Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '12

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Üretimin yola saçılması

Üretimin yola saçılması
 

Üretimin saçılması


1- Rize’nin bazı bölgelerinde topladıkları yaş çayları uygulanan kontenjan nedeni ile satmakta güçlük çeken ve taban fiyatı düşük bulan yaklaşık 200 kişi çay üreticisi yol kapatarak eylem yaptı.

2- Nevşehir’de elektrik ve kredi borçlarını ödeyemeyen patates üreticileri eylem yaptı, Niğde karayolunu trafiğe kapatarak, Patatesleri yola döken üreticilere jandarma müdahale etti.

3- Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Atayurt beldesinde örtü altında domates üretimi yapan çiftçiler, seslerini duyurmak için domatesleri yola döktü.

4- Bolu'nun Mudurnu ilçesinde domates fiyatlarının düşmesine tepki gösteren üreticiler, domatesleri yola döktüler.

5- Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde 35 yıllık çiftçi Hüseyin Çetiner, kilosu 50 kuruşa mal olan salatalığın 5 kuruştan dahi alıcı bulmadığını belirterek, ürettiği 6 ton salatalığı sokağa döktü.

6- Mersinin Mut ilçesinin çiftçileri, geçen yıl kilosu 1 lira 50 kuruş ile 3 lira arasında satılan kayısının fiyatı bu yıl 15 kuruşa kadar düşmesi nedeni ile fiyatlara tepki amacıyla toptancı hali önünde alın teri dökerek ürettikleri kayısıyı yola döktüler.

7- Giresunlu fındık üreticileri, fındığa verilen taban fiyatı protesto etmek için topladıkları fındıkları yola saçtılar.

8- Mersin'in Erdemli İlçesinde üreticiler, limon fiyatlarının son bir ayda 55 kuruştan 40 kuruşa kadar gerilemesini yola limon dökerek protesto etti.

9- Mersin'de ürünlerinin para etmemesinden yakınan çiftçiler, toptancı halinde eylem yaparak getirdikleri biberleri yola döktü.

10- Amasra Taşova soğan üreticileri düşük soğan ücretlerini protesto için soğanları yola saçtılar.

Ürettiği ürünün yaptığı harcamalara denk düşmemesi, emeğinin karşılığının alamaması nedeni ile ürünlerini yollara saçan üreticilerin bu bireysel tepkileri kamuoyunda yeterince yer buluyor mu sizce? 2012 Dünya kooperatif yılıdır. Dünya nüfusunun %10u kooperatif üyesiyken, Örgütlenme bu işin olmazsa olmazıdır. Kooperatifler küreselleşen bir ekonomide yerel kaynakları koruyabilen, onları ekonomiye sokabilen en önemli seçenek sunabilen, bir işletme aracıdır. 

Tarımdan geçimini sağlayan ve kırsal alanda yaşayanlar için örgütlenme; yaşanan sorunlara karşı birlikte karar verme, mali, teknik ve insan kaynaklarını bir araya getirme ve birlikte hareket etmek için gereklidir. Üreticiler örgütlenerek sorunlarının çözümünde ortak hareket edebilirler,

Toplu olarak üretim politikalarına karar verilebilir,

Girdilerini toplu olarak ucuza temin edilebilir,

Ürünlerini toplu olarak daha iyi fiyattan pazarlayabilirler,

Pazardan daha fazla katma değer alabilmek için paketleme, depolama ve işleme tesisleri kurabilirler,

Toplu olarak danışmanlık hizmetinden daha az maliyetle faydalanabilirler,

Tekniğine uygun girdi kullanabilirler,

Daha ucuz ve ihtiyacına uygun krediye ulaşabilirler

Pazarın taleplerini öğrenmek için örgütlerinde istidam edecekleri danışmanlar aracılığı ile araştırmalar yaptırabilirler,

Ürünleri ve üretimleri ile daha iyi kayıt tutabilirler ve tüketicilerin bu yöndeki bilgi taleplerine cevap verebilirler.

Birbirleriyle deneyim paylaşabilirler,

Demokratik yaşamı daha iyi öğrenebilirler.

Anlaşılan o ki, ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sesinizi duymadığı bütün Türkiye'nin Tarım üreticileri; ürünlerinizi yollara saçmak yerine, kooperatif kurarak örgütlenebilirsiniz. 

 

Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..