Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '17

 
Kategori
Organik Ürünler
Okunma Sayısı
1120
 

Üvez, Organiğin Kralı...

Üvez, Organiğin Kralı...
 

Eşimle günlük yürüyüşümüzü yapıyorduk.

Güzergahımız; evden çıkıp iki buçuk kilometre aşağıdaki trafik ışıklarına kadar gidiş, dönüş.

Yürüyüş derken öyle salınarak gezelemek.

“Ağız açmaca” diyoruz. Öyle kah çene çalarak, gıybet yaparak, kah ağzımız açık, bakına takıla yürüyoruz.

Sokak satıcıları şu aralar “alıç” satıyorlar. Çocukluğumuzdan, ipe sıralanmış alıç kolyelerini boynumuza takıp atıştırarak yürüdüğümüz günleri nostaljisedik.

Bu arada ipte takılı şekilde satanını geçmiş, yer sergisinde henüz dallarından yapraklarından arındırılmamış, renkleri daha canlı, etleri daha diri olanlarından satanının başında dikeldik.

Yaşlı bir amca.

Nasıl bunlar” dedik, “Elmadağ’dan kendim topladım, bunlar çok kıymetli, pek çok derdin şifası, bundan güzelini de kolay kolay bulamazsınız, vereyim bir kilo” dedi.

Ver bakalım” dedik.

Niye yukarıdaki gibi ipe dizmediniz” diye sorduk, “o alıç satıyor” dedi.

Alık alık bakınarak sattığı şeyin “alıç” olmadığını anlayamamıştık, söyleyince, şükür anladık. Da “alıç değilse ne bu” diye de mecburen sorduk.

Üvez” dedi.

Bilmez miyiz üvezi? Onu da biliriz elbet. Çocukluğumuzda, o da, severek yediğimiz ama artık sadece aktarlarda bulunabildiği için unutmuş olduğumuzu o ana kadar fark edememiş olduğumuz bu güzel yaban yemişini biliriz elbet.

Sözüm ona “alıç hastası” hanım düştüğümüz komik durumdan kendisini ne şekilde sıyırabileceğinin numaralarına çoktan yatmış, amcayla “üvezin yararları” üzerine laf yarıştırma kalabalığına oynuyor.

Neyse, alıca niyet, üveze kısmet, aldık poşetimizi.

Amca sıkı sıkı öğütledi. “Bir tepsiye serin, balkonda olgunlaşmaya bırakın, oldukça yiyin. Tansiyona, şeker hastalığına, sindirim sistemine birebir…”

Neticede bir yaban yemişi. Bilmiyoruz.

Yararları üzerine edilen sözleri abartmamalı.

Olur a, zararları da vardır…

Aldık meyvemizi…

Ve tabi tatmak için eve varmayı, balkonda oldurmayı bekleyecek halimiz yoktu.

Elimizle tertemiz(!) sile sile parlattıklarımızı attık ağzımıza, oracıkta…

Muhteşem.

Kızımız yirmi yaşında ve bugüne kadar kendisine bu güzel meyveyi yedirmemiş olduğumuzu fark edip utandık. Üzüldük…

Yemişliğimiz vardı elbet ama işte unutmuşuz.

Hiçbir meyvenin böylesine lezzetli olabileceğini, emin olun, sanmıyoruz.

Çiğnerken damağınıza yayılan o nefis tadın tarifi yok. En güzel elmanın, armudun, ayvanın ortak lezzet zirvesi mi desem, bilmem ki nasıl tarif etsem.

Ve elbet unutmamalı, yutması zor. Sulu ayvanın susuzunun yutulmasındaki zorluktan daha beteri…

Boğazdan yavaaaaş yavaş inişinde bile müthiş bir keyf var.

Bayıldım, ve ne kadar özlemişim.

Üvez ağacı aslında gül ağaçları ailesindenmiş. Meyvesinin başkaca çeşitleri de varmış.

Merak eden internetten araştırır, öğrenir.

Ben şu kadarını söyleyeyim, bu muhteşem lezzeti bulduğunuz yerde kaçırmayın, mevsimi şu günlermiş, senede bir de olsa görürseniz, bulursanız, alın, atın birkaç tane ağzınıza, bana dua edersiniz.

Hele de dağdan toplanmışı yok mu? Bulabileceğiniz en organik üründür.

Şimdi sezonu. 

Alıç ne ki? Üvez başka bişey…

 

Kenan IŞIK

 

 

Cemile Torun bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Bu blog Editör'den Öneriler alanında yayınlanmaktadır

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Çok teşekkür ediyorum Kenan bey, Tokat/Zile nadir bulunması nedeniyle bağımızda bulunan tek ağacımızdan konu komşu toplayıp(bizim yörede VAZ denir) coşkuyla yerdik, daha soğuk günler için de çatallı ağaç dallarına yapraklarıyla beraber kopararak kocaman hevenkler yapar tavan arasında hazır bulunan çengellere asar olgunlaştıkça indirip yemeye devam ederdik, yıllar var hasretiz, tanıtım muhteşemdi, üvezin eşsiz lezzeti sabırsızlanıp tam olgunlaşmadan, dinlenip demlenmeden yemeye kalkanı boğabilir. Hanımefendiye de selamlar siz böyle eşsiz(endemik) bitkilerimizi tanıtın

Cemile Torun 
 06.11.2017 21:49
Cevap :
Bir küçük yazı uzaklarda bir yerlerde bir küçük tebessüm yaratabiliyorsa ne mutlu bize Cemile hanım, yorumunuzu eşime okudum, duygulandı, selamlarını, sevgilerini gönderdi... sağlıkla.  07.11.2017 9:58
 

Ben de şimdiye kadar alıç yiyorum zannediyordum meğer üvez yiyormuşum;)))

Selda Çakmak 
 17.10.2017 20:22
Cevap :
Selamlar "muzip" kardeşim:)))  18.10.2017 6:32
 

Bilgilendirip tanıttığınız için sağolun Kenan bey.Cuma ve Pazar pazarlarında bu meyveyi arayacağım.Bulurum düşüncesindeyim...Selamlar.

Abbas Oğuz 
 14.10.2017 17:22
Cevap :
Sağlık dileklerimle Abbas öğretmenim...  15.10.2017 20:41
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 431
Toplam yorum
: 633
Toplam mesaj
: 10
Ort. okunma sayısı
: 2176
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster