Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '11

 
Kategori
İzmir
 

Uyan İzmir Uyan!

Uyan İzmir Uyan!
 

Trans Ece Pulat (Şerif Remzi Pulat)


Her geçen gün hoşgörü ve birbirimize olan saygının azaldığı toplumumuzda çok kısa bir süre önce İzmir’in Aliağa ilçesinde başsız olarak bulunan ve yaygın medyanın haber anonsunda “tırnakları ojeli, kadın sutyeni takmış bir erkek cesedi” bulundu.

Polisin yaptığı araştırma neticesinde bulunan kişinin Aliağa’da seks işçisi olarak hayatını sürdüren trans Ece Pulat olduğu ortaya çıktı. Kimliğindeki ismiyle “Şerif Remzi Pulat” insanlıktan nasibini alamamış hainlerin saldırısıyla paramparça edilerek öldürüldü.

Nice canları alınan translar gibi onun geleceği de belirsizliklerle dolu, koşuşturmalı bir hayatın ardından gazete sayfalarında görünen iki satır haber ve yayınlanan küçük bir vesikalık fotoğrafla sona erdi.

Okuyucuların, medyayı takip edenlerin, sabah programlarını izleyenlerin, kutulardan para çıkan yarışmalara bakanların, binlerce lira harcanıp hazırlanan ve beyin uyuşturan televizyon programlarının başından kalkamayanların ne kadar dikkatini çekti bilinmez.

Ana haber bültenlerinde arayı doldurmak için büyük puntolarla yazılan TRAVESTİ sözcüğünün arkasında ölüme gitti o.

Toplumun sırtını döndüğü, niteliklisine niteliksizine iş vermeyip sokaklara ittiği bir dünyada yaşam mücadelesi veriyordu. Ne ailesi vardı yakınında, ne de bir dostu…

***

İnsanoğlu yaratılışı gereği birçok duruma kolay uyum sağlar. Gündelik yaşamda önüne sunulan ve her gün mutlaka bir biçimde karşılaştığı olay ya da olgulara belli bir süre sonra tepki vermemeye başlar. Her gün kan gölüne dönen ekranlarda gösterilen cinayet haberlerini çerezlerle izlemeye başlayacağız yakında.

Bu yüzden ayrımcılık, hoşgörü, saygı, farklılık, öteki, bizden olmayan gibi kavramlar çok anlam ifade etmeyen, potada eritilen olmaya devam ediyor her zamanki gibi. Yaygın tabirle “travesti” denilen o “varlıkların” yaşamlarının sadece seks, alkol, uyuşturucu ve kavga ekseninde sürdürüldüğü inancıyla hiç umursamadan “mahvolsunlar”, “hak etmişlerdi” diyebiliyoruz insafsızca.

Başsız olarak bulunan, bacaklarıyla vücudu birbirinden ayrılmış, tırnakları ojeli, göğsünde kadın sutyeni bulunan Ece, en az bu anlatımın vahşiliği kadar acımasız bir törenle İzmir Hacılarkırı Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.

Bu acımasız törende imamla beraber toplamda dört kişi refakat etti Ece’ye.

İzmir’in demokratlığı, İzmir’in hoşgörüsü, İzmir’in sağduyusu, İzmir’in duyarlılığı bu kadar kalabalık bir katılımı sağladı cenazeye.

İşin ilginç yanı bu alanda hak ihlallerinin sona ermesi, ayrımcılıkla ilgili gerici maddelerin değişmesi ve bireylerin daha kaliteli yaşamlara kavuşması adına faaliyetlerde bulunan derneklerden de ses çıkmadı.

Film gösterimiydi, basın açıklamasıydı derken çok yoruldular anlaşılan. Uyanın ey ahali, bir gün sıra size gelmeden!

A.Buğra TOKMAKOĞLU

Abtokmakoglu@gmail.com

 
Toplam blog
: 430
: 2186
Kayıt tarihi
: 18.06.07
 
 

20 Nisan 1989'da İzmir'de doğdu. İlköğretim ve lise öğrenimini Karşıyaka'da tamamladı. 20..