Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '13

 
Kategori
Anılar
 

Üstat Şeyh-ül Muharririn Burhan Felek'in anısına saygı ile...

Üstat  Şeyh-ül Muharririn Burhan Felek'in anısına saygı ile...
 

Şeyh-ül Muharririn Burhan FELEK Üstst'a...


4 Kasım 1982 - Şeyh-ül Muharririn Burhan FELEK'in Ölümü;

1889 da İstanbul'da doğmuş Olan Üstat Burhan Felek,
Türk gazeteci, sporadamı ve yazarıdır. Türk basının simegesel isimlerindendir. “şeyhülmuharrin” unvanı sahibi olan Burhan Felek ilk yazısı 1910’da donanma dergisinde yayımlandı. 1918’de tasvir-i efkâr’da spor muhabirliğine başladı. daha sonra sırasıyla vakit, vatan, millet, yeni ses, milliyet , tan, cumhuriyet ve milliyet gazetelerinde çalıştı.

1907'de, Üsküdar’daki arkadaşlarıyla birlikte Anadolu Spor Kulübü’nü kurarak, Türk spor tarihine, Anadolu Spor Kulübü’nün hem kurucusu hem de futbolcusu olarak geçti.
1908 yılında, resmen kuruluşunun ardından kulüp, İstanbul liglerinde, hep ön sıralarda yer aldı ve bu performansını 1920’li yıllara kadar sürdürdü.

Türk sporuna katkıda bulunmaya çalışan Felek, uluslararası alanda da olimpizm düşüncesinin yerleşmesine katkılarından dolayı, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından Diplome de Merite Olimpic (Liyakat Diploması) ile ödüllendirildi.

Balkan ve Akdeniz Oyunları kurucularından olan Felek, 1924 ve 1928 Olimpiyat Oyunları'nda yöneticilik yaptı. 1924 yılında kurulan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin kurucuları arasında yer alan Felek, 1938 - 1952 yılları arasında TMOK Genel Sekreterliği, 1960 - 1964 ve 1965 - 1982 arası, 21 yıl süreyle, TMOK Başkanlığı görevini üstlendi.

1922'de, Ali Sami Yen ve Yusuf Ziya Öniş ile birlikte, Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı’ nın kuruluşunu gerçekleştirdi. Atletizm Federasyonu Başkanlığı'na seçilen Felek, 1936'ya kadar bu görevi sürdürdü.

1954’ten ölümüne kadar istanbul gazeteciler cemiyeti başkanlığını yürüttü. 1974 yılında kendisine Şeyh-ül Muharririn ünvânı verildi.O tarihte dünyada en uzun süre gazetecilik yapan ve dünyanın en yaşlı gazetecisi idi. Aynı zamanda kendi adında Üsküdar, Nuhkuyusu Cad., Seyyit Ahmet Deresi'nde spor tesisleri, kapalı ve açık yüzme havuzu vardır. 8 mayıs 1980’de istanbul üniversitesi senatosu’nun “fahri doktorluk” unvanı verdiği felek gazateciliğin yanı sıra spor yöneticiliği ve futbol hakemliği de yaptı ve uzun yıllar milli oimpiyat komitesi’nin başkanlığını üstlendi.

Küçükken Radyo sohbetlerini dinleme mutluluğuna erişenlerdenim.

Bu gün kaç gazeteci, Burhan Felek Üstat'ın vefat günü olduğun bilmektedir acaba........
Öncelikle "Ahde Vefa" sözcüğünü tam anlamıyla lügatımıza tekrar kazandırmamız gerek ki bu derin duygu kavramına erişebilelim.

Köşe yazarlığını aralıksız olarak tam 57 yıl sürdüren
Burhan Felek, 4 Kasım 1982 tarihinde, İstanbul’da vefat etti.

Mevlam rahmet etsin, mekanı cennet olsun...

 
Toplam blog
: 741
: 219
Kayıt tarihi
: 06.12.09
 
 

Aslen Şebinkarahisar-Alişar Köyü-Killik Mahallesi İmamlar (Çakmaklar) Sülalesine mensup olan Şair..