Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '15

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Unutmayın...

Avukatlar, yüklendikleri görevleri avukatlık görevinin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmak ve Türkiye Barolar Birliği’nce belirlenen meslek kurallarına uymakla yükümlüdürler.

Avukatlık onuruna, düzen ve gelenekleri ile meslek kurallarına uymayan eylem ve davranışlarda bulunanlarla, meslekî çalışmada görevlerini yapmayan veya görevinin gerektirdiği dürüstlüğe uygun şekilde davranmayanlar hakkında Avukatlık Kanunu’nda yazılı disiplin cezaları uygulanır.

Genç bir avukat olarak, gerek eğitimimi tamamladığım fakültede gerekse mensubu olduğum İstanbul Barosu’nda öğrendiğim şudur ki; avukatlık kutsal bir iştir. Bu kutsallığı korumanın tek yolu ise; meslek vicdanına aykırı düşen davranışlardan kaçınmak ve bu davranışları sergileyecek olanlara karşı mesleği gözetmektir.

A.H. Özkent’in dediği üzere; ‘Avukat peygamber olmak zorunda değildir. Ama; avukat, örnek insan olmak zorundadır.’

Alman, Fransız ve İtalyan Kanunlarında da, değişik terimlerle de olsa, vakarlı ve onurlu avukat portresi kabul edilmiştir.

Avukat, vakarlı, şerefli ve haysiyetli bir kimse olmalıdır. Bunu unutmayın.

Belirsiz süreli hizmet sözleşmesi ile avukat olarak görevimi ifa etmiş bulunduğum kurum ve kuruluşlarda, avukat olarak, her şeyden önce, bir meslek disiplinine bağlı olduğumu unutmadım. Bazılarının deyimi ile ‘genç ve tecrübesiz’ bir avukat olarak her zaman mesleğin itibarını korumaya ve meslek vicdanına aykırı düşen davranışlardan kaçınmaya çalıştım. Çalışma arkadaşlarıma ve yöneticilerime, avukat olsun olmasın, kıdem ve mevki gözetimi yapmaksızın her zaman saygı duydum. Hiçbir kimseden de salt avukat olduğum için saygı beklemedim, bu saygıyı kazanmaya çalıştım.

Çünkü bildim ki kimse salt unvandan ve makamdan güç alamaz. Bunu da unutmayın.

Resmi ya da özel kuruluşlarda bağımlı olarak birlikte çalışan avukatlar, kadro görevleri ne olursa olsun, adalet ve eşitlik ilkelerinden ayrılmamaya ve iş dağıtımı, denetimi ve her türlü iş ilişkilerinde meslek dayanışmasına ve onuruna uymayan davranışlardan kaçınmaya özen göstermekle yükümlüdürler. Bunu hiç unutmayın.

Ne var ki çoğu işyerinde bu hususlar göz ardı edilmektedir. Bizler, birer avukat olarak değil birer işçi olarak değerlendiriliyoruz. Salt unvanlardan ve makamlardan güç alınıyor, saygı bekleniyor, saygı gösterilmiyor.

Kimsenin, kendi kişisel onur anlayışı ve gayeleri uğruna, mesleğe zarar verme hakkı yoktur.

Ben, bir avukat olarak, bunları unutmuyorum...

Sizler de, bir avukat olarak, bunları unutmayın...                                                                                                                                                        

 
Toplam blog
: 3
: 125
Kayıt tarihi
: 14.03.15
 
 

"Düşüncemi belirteceğim: Fakat bu çok gereksiz ve yersiz bir çaba olacak; çünkü size söyleyeceğim..