Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '06

 
Kategori
Teknoloji
 

Uydu yayınları

Uydu yayınları
 

Şehirlerimizin, birçok yerleşim yerlerinde, binaların çatıları çanak antenlerden görünmez oldu. TV yayınlarını almakta güçlük çekenler, çareyi çanak antenlerde ararken, tek çözümün en kısa süre içinde kablolu yayın hattının semtlerine döşenmesi olduğunu belirtiyorlar. Çatılarda anten monte edecek yer bulamayanlar ise çanaklarını evlerin ön ve yan cephelerine takıyorlar. Çanak anten kullanan semt sakinleri kablo yayını hem kaliteli yayın izleme bakımından, hem de büyük ölçüde görsel kirliliğe de çare olarak düşündüklerini sanıyorum… Evim çatı katı, üşenmeden etraftaki çatılardaki kurulu antenleri bir bir saydım. Görebilip saydığım çanak sayısı 98 taneydi. Bir gün,çatıdan kopan bir çanağın kafamıza düşmemesini temenni ediyorum...

Türkiye’nin televizyon yayın iletişiminde üç seçeneği bulunuyor. Bunlar çatı anteni alınabilen karasal yayın, (Televizyona bağlanan set üstü kutusu ve basit bir antenle yayınların net olarak izlenmesini sağlayan karasal sayısal yayın) , uydu yayını ve kablo TV. Türkiye’de televizyonu olan tahmini 16 milyon hane bulunuyor. Yayınların yüzde 8'i kablo, yüzde 60'ı karasal, yüzde 32’si ise uydudan yayın izliyor. Uydu ve anten meslek mensupları, uydunun yüzde 32'lik payının fazla değişmeyeceği görüşünde. Yüzde 60'ı oluşturan karasal yayın ise, Avrupa'da 2008, Türkiye'de ise en geç 2014'te tamamen dijital olarak verilmeye başlanacağı söyleniyor.

Köylerde, kasabalarda ve şehirlerde çatısına çanak anten koyanlar denetim dışı ulusal ve uluslararası bine yakın kanalı izleyebiliyor. Bakan Binali Yıldırım sayısal yayına geçilmesiyle görüntü kirliliğinin de sona ereceğini, izinsiz yasak yayınların da böylece kontrol altına alınacağını söyledi. Yıldırım, “RTÜK’ün yetkisi olmasına rağmen altyapısı olmadığı için bu duruma müdahale edemiyordu” dedi.

İyi seyirler...

 
Toplam blog
: 359
: 4545
Kayıt tarihi
: 05.06.06
 
 

İstanbul Kadıköylüyüm.Yardım seven, sevimli bir insan olduğumu söyler dostlarım... Eşimi, kızımı,..