Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '17

 
Kategori
Deneme
 

Üstün Güçle Yendiğimizi Yenmiş Sayılmayız

Üstün Güçle Yendiğimizi Yenmiş Sayılmayız
 

Etik literatürde üstün tarafın zayıf tarafı yenmesi nasıl tanımlanıyor, yenmiş sayılmaz mı deniliyor? Hiç duymadım; nasıl yenersen yen yenmiş oluyorsun. Kimse sana yenildin ama sayın azdı diyor mu? Ya da bu nedenle yenilginin yarattığı sonuç değişiyor mu?

Ben zayıf bir gücün kendisinden daha güçlü birine karşı durmasını anlamıyorum. Savaşıp (kavga edip) kaybediyor üstelik. Bu tür savaşlara(kavgalara) izin de verilmemeli. Akılsızca bir durum var ve adaletsizce üstelik.

Savaş ve kavga asla meşru değildir; ama hani ne yaptıysak önleyemedik bu durumda da eşit kuvvetler arasında olmadığı sürece meşru değildir.

Dağlar kadar askerimiz silahımız var, zayıf birini ezdik. Savaşın kötülüğü bir yana böyle bir şeye dünya karşı koyacak. Güçlü bir ülkeye karşı gerilla savaşları bana göre kutsal bir savaş, gelin bizi öldürün mü diyeceğiz!

Üstün güçle yendiğimizi yenmiş sayılmayız ama sonuçta yeniyoruz, lehimize bazı avantajlar sağlıyoruz. Bu durumda mücadelenin onuru, zayıftık o yüzden kaybettik, davamızda haklıydık falan geç bunları; kazanacak bir durum yaratacaksın kendine. Savaşmayacaksın/kavga etmeyeceksin, üzerine gelirse kaçacaksın. Ama neticede ne yapıp edip onun kadar güçlü olacaksın.

Senden güçlü (her bakımdan) seni yendi vurdu elinden aldı; onu yendim demeyecek mi? Yani mücadelenin onuru, zayıftık o yüzden kaybettik, davamızda haklıydık gibi şeyler ne kadar önemli olabilir ki?

Ya bu savaşlar kavgalar hiç olmayacak ya da sonu yenilgiyle bitecek bir pozisyonda olmayacaksın. Güçler denk olsun yenil, o başka.

Yenilginin hayati sonuçları olabileceği için mücadelenin onuru, zayıftık o yüzden kaybettik, davamızda haklıydık gibi avunmaları kabul etmiyoruz. Ben ya yenilmem ya da böyle abuk subuk şeylerle avunmam. Onlar da biliyorlar zaten senin böyle şeylerle kendini teselli edeceğini dürüst davranmıyorlar.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..