Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Üstleriniz kapıştığında

Üstleriniz kapıştığında
 

Birçok organizasyon kendi yöneticileri arasında “maraz” olmadığını düşünür. Ama iki yönetici birbirleri ile kavga ettiğinde ya da çatıştığında kurum içindeki birçok kişi bu durumdan rahatsız olur yada zarar görür. O halde yöneticileriniz arasında çatışma varsa ne olacak?

Êğer sizin üstlerinizden biri kendine eşdeğer birileri ile atışma içindeyse ve siz kendinizi bu çatışmanın dışında ve etkilenmeyecekmişsiniz gibi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Örneğin yöneticiniz o diğer yöneticiye ilişkin işleri yavaşlatmanızı isteyebilir ve hatta istemese bile sizin sadakatinizi görebilmek için gönüllü olarak kendisinin lehinde ve diğer yöneticinin aleyhinde bir şeyler yapmanızı bekliyor olabilir. Her türlü risk altındasınızdır. Ya etik olmayan bir şeyler yapmak zorunda kalacaksınız ya da sizin performansınızı veren yönetici gözünde kötü not alacaksınız. (Cephaneci olmayın yazımı mutlaka okuyun)

Başka bir taraftan daha bakarsak diyelim ki sizin yöneticinizin çatıştığı kişinin yönettiği departman ile işbirliği içinde işler gerçekleştirmek zorundasınız. Eğer gerçekleştirdiğiniz işler üzerinden performansınız değerlendiriliyorsa şimdide karşı tarafın işi yavaşlatması vb. istenmedik bir tavırla karşılaşabilirsiniz. Yani her halukarda kaybedilen bir durumun ortasındasınız demektir.

Yöneticiler ya da liderler kavga ettiğinde herkes için tehlike var demektir. Aslında etik olarak herhangi bir olumsuz durumda dahi doğru işi doğru yapmak gerekliyse de bu altyapıya sahip olunmayan işletmelerde yukarıda bahsettiğim risk yaşanacak demektir.

Peki yöneticilerin çatışmasında neler olur?

Herkes acıyı hissediyor

Çatışan her iki tarafta belirli bir acı çekmekte ve muhtemelen bu acıyı evlerine de götürmektedirler. Çalışanlarda(astlar) kendi taraflarının kaybetmesi ile kariyerlerinde oluşacak olumsuz durumun kaygısındadırlar.

Bu çatışma, çatışmayı çıkaranın yöneticisi açısından performans kriteridir.

Bu çatışan yöneticilerin bağlı oldukları üst yönetimlerde organizasyonal sorumlulukları oranında çatışmanın tarafı haline gelirler. İşte bu noktada etkin ve etkili bir şekilde müdahale edebilmelidirler. Onarlın sessizliği yada kavgayı seyri ise kazananın görülmek istendiğini düşündürtebilir.

Yakınlık tehlikelidir

Çatışmayı yaşayanlardan birine yakınsanız tehlike var demektir. En azından biri kaybedecektir diye düşündüğünüzde kaybeden tarafta olmak size de kaybettirecektir diye düşünebilirsiniz. Yada yakınlığınız sebebiyle tarafsızlığını kaybedeceğiniz düşüncesiyle size farklı davranılabilir.

Kazanan ya da kaybeden tarafta olmak

Sizin patron kazandığında karşı taraftaki herkes yenilmiş gibi kabul görecektir. Yada tam aksi hiç alakanız olmasa bile yenilen olarak görüleceksiniz.

Ama barış yapıldığında hem siz hem çatışanlar hem de tüm diğer etkilenenler çok rahatlayacaklardır. Eğer böyle bir çatışma anında herhangi bir tarafın fanatik partizanı olursanız sonrasında sıkıntı yaşayabileceğinizi unutmamanızda fayda var.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..