Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '15

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Urla'da nihayet "enginarın da" festivalini yaptık, şükür! Şişşşşttt, sıradaki.

Urla'da nihayet  "enginarın da"  festivalini yaptık, şükür!  Şişşşşttt, sıradaki.
 

Resimde,Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar. Bütün dikkatleri ve takdirleri üzerinde topluyor.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

         Bildiğimiz enginarın da festivalini yaptık ya, artık bize karada da denizde de havada da ölüm yok.

         “Enginarı Urla’dan, suyu kurnadan, sesi, zurnadan öttürüve gari bizim oğlan. Böyyük dağları ben yarattım, küçüklere karışmam.”Diye diye folklorcular sahne aldı. Üstüne üstlük Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar da, Başkan Kocaoğluna, dallı budaklı köklü  ve ağaç olmuş bir enginar hediye de etmez mi.  İşte festivalin gonku böyle vurdu. Herkes pür neşe kortejle yürüdü, meydana gelindi.

DÖRT DÖRTLÜK BİR FESTİVALDİ

         Sır bu iş için koca kova adamlar, enginar selesinin ardından bandolar  eşliğinde yüründü, meydanlarda nutuk atıldı, uğruna  folklor gösteriler yapıldı.

         Baş tacımız enginar hazretleri, allandı, pullandı, yaldızlı kağıtlara sarılıp,  selelere kondu. Gören kırk bir kere  maşallah dedi. İri iri başlı enginarlarımız görücüye çıktığında,  kız evi naz evidir falan demeğe kalmadan, kapanın elinde kaldı. Daha sonrasında yemekler yapıldı, tadımlık tattırıldı. Çeşitler sergilendi, ki, tadından yenmez.

KENDİ HALİ,NDE, EKMEĞİ YANINDA, STANDFININ BAŞINDAKİ BU GÜZELİ,  FESİVAL GÜZELİ SEÇTİK. İSMİ DENİZ  ERTAN SANCAK.  TAKI TASARIMCISI. İZMİRLİ.

         Urla’nın kadın Belediye Başkanı Sibel Hanımın, nereye baksanız, misafirperverliği, adım başı kendisini gösteriyordu. Her yer dirlik ve düzenlik içindeydi. Ayrıca gayet şık giyinmişti.

         Neden bu yörede kıymetli? Şu sebeptenmiş. Yörenin konumu ve aldığı rüzgarlar buna sebepmiş. Üstelik de yaşlanmayı geciktirirmiş.  Karşı adalardan bize gelmiş işin aslı.

         Enginarın çeşitli yemek türleri var. Enginarın salatası, pilavı, kebabı, böreği, kek’i, ve çöp şiş’i yapılabiliyor. Hatta tatlısı dahi.

FESTİVAL GÜZELİNİN BİR BAŞKA POZU

         Uluslararası Enginar Festivali düzenlenen törenle açıldı.Festivalin açılışını yapan İzmirBüyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in geliştiğini doğasını, yaşam tarzını, kültürünü bozmadan kendi gücüyle, kendi olanaklarıyla ayağa kalktığını belirterek "Enginar Festivali yarımada kalkınma projesinin, yarımada stratejik planının Urla'ya özgü festivalidir. Emeği geçenler teşekkür ediyorum" dedi

         Urla Belediye Başkanı Sibel Uyarda, gastronomi konusunda dünya gurme şehirler ağına üye olduklarını ifade ederek "kentin güçlü mutfağını gözler önüne sermek istedik. Amacımız ananelerimizden öğrendiklerimizi torunlarımıza bozmadan anlatmak. Biz istiyoruz ki Urlalı toprağını satmasın, enginar tarlalarına villalar inşa edilmesin, bizim toprağımız bizde kalsın, üreticimiz kendi tarlasında bekçilik yapmasın, çocuklarımız sağlıklı gıdalar tüketsin" diye konuştu.

         Enginar yemeği yarışmaları, enginar tadım etkinlikleri, paneller ve sergilerin yer aldığı festival kapsamında Urla'da yetişen sakız enginarı satışı ile ev yapımı enginar yemekleri Cumhuriyet Meydanı'nda kurulan stantlarda satışa sunuldu. İki gün sürecek festivalde bir de öğrencilerin "Maskat Enginarlar Fotoğraf Sergisi" açıldı.

Bu arada biz de boş durmadık. Ege Üni. Halk  Oyunlarının muazzam gösterilerinden sonra  “ Enginar Güzelini seçtik. İsmi Deniz Ertan Sancak.  İzmirli takı tasarımcısı. Orada standı var.

         Belediye Başkanı Sibel Uyar, Başkan Kocaoğlu'na köklü UrlaSakız enginarı hediye etti. Ege Üniversitesi Halk Oyunları ekibinin gösteriler sunduğu festivalin açılış törenine İzmirMilletvekilleri Mustafa Moroğlu, Hülya Güven, Alaattin Yüksel, EgeOrdu ve Garnizon Komutanı Galip Mendi, UrlaKaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İzmir Ekonomi ÜniversitesiRektörü Prof. Dr. Oğuz Esen, belediye başkanları yerli ve yabancı konuklar ile vatandaşlar katıldı

URLA bELEDİYE BAŞKANI, KOCAOĞLU'NA SÜRPRİZ YAPTI. DALIYLE, KÖKÜYLE, MEYVESİYLE KOSKOCA ENGİNAR KÖKENİNİ, OLDUĞU GİBİ   HEDİYE ETTİ.

EGE ÜNİVERSİTESİ HALK DANSLARI GURUBU, SAHNEDE GÖZ DOLDURDULAR

BAHAR, BÜTÜN İHTİŞAMIYLE ÇİÖÇEK URLA DA PATLADI DİYEBİLİRİZ. FESTİVAL BU GÜN DE DEVAM EDİYOR.

HER YERDE, ADIM BAŞI ENGİNAR, ENGİNAR

ORKESTRA HİÇ SUSMADI

KORTEJ ONCA YOLU BANDO EŞLİĞİNDE, CUMHURİYET MEYDANINA  YÜRÜDÜ ENGİNAR UĞRUNA

BU KADAR BÜYÜK RAĞBET, DİĞER FESTİVALLERİN BAŞINA

TANESİ BEŞ LİRA  "ENGİNAR DOLMASI "

BAŞKANLARIMIZ YANYANA

RAĞBET FAZLAYDI. TAM BİR ZAFER

İZMRLİ GENÇ KIZLAR, ATLAMIŞLAR ARABALARINA  GÜNLÜĞÜ 20 LİRADAN  STAND KİRALAMIŞLAR. FİLİZ DAĞCI VE MELİS ULUSSEVERLER. ÇANTA SATIYORLAR.

MÜZİK, MÜZİK.. DANS DANS...

" A DOSTLAR, URLA' DA FESTİVAL OLUYORU, GİDEM BAKEM NE DİYOLA". DİYEREK ÇOCUĞUNU  SIRTLADIĞI GİBİ URLADAKİ FESTİVALE KOŞAN BU KADIN KİM ?  TANIYAMADINIZ MI ? SÖYLEYELİM: URLA'NIN KARİZMATİK  EBEDİ VE EZELİ BELEDİYE BAŞKANI SİBEL UYAR.

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..