Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '11

 
Kategori
Tarih
 

Uygar-Barbar Melezlemeleri

Bütün safkanlara melezlemelerle ulaşılır ama her zaman değil. Laboruatuar koşullarında bu, yapay olarak seçici evrimle hızlandırılan bir süreçtir. Ancak, doğal koşullarda böyle olmaz, tarihte de öyledir. 

5.000 yıllık dünya sistemi tarihte 10-100 uygarlık ve/ya alt-uygarlık tanımlıdır. Bunların hepsi de, kendinden önceki veya kendisi sırasındaki kültürlerin melezlemesidir. 

Örneğin Antik Yunan, geometriyi Antik Mısır’dan ve Sümerler’den devraldı. Ancak eksi sayıları tasarlayamadı. Onu o zamanlar uygar bir ülke olmayan Çin’de birileri buldu ama eksi sayıların genel kullanıma girmeleri yüzyıllar aldı. 

Antik Yunan ile Roma’nın ilişkisi bir tuhaf. Aslında Roma Atina’dan önce de var ama Roma’nın Roma olması Atina’nın ve Antik Yunan’ın çökmesinden sonra oldu. Aşağı yukarı tüm Roma tanrıları Antik Yunan tanrılarıdır. 

(Doğu olsun, batı olsun) Roma aslında bir boş küme olan hukuktan başka bir şey bırakmadı geriye. Tarihin en geniş ve en uzun süren uygarlıklarından birinden söz ediyoruz. 

Roma’dan sonra Avrupa’da Kavimler Göçü dönemi başladı ki onlar barbardılar. Bugünkü Avrupa ulusları o kanların melezlemesidir. Rivayete göre bir tek Arnavutlar ve Basklar bu melezlemenin dışında kalmıştır. 

Gelelim Türkler’e: 

Onlar uygarlık adına ne öğrendilerse, Çinliler’den öğrendiler. Çinliler de boş durmayıp, eskiden Türkler’e kazandıran savaş taktiklerini kendilerine mal ettiler. 

Türkler genelde göçer bir halktı. Ötüken’den İstanbul’a binlerce kilometre yol aldılar. Dünya üzerinde en fazla alfabe ve en fazla din kullanan halk oldular. 

Göçe göçe ve melezlene melezlene, Anadolu’ya geldikten sonra çekik gözlerimiz bizi terketti. 1.000 küsur yıl önce terkettiğimiz bir dili yeniden yapay olarak kurduk. Türkçe bugünkü durumuyla, eylem çekimi açısından, dünyadaki en az düzensiz dildir. 

Batı-Doğu uygarlığını melezleme çabamız, tüm Asyalı halklar gibi başarısızlıkla sonuçlandı. Bu imkansız olduğundan değil, Batı’nın Batılılar’ın bile yetişemediği bir ivmeyle evrilmesi nedeniyledir. Bugün ‘bilim-sanat-düşün’ ve 2. Sanayileşme’nin 9 öncü altkültürü kimsenin tekelinde değildir. ABD ve AB yarışta dökülmeye başladı. Uygarlığın çatısı çöküyor. 

O uygarlık yeniden, belki de günümüzden 500 yıl sonra yeniden çıkışa geçtiğinde, bu yine yeni bir melezleme ile gerçekleştirilmiş olacaktır. O sırada bayrak, Hindistan veya Afrika’ya da geçebilir, hiç belli olmaz. Eğer yeni bir buzul dönemi gelirse, G-7 kesinkes iptal olur. 

Şu anda, Barnett’in deyimiyle dıştaki periferiyi sisteme dahil etme çabası, onlarca işlevsiz melez doğurdu ve doğuracak. 

Moment bu.
 

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..