- Kategori
- Yemek - Mutfak
Unutulmaz lezzetler
Afiyet olsun
Mutfağımızla ne kadar övünsek azdır. Bunu bilmeyen yok fakat bazı lezzetler vardır ki; bir kez dokundu mu dile, damağa, bir kez çeldi mi insanın aklnı iflah etmez sevenini, durup dururken gelip konar aklınızın bir köşesine ansızın, konar konmasına da lakin yalnız yenmez ki her şey, sofra ister, insan ister, doğduğu toprakların tadını kokusunu içine almak ister. Gerekenleri bulabilenler şanslı bulamayanlar hasretle yad etmekle yetinir. Bu eşSİZ lezzetlerden biri de bizim BAT olur, içine giren yeşilliklerde ve salça da özellik ister. Ve adından da anlaşılacağı gibi, yer sofrasının etrafına dizilmiş çoğunlukla analar-kızlar, konu komşu sofranın ortasına yerleştirdikleri BAT kabı yanında olmazsa olmaz asma yaprağı ve çoğunlukla (ilerleyen zamanlarda yazacağım) haşhaşlı kete-çörekle başlarlar çalakaşık, güle söyleye yemeye, asma yaprağına sarıarak yer arzu eden, sarmak için zaman kaybetmek istemeyen batseverler ise kaşıkla devam ederler. Bu arada demlenmiş çayın kokusu "meraklanmayın ben izin vermeyeceğim, bulgurun sizi rahatsız etmesine!" der adeta, zira Bat yedikten sonra çay içmeden kazara su içerseniz çok rahatsız olabilirsiniz, yani balığın ardından tahin helvasının gelişine benzer bir eşleşmedir bu, çarçabuk boşaltılan bat kabı kaldırılır kaldırılmaz sofradaki yerini alır tavşan kanı çaylar.
Eee gelelim BAT nasıl bir yiyecektir? ve nasıl yapılır?
Bat çok sağlıklı, vitamin deposu ve hazırlanması da çok kolay bir yiyecektir.
Gereken Malzemeler;
Bir su bardağı haşlanmış yeşil mercimek,
Bir su bardağı ince bulgur
Arzu edilen miktarda soğan, maydanoz, dereotu
Tercihen kaynatılarak yapılmış iki kaşık domates salçası,
tuz, pul biber, az karabiber
Aldığı kadar su
Asma yaprağı
Hazırlanışı;
İnce bulgur derince bir kap içinde ılık suyla ıslatılır. 15-20 dakika sonra mercimek, salça, tuz, biberler ve önceden yıkanıp kıyılmış yeşillikler ilave edilerek su miktarı arzuya göre ayarlanır ve servise sunulur. Bol kahkaha eşliğinde Afiyetle