Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '07

 
Kategori
Eğitim
 

Üretken gençlik nasıl yetiştirilmeli?

Üretken gençlik nasıl yetiştirilmeli?
 

Amacımız gençlerimizin yeteneklerini,zekalarını daha fazla kullanabilmelerini sağlamak.Ülkemizin,dünyanın ihtiyaç duyduğu ,cevap aradığı sorunları ortadan kaldıran gençler yetiştirmek. Sorunları farklı açılardan ele almalarını sağlamak. Ülkemizde yetiştirilen gençler verilen bilgileri eleştirmeden almaları beklenir,düşünme aralığı bırakılmadan bilgiler akılsallaştırılarak benimsemeleri ve kabul etmeleri. Ancak, bilimsel anlamda akılsallık iyi ve doğrudur ama akılsallaştırma doğru değildir.Çocuklarımıza verdiğimiz bilgilerde daima bir aralık bırakıp oaralığın çocuğumuzun düşünce ve duygularıyla doldrmasını beklemeliyiz. Cevaplar ve sorular mantıksız olsa bile .
En büyük tehlikenin körü körüne dinlemek ve kabullenmek olduğunu unutmamalıyız. Çocuklarımızın zekaları kullanılarak geliştiğini unutmamak gerekir.
Yeni sistemde orta okul öğrencilerimize proje ödevleri yapma zorunlluğu getirilmesininde sebebi çocuklarımızın hayal ve proje üretebilme kabiliyetlerini ortaya çıkarabilmektir.
Artık aldığımız oyuncaklarında hayal ve zeka geliştirme özelliklerinide hesaba katarak almalıyız.Zekanın ,üretkenliğin kullanılarak ortaya çıktığını unutmamak gereklidir.Üretken olabilmek sorunlara kimsenin bakmadığı açıdan bakabilmektir. Çözüm getirebilmek için düşünebilmektir,düşünmeyi öğrenebilmektir. Çocuklarımızın bu yeteneklerini geliştirirsek çözüm bulma yollarında kendi sorunlarına da çare bulabileceklerdir. Sorunları olduğunda kolyca çözüm getirebileceklerdir.
Üretkenliğin temel mantığı çocuğumuzun bir aileye ait olduğu, bir millete tabi olduğu,dünyanın bir vatandaşı olduğu ve bu unsurların tümüzün sorumluluğunun kendine ait olduğu ve çözüm bulmak için çaba harcaması gerektiği fikrini benimsemesidir.
Öğrettiğimiz kuralların,bilgilerin deüişebileceğini,insanoğlunun hata yapabilecek paylara sahip olduğunu unutmamak gerektiğini çocuklarımızla paylaşmaktır.
En büyük tehlike UNESCO tarafından akılsallaştırma olarak görülmektedir. Eğer akılsallaştırısanız çocuğa eleştirme,düşünme,üretme payı bırakmamış olusunuz.
Dünyanın ihtiyaç duyduğu nesil yenileri,yanlışları,bulabilen ve üretebilen nesildir. Üreten nesil için en önemli ihtiyaç kendine güvenen nesil yetiştirmektir. Başarabileceğine inanan ve kendini tanıma imkanı olan çocuklardır.
Çocuklarımızın bir odasının olması bu başarıda çok öemli bir yer alıyor. Ayrıca ,eleştirmesine izin verilen nesil düşünmeyi öğrenebiliyor. Eleştimeyi blmekte eğitimden geçiyor.
Çocuklarımızın yapılan araştırmaya göre %80 i evde şiddet görmekte,aile kavgaları sorunları çocukların gözleri önünde yapılıyor. Düşünceler ve fikirler ezberletilerek düşünme payı ne yazık ki çocuğa bırakılmıyor.
Çocuklarımızla güven verici bir ortam oluşturmak için çocuk tutarlı ve kendini bilen anne babaya sahip olduğunu bilmesi gerekmektedir.Anne ve babaların çocuğu birey olarak kabullenmeleri gerekmektidir.
Çocukarımızın üretken olmaları bizim için ,Ülkemiz için çok büyük gelir kaynağıdır.
 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..