yumurta beyni besleyen ve hafızayı güçlendiren etkisiyle düzenli tüketilmesinde fayda varmış.
Bitter çikolata
Kakao içeriğindeki flavonlar nedeniyle beyindeki kan akışı hızlanabilmekteymiş. Çikolata içeriğindeki kakaonun %50 ve üzeri olmasıyla bu etki görülebilmekteymiş.
Yağlı balıklar
Balık içeriğindeki omega-3 nedeniyle beyin dostu bir besinmiş. Daha çok yağlı balıkları tercih etmek etkisini artırırmış. Tüketirken kızartmamak önemli bir unsurmuş.
Biberiye
Beyne giden kan akışını hızlandırıcı etkisi nedeniyle hafızayı güçlendirmekteymiş.
Sızma zeytinyağı
Zeytinyağı içerisinde bulunan oleuropein ve hidroksitirosol maddeleri yapılan çalışmalarca hafızayı güçlendirdiği, beyin hastalıklarına karşı koruduğu belirtilmektedir. Tüketilen zeytinyağı sızma ise elbette etkisi artmaktaymış.
Yeşil çay
Antioksidan değeri yüksek olan yeşil çayın birçok faydasının yanı sıra hafızayı da güçlendirici etkisi bulunmaktaymış.
Afiyet olsun…