Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '21

 
Kategori
Eğitim
 

Usta Yalancılar

USTA YALANCILAR ve YALANLARI

Yalan; psikolojik, sosyolojik ve ekonomik ilişkileri nedeniyle hakkında binlerce araştırma yapılmış, bilim insanları ve düşünürler tarafından tarih boyunca tartışılmış bir konudur.

Eğer kandırılmak istemiyorsanız, bilmeniz gereken ilk unsur; neye, ne kadar aç olduğunuzdur.

Usta bir yalancı, kendi sahnesinde aç olduğunuz konularla dans ederken… Dikkat! Gözlem yetinizi kaybedebilir ve masada giydirilmiş de bir algı ile baş başa kalabilirsiniz.

Her birimiz daha iyi bir ev, eş, daha iyi bir iş, daha iyi bir hayat istiyor. Hatta daha akıllı, daha güçlü, daha uzun, daha güzel veya zengin olmayı diliyoruz. Liste devam ediyor…

Yalan, bu boşluğu doldurmak, kim ve ne olmak istediğimiz hakkındaki dileklerimiz ve fantezilerimiz ile gerçekte olan bizi bağlamak için bir teşebbüstür. Bu teşebbüsün aynısını usta yalancılar, içsel sesimizi taklit edercesine de yapmayı öğrenirler. Karşımızdaki kişilerin yalanlarına bu nedenle daha kolay inanırız.

Yalan gücünü, bir başkasının kendisine inanması ile kazanır.

1- Usta yalancının davranışları yönlendirme amaçlıdır. Bazen bireyin sizin faydanız için çırpındığını sanırsınız ama hassas bir biçimde sizi kendi menfaatine yönlendirir. (Bkz. Manipülasyon)

2- Çok rahattır. Hiçbir şeyden korkmayan ve endişe duymayan hali sürekli kılar ve planlarını akıllıca kurgulayıp uygular.

3- Konuşurken sizi etkisi altına almaya çalışır. Bunu yaparken son derece rahattır ve görüntüde özgüveni sağlamdır.

4- Mükemmel rol yapar ve rolünü kusursuz oynar, muhatabın kendi yalanlarına kandığını gördükçe cesareti artar.

5- İfade yeteneği çok gelişmiştir; muhatabına iyi izlenim bırakır, böylece dikkatleri farklı yöne çekip, gözüne kestirdiğini tuzağa düşürür.

6- Fiziksel olarak çekicidir ya da iyi giyinir. Haklı veya haksız olsun; güzel ve yakışıklı insanların, çirkin ve itici tiplerden daha dürüst olduğuna inanılır.

7- Doğal bir performans sanatçısıdır; ani değişikliklere çok kolay uyum sağlar, bunu yaparken de tüm yalan maharetlerini sergiler.

8- Yalan konusunda tecrübelidir. Bu alışkanlığı sebebiyle korku ve suçluluk gibi duygularını örtbas etmede ustadır. Hâlbuki tecrübesiz biri, bu duygularını davranışlarına yansıttığı için kendisini ele verir.

9- Özgüveni tamdır. Bu sebeple kendisini bu mücadeleyi yarı yarıya kazanmış sayar.

10- Duygusal kamuflaj kullanır. Gerçek duygularını maskeler ve bunların tam tersi izlenim uyandırır.

11- Çok iyi hatiptir; etkili konuşma yeteneğine sahip olduğundan, kelimelerle oynayarak muhatabın kafasını karıştırır. Sorulara verdiği cevapların soruyla ilgisi olmadığından, muhatap ne sorduğunu bile hatırlamaz.

12- Hazırlıklıdır. Her soruya vereceği cevabı hazır olduğundan tereddütte yer bırakmaz. Çünkü insanlar hızlı cevabın doğru olduğuna inanır. Doğrulanması imkânsız cevaplardaysa bilgiyi gizlemeyi, (“Gerçekten hatırlamıyorum”, “Şu anda aklıma gelmiyor”) bazen o anda uydurulmuş bir yalana tercih eder, çünkü onaylama ihtiyacı ortadan kalkar.

13- Bilgiyi tutumlu kullanır; soruları cevaplarken, asgari bilgi verir. Böylece ayrıntılarla ilgili soru sorulmasını engellemiş olur.

14- Beklenmedik bir soru veya durumla karşılaşırsa afallamamak için, her şarta uyabilecek orijinal ve ilginç düşünceleri hazırda tutar.

15- Hızlı düşünme yeteneğine sahiptir. Duraksamalar ve “Hımmm…” veya “ııııııııı…” gibi dolgular muhatapta kandırılıyormuş şüphesi doğurduğu için son derece hızlı düşünür ve tek ayağı üzerinde yalan kıvırmakta ustadır.

16- Söylediği yalanın meydana getirdiği içinden çıkılması zor durumlardan yara almadan kurtulur.

17- Hafızası güçlüdür ki bu sayede ayrıntılar konusunda kolay kolay hata yapmaz.

18- Doğrudan çok fazla uzaklaşmamaya dikkat eder; çünkü “doğruyu büken” yalanlar “180 derecelik” yalanlardan daha inandırıcıdır ve daha az zihnî çaba gerektirir.

19- Şüpheyi okuma becerisi gelişmiştir. Muhatapta ortaya çıkan en ufak bir şüphe belirtisini bile sezip, anında gerekli ayarlamaları yapma kabiliyetine sahiptir.

Unutmayın; dünyanın en büyük yalancıları hiç yalan söylemezler…

Silahı çekip bir adam vurduklarında “Sen mi öldürdün?” diye sorulduğunda; “Ben hiç dokunmadım.” derler ve gerçekten hiç dokunmamışlardır!

 

 
Toplam blog
: 12
: 148
Kayıt tarihi
: 31.05.21
 
 

"Hayat öğrenmeyi seven insanlarla güzelleşen bir okuldur." Fatih Hanoğlu ..