Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Engin Şahin Karadeniz

http://blog.milliyet.com.tr/shaka35

27 Mayıs '12

 
Kategori
İnternet
 

Uydudan kişisel internet dönemi başladı.

Uydudan kişisel internet dönemi başladı.
 

Uydudan internet


Internet kullanıcılarına bir müjdem var. Artık Türkiye vatandaşları da uydu üzerinden internete erişebilecekler. 

Türkiye'de internet şebekesi ağırlıklı olarak bakır (telefon) kablolar üzerinden ve fiber kablo üzerinden yapılmaktadır. Uydu üzerinden de internet imkanı olmasına rağmen kişisel kullanıcılar bu hizmete erişemiyorlardı. Erişim imkanlarının kısıtlı olması, sistem maliyetlerinin çok yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Fakat yeni bir uydu ile bu maliyetler kişisel kullanıcıların elde edebileceği kadar aşağılara çekildi.

Uydu Internet, yerleşik mekan dışında fiber, bakır kablolama ve 3G şebekelerinin yeterli olmayan yerler ile kurum ve kuruluşlarının data hatlarının yedek internet şebekesi olarak kullanılabilir. 

Uydu Internet Sağlacıları Kimleridir?

Uydu internet,  Tooway isimli şirket tarafından yönetilmektedir. Bu şirketin Türkiye, Irak, Azerbeycan gibi bölgelerine internet erişim hizmetlerini ESER TELEKOM firması yapmaktadır. 

Tooway Nedir ?

Tooway, internet erişimi için kullanılan, çift yönlü, yüksek hızlara erişebilen geniş bant uydu internet sistemidir. Tooway kullanabilmeniz için telefon gereksinimi yoktur. Sistem kendisine ait bir çanak anten ve modemi ile kullanılmaktadır. Sistem anahtar teslimi olarak kurulmakta, sizlere sadece pc'lerinizin başına geçmek kalıyor.

Avantaları Nelerdir.

  1. Telefon ve diğer internet şebekesinin olmadığı yerlerde kullanılabilir.
  2. Mesafe sebebi ile sık sık kesintiye uğrayan yerler için idealdir.
  3. Kişisel kurulduğu için interneti devreye almak ve kesmek sadece sizin elinizdedir.
  4. Yüksek upload gücü olduğundan çoklu kullanım için uygundur.
  5. Kesintisiz hizmeti olduğu için, büyük şirketlerin data yedekleme hattı olarak kullanılabilir. 

Dezavantajları Nelerdir?

  1. Sistem Kuruluş maliyeti, yüksek teknoloji olması yuzunden biraz tuzludur (1,000 TL) civarı.

Daha fazla dezavantaj olarak sunulacak bir tarafı yoktur. Eh, uydudan internet için de bu kadarcık maliyet olur.

Uydu internet üzerinde benim ençok hoşuma giden 4Mb upload olabilmesi. Bilindiği gibi, download hızı bol keseden verilmekte iken upload oldukça kısıtlı olarak verilektedir. Oysa birçok uygulamada, özellikle şirketlerin merkezi bilgisayarlarına bağlantıda upload oldukça önem kazanmaktadır. Artık uploadlar için çok yuksek meblağlar odemek zorunda kalmayabilirsiniz. Bir örnek olarak söylemek gerekirse 5 Mbps metro ethernet bağlanıtısı ayda 1,000 TL ücretlerine kadar tırmanabilirken, uydu internette bu 400 TL civarına maal olmakta. Sadece bu özelik bile bu sistemi daha cazip yapmaktadır. Deprem, Yangın ve felaketler gibi sistem çökmeleri de yaşanamayacağı için kesintisiz internet uydu internet haline gelmektedir. Birçok banka ve şirketler zaten kesintisiz hizmetinden dolayı data yedekleme hatlarını uydu internet üzerinden yapmaktadır.  

Geniş bilgi için http://uyduhaberlesme.com/tooway-turkiye/  adresinden yada Türkiye teknik desteğini yürüten http://vsat.com.tr/  adresinden bilgi alabilirsiniz. 

 

Saygılarımla...

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 42
: 5769
Kayıt tarihi
: 14.07.08
 
 

Bazen icatci, bazen inatçı, hayatın her tonunda yürüyüp giden biriyim. Amatör fotoğrafçılık son m..