Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '09

 
Kategori
Sosyoloji
 

Utanmalısın çünkü yaşlısın!

Utanmalısın çünkü yaşlısın!
 

Baslik bir cok kisiye garip gelebilir. Oyle ya, bir insan yasli oldugu icin neden utansin ki? En fazla yapmak isteyip yapamadiklari varsa bir ic cekisi beklenir kisiden. Oyle yasli oldugu icin ayip bir sey yapmiscasina ondan utanmasini beklemenin bir anlami yok sanki…

Sanki diyorum cunku medyamizda matah bir seymis gibi israrla bazi unlu insanlarin genclik ve yaslilik fotograflari yanyana konularak genclik kutsaniyor ve yaslilik yeriliyor. Bu insanlarin dogal bir yasam safhasi olan yasliliga gectikleri icin adeta yargilandiklari ve gunumuz postmodern beden imgesiyle olusan dinin seriat kurallarinca mahkum edildigini goruyoruz.

Evet postmodern cagin arzu dini saglam, genc ve seksi bedenleri salik verdigi ve bu sinirlarin disinda kalanlari da kendi dini rituellerine tehdit saydigi icin artik yaslilik yadirganan, utanilasi bir hal aldi. Yasli insanlar tum melekeleri yerinde olsa dahi artik uretim iliskilerinden dislaniyorlar. Gazeteler bir zamanlarin cok unlu isimlerinin yasli hallerini bir sucluyu teshir eder gibi yayimliyorlar. Insanlar postmodern dinin guzellik dogmalariyla kodlandiklarindan yasliliktan kendilerinden istendigi gibi korkuyor ve kaciyorlar. Oysa gidecekleri kacinilmaz yolun tek tabelasi bugun kactiklari bu kisilerin gittigi yolu gosteriyor.

Genclik kalici olmadigi ve doganin kanunlarini yenmek hala mumkun olmadigi icin insan hayatinin dogal bir safhasini boylesine mahkum etmek toplumda sosyokulturel bir anomaliye yol aciyor. Insanlar kendi gerceklerine dusman ediliyorlar ve bu gerceklerinden kacabilmek icin guzellik merkezlerine akin ediyorlar. Hayatimiz bir yandan genc ve guzel kalmamizi salik veren sistemin uc karakollariyla sarmalanirken kimi zaman bu estetik operasyonlarin magdurlari yine system tarafindan mahkum ediliyor. Eger estetik operasyon basariyla gecmis ve guzellik dinine uygun sekilde disinizi suslemisseniz harika… Fakat olur ya bu operasyon basarisiz gecer ve guzelleseyim darken daha da cirkinlesirseniz bu durumda sizi bu yonde kodlayanlarca olumune mahkum edilirsiniz. Ekranlarda bu beceriksizliginiz oylesine evirilip cevirilir ve yaptiginizin oylesine suclusu ilan edilirsiniz ki bir daha insan icine cikmamaniz gerektigini dusunmekten nasil bir sistemin kurbani oldugunuzu anlayamazsiniz bile…

Bu ulkede milyonlarca yasli var ve bundan onemlisi hepimiz bir gun o insanlarin yasadiklarini yasayacagiz. Tamam hic kimse eski zamanlardaki gibi sirf kagidinin eskiligi nedeniyle insanlara ek bir saygi hurmet gostermenin gerekligine inanmiyor. Ama bu insanlari yasli olduklari icin alay konusu haline getirmek ne oluyor? Ekranlarda insanlarin gencliklerie yasliliklarinin fotograflarini koyarak onlarla dalga gecmek ne oluyor?Bu yapilanin kadinlari kapatan seriatci kafadan farki nedir? Insani sacinin teline indirgemekle insani yuzundeki duz hatlara indirgemek arasinda ozde ne gibi bir fark var?

Genclik dininin meczuplarina henuz genc olan bir yurdum insani olarak isyan bayragini aciyorum. Yasliligin korkunc bir sey gibi gosterilmesi uzerinden yasli insanlara yapilan dolayli hakaretlere karsi bugun tepkimizi koyarsak hepimiz aslinda bu dunyadan cekip gitmeden onceki son duragimizda biraz daha huzurlu bir gelecek icin kendimize de yardimci olacagiz.

Guzel yaslanmak dilegiyle

 
Toplam blog
: 10
: 1085
Kayıt tarihi
: 04.08.08
 
 

İletişim Egitimi aldım. Üniversiteden sonra ABD de politik bilimler ve kriminoloji dersleri aldığ..