Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '10

 
Kategori
Okullar
 

Üüzmören Selçuk Lisesi öğrencileri ile başbaşa

Üzümören Selçuk Çok Programlı Lisesine Öğrencileri bilgilendirmek ve onlarla sohbet etmek üzere gittik. Onlarda bizi dikkatle bizi dinleyerek sorular sordular. Sorular ve cevaplarını sizlerle paylaşmak okuyana faydalı olur sanırım.

SORU- Okula başarılı olmak için gelmekteyiz. Üniversitede 4 yıllığa giderken başarılı olamıyoruz neden ? (Mehmet Gülmez)

CEVAP- Dersleri derste dinleyen , ödevlerini zamanında yapan, Rehber Öğretmenlerinin sözünü dinleyen ve çevresinde başarılı olmuş insanların hayat tecrübelerinden faydalanan insanların başarısız olacağız diye bir korkusu olamaz. Nerede hata yaptığınızı tespit ederek, ona göre çalışmalarda bulunmanız size başarı kapısı açar bence.

SORU- Çalışmak istiyorum ama evimiz kalabalık. Bunun için ne yapmamız lazım?(Ömer Kip)

CEVAP- Kalabalık olsa de eviniz dersinizi yapacak, kitap okuyacak ortamlar bulursunuz. Bende ders çalışamadığım zaman herkesin yattığı zamanları göz önünde bulundurarak ders çalışırdım ve hem kısa zamanda öğrenir, hem de kimseyi rahatsız etmemiş olurdum. Sizde uygun zamanları bularak ders çalışabilirsiniz.

SORU- Başarılı olmanın en kolay yolu nedir? (Yusuf Çetin)

CEVAP- Başarılı olmanın en kolay yolu başarmış insanların başarı sırlarını öğrenmek ve bunları hayatımıza uygulamak. Okumayı sevip de başarısız olan insanı bulmak imkansız neredeyse.. Olaya bu gözle bakmalı ve öğretmenlerinizi can kulağı ile dinlemeye çalışmalısınız .

SORU- Biz meslek lisesi öğrencileriyiz. Normal düz lisede olan derslerin yüzde 75’i bizlerde yok. Ne kadar çalışsak da temelimiz olmadığından başarılı olamıyoruz ne yapmalıyız.(Kadir Çetin)

CEVAP- Bu ülkemizin kanayan yarası ama , insan çalışınca ve okumayı sevince aradaki farkı da kapatabilmekte. Çalışmak demek bilinçsizce okumak demek değil. Verimli ve etkili çalışma yöntemlerini bilen insanlar Meslek Lisesi mezunu olsa bile güzel okulları okuyabilmekte. İnsan rehber öğretmenlerini güzel dinler ve uygularsa başarı da onlarla olur.

SORU- Hocamız dersin anlattığında dersi anlıyorum. Ama deneme sınavlarında iyi puan alamıyorum.Sebebi nedir ? (Emre Güneş- Cem Akkuş)

CEVAP- Deneme sınavları adı üstünde deneme sınavı ve deneme sınavında bilemediğiniz soruların hangi konulardan olduğunu tespit ederek o konular üzerinde çalışmanız başarınızı artırır. Sebebi tespit edilen bir hata tekrarlanmazsa öğrenciyi başarıya götürür.

SORU- Dersi dinliyoruz. Çok çalışıyoruz ama gene de başarılı olamıyoruz( Sevda Karataş)

CEVAP- Dersi gerçek manada dinleyen , anlamadığı zamanda öğretmenlerine sorması lazım.Çok çalışmak ise kişiden kişiye değişir. Kimisi 15 dakika çalıştığı zaman çok çalıştığını zanneder. Ama çok çalışan insan gerçek manada başarıyı yakalar bence.

SORU- Dinleyerek çalışmak mı daha iyi yoksa okuyarak çalışmak mı ? (Fatih Arslan)

CEVAP- Bu kişiden kişiye değişir. Dersi derste dinlediğin zaman anlıyorsan ve sınavlarda başarılı oluyorsan dinlemeye ve daha dikkatli dinlemeye gayret edersin. Ama okuyunca daha iyi anlamaktaysan dersini dinledikten sonra tuttuğun notlardan ve kitabından tekrar etmek insana başarı getirir.

SORU- İstemek başarmanın yarısı demekteler. Çok isteyip de halen yerimizde saymamızın sebebi nedir? ( Meral Yardım)

CEVAP- İstemek başka gerçek manada istemek başka şey. İsteyen önce planını yaparak o plan doğrultusunda rehber öğretmenlerinin desteği ile çalışır. Çevresinde başarılı olmuş, Üniversite tamamlamış insanların nasıl başardığını öğrenerek o doğrultuda çalışmalarına devam ederek başarıyı yakalar.

SORU- Duymadığınız halde nasıl başarılı olup da Üniversite tamamladınız. Bu yolda önünüze çıkan engeller nelerdi? Nasıl aştınız? Sadece kitap okuyarak mı ? (Yusuf Çetin)

CEVAP- Ben duymadığımdan dolayı okumaya ağırlık verdim.Okumayı aşk derecesine sevdim. Bu yüzden de başarılı oldum. Ama kimi insan da dersi dinleyerek elde eder. İnsan güçlü ve zayıf yönlerini bilerek bunları dengeye getirirse başarı da sonunda onunla olur.

Öğrencilerin soruları ve verdiğimiz cevaplar bunlar. Öğrenciler en çok nasıl çalışacakları konusunda , nasıl yöntem izleyeceklerini bilemediklerini sormaktalar. Rehber öğretmenler öğrencileri az çok tanırlar ve onların yardımı ile gerçek manada çalışan ve çevresinde Üniversite tamamlamış ve başarı üzerine çalışmalarda bulunan insanlar ile tanışarak onlara sorular sorarak hayatta başarıyı yakalayarak bizleri de sevindirirler.

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..