Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '13

 
Kategori
Tarih
 

Ürdün haritasını çizerken Churchill'in kalemi oynamış

Ürdün haritasını çizerken Churchill'in kalemi oynamış
 

1'inci Dünya (Paylaşım) Savaşı sonucunda ortadoğu haritasını emperyalizm belirlemiştir. Ülkeler emperyalizmin menfaatleri doğrultusunda petrolün yoğunluğuna göre şekillenmiştir. Bizim sınırlarımız (siyasi sınır) şehit kanlarıyla çizilmişken, Arap ülkeleri cetvelle/kalemle çizilmiştir.

    Ürdün haritasının doğusuna hiç dikkat ettiniz mi? Bende yeni dikkat ettim. Ürdün'ün doğusunda Suudi Arabistan sınırı zikzak üçgen bir girinti şeklindedir. Çölün ortasından cetvelle/kalemle çizim yapılırken cetvel/kalem kaymış ve üçgen zikzak oluşmuştur. Nasıl mı?

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra sınırlar çizilirken, Ürdün gibi Lübnan gibi tarihte olmayan tamamen emperyalizmin çıkarları için uydurma devletler kurulurken,  Churchill (Çörçil) elinde kalem öğle yemeği yiyor, domuz etini ve şarabı fazla kaçırmış, (afedersiniz) geğirince kalemi oynuyor ve Ürdün devleti böyle ortaya çıkıyor. Ürdün’e (zikzak girintiye) "Churchill’in geğirtisi" diyorlar. Şu trajikomik hadiseyi görüyor musunuz? Cetvel değil kalem oynamış desek daha doğru olacak. (Churchill o sırada Harbiye Bakanı'dır.)

Ürdün bizi neden ilgilendiriyor? Onların haritasını biz mi düzelteceğiz? Elbette biz düzeltmeyeceğiz. Bunun emperyalizmi tanımak adına güzel/ilginç bir örnek olduğunu düşünüyorum.

Tarih sonsuz bir bilgi pınarıdır. Bu pınardan yeri geldiğinde içmeliyiz. Bunun sonucunda da bazı dersler çıkarmalıyız. Nedir bu dersler?

1. Emperyalizm kaynakları ve pazarları ele geçirmek için uzun vadeli planlar yapar,

2. Yapılan planlar işbirlikçiler vasıtasıyla yürürlüğe girer, (iç karışıklık, terör vs.)

3. Zamanı gelince ülkeler/devletler bölünür, yeni sınırlar ortaya çıkar, (1990'dan sonra Balkanlardan Orta Asya'ya değişen haritalarda olduğu gibi,)

Emperyal oyunları etrafımızla ne kadar çok paylaşırsak, halkımız o kadar bilinçlenmez mi?

 

 

 
Toplam blog
: 48
: 4273
Kayıt tarihi
: 28.08.12
 
 

Kamudan emekliyim. Yaşam felsefem "hayatın içinde her olayın sorgulanması gerektiği" yönündedir. ..