Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '10

 
Kategori
Balıkçılık
Okunma Sayısı
80590
 

Uskumru balığı nasıl bir balıktır

Uskumru balığı nasıl bir balıktır
 

Füze şeklinde bir vücuda sahiptir.Derisi zar gibi, sırt tarafında koyu yeşil renkte çizgiler bulunur


Göçmen bir balık olan uskumru kırmızı etli, orta sularda yaşayan, yağlı olduğu dönemlerde harika ızgarası olan çokça tüketilen ve ekonomik değeri olan Pelajik bir deniz balığıdır.

Bu balık yaz aylarını Karadeniz de av yasağının olduğu bu dönemde rahatlıkla gönlünce yaşayarak geçirir. Ekim ayından sonra Marmara denizi'ne göç eden ve kış aylarını burada üreyerek geçiren aynı zamanda da Uskumrugiller
familyasına adını vermiş olan bu hassas ve sakin balığın ekonomik değeride çok yüksektir. Sırt tarafında açık veya koyu yeşil, mavi, çizgiler bulunmaktadır. Karın tarafı ise beyaz renktedir. Gözleri kolyoza göre daha ufak olup ortalama ağırlığı ise 125 gram civarındadır.

Uskumru bir göç balığı olduğundan dolayı, Çanakkale'den Ege ve Akdeniz'e göç ederler, her nedense buradan tekrardan Marmara Denizi'ne geri gelmezler. Bu bölgelerde avlanma az olduğundan dolayı uskumrunun boyu 60cm.olduğu görülmüştür.

Denizlerimizde 25cm.'ye kadar büyüyebilen bu balık avlanmanın daha doğrusu gırgır motorlarının(gemilerinin) az olduğu ve teknolojinin, balık bulucu cihazların olmadığı dönemlerde 1973 yılında avlanan onlarca ton uskumrunun boy uzunluğunun 50cm.olduğu tesbit edilmiştir.

Geçen zaman içerisinde bu harika vücutlu füze formatındaki balık, hesapsızca ve tonlarca avlanma neticesinde yok edilmiştir. Şimdilerde adet ölçüsünde Sivri adası ve Silivri etrafında tek tük avlanmakta olan bu balıklar , 12 kilo alabilen tahta kasalarla nakledilmektedirler. Ayrıca, Uskumru çaparisi denilen kırçıllı hindi tüyünden yapılmış çaparilerle de çok iyi avlanırlar. Pelajik ve hızlı balık olduğundan dolayı Trol ile avlanmaları mümkün değildir.

Marmara ve Karadeniz de avlanan uskumrunun tadı, Okyanuslarda ve kuzey denizinde yakalanan uskumruların tadından çok daha lezzetlidir. Bunun nedeni bizim denizlerimizdeki tuz miktarının, okyanuslardaki tuz miktarından çok daha az olmasından kaynaklanmaktadır.


Uskumru balığı yazın Karadeniz de yakalandığından dolayı yağlı olması nedeniyle Çiroz yapılmaktadır. Başka bir ifade ile balık iyice temizlendikten sonra, çamaşır gibi kuyruklarından iplere asılarak güneş altında kurutulmaktadır.

1380 sayılı Su ürünleri kanununun 2/1 nolu sirkülerinde ki 15. maddesinde de belirtildiği gibi bu balığın avlanması için minimum boy uzunluğu: 20cm.dir. Bunun altında avlanması kesinlikle yasaklanmıştır. Para cezası uygulanmaktadır.

Uskumru balığı denizlerimizin haricinde Japonyada, Kuzey denizlerinde ve Kuzey Amerika sahillerindede yaşamını sürdürmektedir. Bu balığın latince adı Scomber scombrus'tur. Uskumru balığının ilk avlandığı dönemlerde Karadeniz de, boyu çok küçük olduğundan dolayı adına Lipari denmiştir. Bu balığın, yağlı dönemlerinde ızgarası, ardından tavası, buğulaması ve fırında kağıt kebabı yapılmaktadır....

En çok Kömür ızgarasını sevdiğim balıkların başında gelmektedir. Üzerinede bol limon sıkıp afiyetle yiyeceksiniz.

kaynak: nurideniz ( balıkçı reisi )
Yasemin Şengör bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 282
Toplam yorum
: 13
Toplam mesaj
: 8
Ort. okunma sayısı
: 4463
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster