Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '20

 
Kategori
Siyaset
 

Üyelerle Genel Başkan Seçimi

Her şey mahallede başlar: Bir siyasi partide mahalle delegesi işin esasıdır. Mahalle delegesini ele geçiren genel başkanlığı ele geçirir. Mahalle delege seçimlerinde (ilçe kongre delegesi) çoğunluk sistemi uygulanmaktadır. Bu sistem adaletsiz ve yanlıştır. 400 ilçe delegesi seçilen yerlerde kesinlikle uygulanmamalıdır, bunun yerine D’hondt nispi temsil sistemi uygulanmalıdır.

CHP’de belli başlı ana kentlerde Batı ve Akdeniz kıyı şeridinde delegelerin çoğunluğu feodal ilişkiler ile kotarılmaktadır. (hemşehricilik, memleketçilik ve inanç gibi unsurları ihtiva eden koruyan-korunan yerel siyasal oluşuma feodal örgütlenme denir.) Feodal ilişkilerle sözüm ona seçilen delegeler, parti hukuku örgüt ve üye yapısına ilişkin hiçbir çalışma yapmamakta olup çoğunlukla yetersizdir.

Delege olmaya alışmış kişilerde paylaşma kültürü yoktur! Mahalle (ilçe kongre) delegesi olan kişi il delegesi, il delegesi olan kişi kurultay delegesi de olmak istemektedir. Çoğunlukla pazarlıkçıdırlar, partiden geçinenler tabakasını oluştururlar. Sınıf demiyorum, çünkü iki temel sınıf olduğunu solla ilişkisi olanlar bilirler. Yöntem olarak her partide genel ve yerel iktidar alanlarında siyaset esnafı olarak adlandırılırlar, partilerin imkanlarından yararlanırlar.                              

Demokratik olan nedir: Her alana birden fazla kişi seçildiği takdirde mahalle delege seçimlerinden başlayarak, ilçe ve il kongrelerinde yönetim kurulları ve kurultay delegesi seçimlerinde; milletvekili, belediye ve il genel meclisi seçimlerinde olduğu gibi D’hondt nispi temsil sistemi uygulanmalıdır.

Büyük Kurultay PM ve YDK üyeleri seçimi: Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu’na aday olanlar Genel Sekreterliğe bir ücret yatırır, parası olmayanlar imece yapar, siyasi gruplar netleştirilir, adayların A4 boyutundaki bir kağıdın ¼’ünü geçmeyecek şekilde aday tanıtımları delegelere bir ay önceden elektronik ortamda gönderilir. İllerin milletvekili sayılarının iki misli il kongrelerinde seçilmiş toplam 1200 kurultay delegesi kongre öncesi adayları inceler. Delegeler daha önce inceledikleri ve oy vermeyi düşündükleri adayları kurultay salonunda çarşaf listede kontrol ederek oylarını kullanır.

Oy kullanma günü partililer salona alınmaz. Genel Başkan adayları hariç, kongre salonu ve çevresinde parti meclisi ve yüksek disiplin kurulu için aday olmuş hiç bir adayın afiş, fotoğraf, pankart vb. tanıtım materyali olamaz, hengama önlenir, demagoji, itiş-kakış, ayak oyunları, listelerde hak etmeden öne çıkanlar böylece ortadan kalkar. Çevreye duyarlı bir kongre yapılarak masraflar minimuma indirilir.

Genel Başkan Seçimi: Genel Başkan seçiminde bir kişi seçileceği için çoğunluk sistemi uygulanır, bir oy fazla alan seçilir. Sol dünya görüşünü benimsemiş, 6 ok ilkelerini özümsemiş, kamuoyu tarafından tanınan, akademilerin ve üniversitelerin devam mecburiyeti olan en az 4 yıllık fakültelerinden mezun olmuş olan kişiler ancak aday olabilir...

Genel Başkan adaylarının konuşmaları naklen verilir, üyeler bulundukları yer gün ve belirlenen saatte konuşmaları ve adayların programlarını değerlendirerek elektronik ortamda adaylardan bir kişiye oy vererek seçim gerçekleştirilir. Genel Başkan adaylarının, il kongrelerinde seçilmiş 1200 kurultay delegesi ile milletvekili ve milletvekili olmayan mevcut PM ve YDK üyeleri toplamından oluşan kurultay delegelerine de anahtar liste yapmaya da artık ihtiyaçları yoktur. Çünkü 1.250.000 parti üyesi tarafından güçlü bir şekilde seçileceklerdir.

CHP 37. kongre de alt yapı müsait olmadığı için bu değişimler gerçekleştirilemez. Ancak yapısal reformları, demokratik olgunluğu önümüzde ki yıl (2021) olağanüstü kongreler sürecini başlatarak gerçekleştirdiği takdirde kesinlikle iktidar olur! Demokratik parlamenter sistem yeniden kurulur. Birleşmiş Milletlere kayıtlı olan 195 ülkeden 149’unda ve Avrupa'nın bütün ülkelerinde olduğu gibi yeniden Başbakan ve Bakanlar Kurulu TBMM içinden milletvekilleri arasından atanır. TBMM yeniden güçlenir, Denetim, Gensoru ve Bütçe yapma yetkisine kavuşur. Her şey güçlendirilmiş demokratik parlamenter sisteme göre ihdas edilir…

 
Toplam blog
: 108
: 900
Kayıt tarihi
: 18.08.07
 
 

Orhan UZEL Seyitgazi / Eskişehir 1951-Mimar (ADMMA)-CHP ve Mimarlarodası Üyesi-Çankaya / Ankara ..