Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '12

 
Kategori
Turizm
 

Ürgüp ve Nevşehir'in turizm efsanesi Necdet Güner

Ürgüp ve Nevşehir'in turizm efsanesi Necdet Güner
 

Necdet Güner arabasıyla Göreme'de


Anadolu insanının  çoğu yaşantısını sürdürürken tekdüzelikten (monotonluk) hoşlanmazlar. Yaşam koşulları içinde didinir dururlar. Önemli olan çevresine ve kendine yararlı olmaktır. İnsan olmanın erdemlerinden biri de budur. Çalışmak ve yararlı olmak. Ürgüp’te 1929 yılında doğan Necdet Güner de böyledir.

Çocukluğunda ele avuca sığmaz, oldukça hareketli bir çocuktur. Aynı zamanda zekidir ve de farklı bir yapısı vardır. Bu yıllarda şakacı özelliği daha bir belirginleşir, arkadaşları arasında kendini bu yönüyle de gösterir. Muziptir, olmadık şeyler planlar, arkadaşlarına çeşitli oyunlar kurar, birlikte hoş vakitler geçirirler. Necdet Güner şakalar ve muziplikler içinde büyür, gelişir, kendini kabul ettirir. Ele avuca sığmayan Necdet Güner, arkadaşları arasında önder olur, öncü olur bu tavırlarıyla.

Ancak onun yaşamı kendi ekseni çevresinde dönüp durmaz. Bu ekseni giderek geniş tutmak, Ürgüp’e ve de Ürgüp’ün dışına da yaymak ister. Ürgüp güzeldir. Periler diyarıdır. Her şeyden önce  “hayal şehir”dir. “Ürgüp’ün bu niteliği iyi değerlendirilmelidir.” diye düşünür. Kendisi çok iyi bir ustadır. Nerdeyse yapmadığı, tutmadığı, başarmadığı iş yoktur.

Çalışkanlığı ve yaratıcılığı eleman yetiştirmesinde de görülür. Elemanlarını sabırla yoğurur, onları usta yapar. Sınar, dener, onların da sabırlarını ölçer. Çünkü usta dediğin sabırlı olmalıdır. Sabırlı demek, halkın sesine kulak vermek demektir. Sabırlı olmak demek, halkın isteğini, gereksinimini yerine getirmek demektir.

Kısaca sabır esnaf olgunluğudur. Bu olgunluk onlara kazandırılmalıdır ki, kepenk açma gücünü göstersin, üretme gücünü kazansın ve sabır diyerek her sabah dükkanının kepenklerini kaldırıp halkına hizmet versin.

Necdet Güner bu düşüncelerini  ve tüm ustalık başarılarını Ürgüp için sergiler. Kısaca yaşamını Ürgüp’e adayarak günlerini dolu dolu geçirir. Oldukça zeki ve çalışkandır. Çok çabuk öğrenir, kavrar, yapar ve üretir. Yaptıklarıyla yetinmez dahasını arar, sürekli atölyesinde yeni bir şeyler yapma çabası içindedir. Halkın neye gereksinimi var? Onu yapmaya çalışır. Arar, dindir, bulur, buluşturur.  Ne eder de yapar, giderir o eksikliği.

Ürgüp’ün doğasını, turizm zenginliğini sezmektedir. Ne yapar eder turizm alanına da el atar. Ürgüp’ün ve dolayısıyla Nevşehir bölgesinin gönüllü turizm elçisi olur. 1962’li yıllardan başlayarak çalışmalara girişir. Arabasına yörenin ürünlerini, tanıtıma yarayacak peri bacaları simgelerini yükleyerek tüm Anadolu’yu dolaşır. Yetinmez, arabasına  Ürgüp ve peribacaları resimler ekleri ekler. “ÜRGÜP-GÖREME”, “HAYAL ŞEHİR” sloganları yazarak dolaşmayı sürdürür. Göreme de bir kaya oyuğunda gelen gezginler için o günlerin var olan meşrubatlarını satar. Bu meşrubatları soğutmak için dağlarda kar depoları yapıp, yaz aylarında  bunları getirerek meşrubatları soğutmaya çalışır. Göreme’nin Açıkhava müzesi için çok çalışır, çırpınır durur. İlgililere arka arkaya yazolar yazar ve başarılı olurlar.

O’nun çabaları sonucu turizm hizmetleri hız kazanınca gezginler daha çok gelmeye başladı. Gezginlerin güvenliği ve dolaşım rahatlığı için polis teşkilatının oluşması gerektiğini düşündü ve uğraşarak 5 kadar polisle Ürgüp’te teşkilatın kurulmasını sağladı.

