Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '08

     
    Kategori
    Müzik
     

    Üretimden uzak tüketilen müzik

    Bayanların, özellikle sorumluluk sahibi ev hanımların hiç usanmadan, sıkılmadan hergün kendilerine sordukları bir soru vardır; "Bugün ne pişirsem?" İşte tam bu soruyu yöneltip cevaplandırmaya çalışırken, bilgisayarın başında yemekle ilgili sitelere bakınırken buldum kendimi. Yok Andaloz çorbası, yok Beşamel soslu v.s... Birden gözüme ilginç bir tarif ismi takıldı, "Postmodern Sakızlı Muhallebi"İlginç, dikkat çekici ve merak uyandıran bir başlık olmasından heralde hemen malzemelere baktım; 1 paket hazır sakızlı muhallebi, 3 su bardağı süt. Hepsi bukadar. Ağza layık mı bilemem ama başlığa layık bir tarif olduğu kesin. Emek harcamadan tüketilen , basit, bayanlar için cazip bir tatlı tarifi.

    O sırada aklıma Türkiye'nin önde gelen caz gitaristlerinden Önder Focan'nın popüler müzik hakkında yaptığı bir yorumu geldi; "Popüler müziği bir müzik türü olarak algılamıyorum; patates cipsi,
    deterjan ve dondurmadan farklı değil..." Katılıyorum, günümüz müziğin bunlardan hiç bir farkı yoktur; üretim değerlerinden uzak hemen tüketime hazır bir müzik anlayışıyla karşı karşıyayız.
    Son yıllarda ne oldu da insanlar yiyecek, giyecek ve benzeri birçok sektörde olduğu gibi müzikte de kullan at politikasını benimsediler...

    Ülkede yaşanan ve önüne geçilemeyen ekonomik krizlerin sonucunda herşeyden fazlasıyla kar etme isteği kaçınılmaz hale gelmiş, yapılan şeylerin üretkenliğinden çok tüketilebilir olması önemsenmiş. Müzik de bu durumda payına düşenden fazlasını almıştır. Artık müzik ödüllerindeki kriteri; en iyi şarkı söyleyen değil, en çok albüm satan kişi oluşturmuş oldu. Daha net belirtmek gerekirse işin asıl kazanç sağlayan tarafı görsellik olmuştur. Daha bu sabah kahvaltı yaparken radyoda dinlediğim bir röportajda dikkatimi çeken ve beni şaşırtan bir konuşma geçti programı sunan kişi ve konuk arasında. Röportajın konusu; Senfonik Salsaydı… Popüler kültüre ayak uydurma pahasına senfoni orkestraları da ne yapacağını şaşırmış durumda. Çalınacak eserlerin salsa ritmlerini barındırıyor olması akabinde salsa yapmak isteyen dinleyiciler için yerlerin ayarlanması senfoni konserlerinde pek de görülmemiş bir durumdu. Peki bilinçli bir şekilde topluma sunulan fakat bilinçsizce tüketilmesi sağlanan müziğin gelebileceği en son nokta ne olabilir?

     
    Toplam blog
    : 1
    : 395
    Kayıt tarihi
    : 09.10.08
     
     

    23 yaşındayım, evliyim ve 3 yaşında bir kızım var. Antalya' da yaşıyorum. Akdeniz Üniversitesi Güzel..