Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '10

 
Kategori
Haber
 

Ütü ile yapılan tost, çok lezzetli oluyor. Yediniz mi?

Ütü ile yapılan tost, çok lezzetli oluyor. Yediniz mi?
 

K.Adası Kaymakamı Özer Türk, nişanları ile. Türkiye'ye turizmi getiren adam, sonunda harcandı...


Şimdiki belediye başkanları, artık eski tür belediyeciliği bırakarak, halka dönük, halkın içinde yer etme ve hatırda kalma projeleriyle, halkın karşısına çıkıyorlar. Hemen hemen Türkiye’deki bütün belediyeler böyle. Sanki birbirleriyle yarış ediyorlar. Tabi,bütün bunlardan da “halk” kazanıyor.

Bu hizmet bayrağını Türkiye’de; İzmir Konak, B.Şehir Belediye ve K.Yaka Belediye Başkanları önde götürüyor.

Kuşadası Belediyesi’nin, bir “İbramaki” Sanat Galerisi’sı var. “Mahalleden Konuklar ve Anılar” söyleşisinde 83 yaşındaki Müjgan Şavkay, Kuşadası turizminin ilk günlerini anlattı. Bir nostalji estirilmiş oldu.

Eşi Kaya Şavkay’ın Turizm Müdürü olarak göreve başlamasını, Kuşadası’ndaki ilk oteller, Tusan, Kısmet, İmbat idi. Ve özellikle Kaymakam Özer Türk ile gemi turizminin ilk günlerini heyecanla anlatan Şavkay, dinleyicilerden gelen soruları da yanıtladı.

Kuşadası’nın şile bezi elbiselerle o yıllarda Avrupa’da tanındığını anlatan Şavkay, fotoğraflarla Yat Limanı ve Sahil yolunun eski durumunu da vurguladı.

Dinleyiciler arasında o dönemleri yaşayanlar da, kendi anılarını anlattı. Müjgan Şavkay, kış aylarında Kaymakam Özer Türk’ün eşi ve kızının katılımı ile yeni bir söyleşi yapacaklarını belirterek, şu an Sanat Galerisi olan yapıda Akşam Kız Sanat Okulu olduğu dönemde öğretmenlik yaptığını, tüm Kuşadalı genç kızların bu mekanda anısı olduğunu söyledi.

Kuşadası…Turizme gözlerini, Kaymakam Özer Türk’le açtı. “Bir geminin gelmekte olduğu haberi uçurulurdu kendisine. Kaymakam ne yapardı? Elinde uzun, tek gözle bakılan dürbününü alır, balkondan bakar, bakardı. Sonra da, masasına açtığı haritadan, geminin hangi millete ait olduğunu ortaya kordu. Ve hemen bir folklor ekibini rıhtıma yollardı. Oyunlarla, çiçeklerle karşılanırdı turistler. İlkti bu.

Özer Türk, Türkiye’nin ilk “şövalye” kaymakamıydı. İhtisası turizmdi. Nişanını, Fransız Hükümeti vermişti. Dili de Fransızca’ydı. Kervansarayı turizme açtı. Hatta buranın mezbelelik halindeki ilk fotoğrafını da elime tutuşturarak “ Bunu iyi sakla Cellek. Şimdi senden başkasında olmayacak bu fotoğraf. Bir gün gelir lazım olur” demişti. (S.Beyaz resim: No 1)

Fransız Tatil Köyünü de, kaleyi de imar ettirdi, içinin disko olarak kullanılmasına izin verdi. Asayişi ise sıfırladı. Hatta nezarethaneyi gösterdiydi bir gün bana. “ Bomboş” dedi. Turizm suçu işleyenleri, arabayla Selçuğa postalayıp, sınırdışı ediyormuş turizm suçlusu ayyaşları. Öyle diyordu.

Kadirli’nin eski namlı Kaymakamı Mehmet Can, Söke’de, Özer Türk K.Adasında, Vali Muammer Ürgen Paşa Aydında, üçlü sacayağı idiler. Vali Paşa fazla dayatacak olsa, en uzun Özer Türk dayanabilirdi. Söke’deki Mehmet Can, işine gelmeyince, alınan kararla yüzünü buruşturur, açık açık söylerdi. Bir korkusuz adamdı . O derecede de saygılı ve bilgili.

Hükümet bilmedi Kaymakam Özer Türk’ün kıymetini ama, Kuşadalı’lar bildi. Özer Türk adına stat yaptılar, onu anmak için. Özer Beyin, Kuşadası’ndan gayri, Ören sahilleri, Bodrum sahillerindeki halka dönük yapıtları, bu gün birer şaheser olarak günümüzdeler.

Turizm daha yokken Marmarisliler, makineli tost, sandviç nedir bilmezlerken, Kuşadalı’lar, getirttikleri makinelerle bunu yapıyorlardı. O da Büyük otellerde tabi. Marmaris’tekiler n’apıyordu? Anlatıyorlar “ bildiğimiz “kömür ütüsüile tost yaparlarmış. “Çok da lezzetli” oluyormuş hem. Bir tek Lidya Oteli vardı o zamanlar.

Daha sonra bir kaymakam geldi. K.Adalılar bu kaymakamı hiç sevmediler. Özer Türk’ü çok aradılar. O, Burhaniye Kaymakamı oldu.

Sabah sabah Kuşadası Kaymakamlığından bir anos: Turistler dehşet içinde dinliyorlar “İlçemizde turistler, mayo ile dolaşamazlar. Elbise eteklerin boyu, diz üstünü aşamayacak”! İyi mi?

İngiliz Reuter Muhabiri, Londra’dan uzanıp soruyor “ Etek boyları, dizlerinin kaç santim aşağısında olacak?!” diye!

Ört ki, ölem!

Al bakalım, buradan yak! Böyle kaymakamlar da gördü Kuşadası.

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..