Yine de yetinmez, yaptığı demir korkuluklarla gezginlerin düşmeden Göreme kilise ve evlerini dolaşmalarını sağlar. Çıkılamayacak yerlere demir merdivenler yapar. Bunların çoğu hala durur  Göreme’de. Yani Necdet Güner’in, çalışmaları ve ürünleri ile hala hizmeti sürdürmektedir diyebiliriz.

Bu gün otellerde uygulanan gösterileri de ilk Necdet Güner uyguladı ve geleneksel hale gelmesini sağladı. Pınar otelde Ürgüp “NAHIL” geleneğinin, halk oyunlarının gösterileri, O’nun üzerinde titizlikle durduğu etkinliklerdir.

Asıl önemli olan Pınar Otelde musluklardan şarap akıtmaktır. O’nun kıvrak zekası bunu da başardı. İlk kez gezginlere odlarında muslukları açınca şarap içebilme buluşunu uyguladı. Bu buluşla her kes ilgilendi, gazeteler sayfa sayfa yazdı. Odalarda musluklardan şarap içmek için otel dolup taştı. Sonradan bu buluşu, yapılan büyük bir işletmede de kullanıldı.

Böylece:

Ürgüp doğasının uyumu ile Necdet Güner’in yaratıcılığı ve becerisi birleşince ortaya turizm cenneti Ürgüp çıkmış oldu.

Aslında Necdet Güner’i; “DOĞA-İNSAN-KÜLTÜR” içinde de ele almak gerekir. Çünkü bu üçlü Ürgüp turizminin temelidir. Dahası Necdet Güner, Ürgüp turizminin gönüllü mimarıdır, elçisidir.

Necdet Güner; Ürgüp turizminin  EFSANESİ’dir.

Ve de çalışmalarında aldığı yol, başardığı işler kısa sürede meyvesini vermeye başlar. Bunlar anlatılmakla bitmez. Bu nedenle o günlerin Nevşehir valisi Nüzhet Erman, 14.10.1968 tarihli şeref defterine şöyle yazmıştır:

“Necdet Güner’in takdire değer önderliğinde Ürgüp’ün ve bu arada Nevşehir’in tanıtılmasında büyük görev ifa eden Güner Turizm’in çalışmalarını daima beğenerek izledim.

Ürgüp böyle aydı, çalışkan ve fedakar evlatlara sahip olduğu için iftihar ettiğimiz bir beldemiz haline gelmiştir.

Bundan böyle çalışmalarını uzaktan da olsa ilgi ile takip edeceğim.

Daima sıhhat ve başarılar dilerim.

NEVŞEHİR VALİSİ

NÜZHET ERMAN’takip edeceğim.”

Evet Necdet Güner gönüllü çalıştı. Kendisine inanan birkaç arkadaşı ile yola koyuldu. Emeğini, kazancını, hatta edindiği servetini bu yolda Ürgüp için harcadı. Çünkü O; “HER ŞEY ÜRGÜP İÇİN” diyor, Ürgüp için çırpınıyordu. Ürgüp’ün ve Göreme’nin tanıtımına çalıştı ve başardı. Bu gün hala “ÜRGÜP-GÖREME” birlikte anılı, söylenir. Bu gün hala gezi gurupları “ÜRGÜP-GÖREME” diye yola çıkarlar.

Necdet Güner’in bilinmesi gereken bir yönü daha vardır. O’nun fotoğrafları incelendiğinde hemen tümünün Ürgüp fotoğrafları olduğu görliür. Ne O’nsuz Ürgüp, ne de Ürgüp’süz  Necdet Güner olur. Ürgüp’le özleşen, Ürgüp’le bu denli kaynaşan başka bir kişi yok gibidir. Nerde Necdet Güner, orda Ürgüp var. Ürgüpsüz olmuyor. Ürgüpsüz fotoğraf açmıyor O’nu. O’nun için varsa yoksa bir Ürgüp var. Gerisi boş, gerisi yalan.

Yani ayrılmaz ikili.

Şimdi de beraberler Ürgüp toprağının kucağında ve de sonsuza dek…

Ruhu şad olsun.

 

 Mehmet ERBİL

 

www.mehmet-erbil.tr.gg

 

 
Toplam blog
: 63
: 729
Kayıt tarihi
: 29.09.11
 
 

Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi-Yüksek Lisans Resim-19 kişisel Resim Sergisi Yazı..