Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '09

 
Kategori
Güncel
 

Uygarca yaşamanın teminatı; laikliktir

Uygarca yaşamanın teminatı; laikliktir
 

“İnandılar, Dövüştüler, Öldüler. Bıraktıkları Emanetin Bekçisiyiz.” Sözleri Menemen’de Devrim şehidi Kubilay, Bekçi Hasan ve Şevki için dikilen anıtta yazılıdır.

Atatürk ilke ve devrimlerine, uygar yaşama, yeniliğe düşman örümcek kafalılar 23 Aralık 1930 sabahı Derviş Mehmet’in liderliğinde Menemen Belediye Meydanı’na halkı toplayarak cumhuriyete karşı bir başkaldırı örgütlemeye çalıştılar. Camiden aldıkları yeşil bayrağı sallayarak “ Bize kurşun işlemez. Şeriat istiyoruz. Şapka giyen kafirdir. “ vb. sözlerle halkı galeyana getirmeye çalıştılar.

İlçe alay komutanlığınca yedek subay asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, bir manga askerle olayı bastırmakla görevlendirilir. Askerlerin silahlarında gerçek mermiler yoktur. Korkutmak amaçlı ateş ederler. Bunun üzerine “ Gördünüz işte bize kurşun işlemiyor”, diyerek bağıran silahlı isyancılar üzerlerine doğru görüşmek amacıyla gelmekte olan Kubilay’a ateş ederler. Yaralanan Kubilay camiye doğru yaralı yaralı sürünerek gitmeye çalışır. Peşinden cami avlusuna giden Derviş Mehmet ve adamları kör bir testere ile Kubilay’ın başını vücudundan ayırırlar ve ellerindeki yeşil bayraklı sırığın ucuna geçirip halka göstererek korku salarlar. İsyancılardan birini yaralayan Mahalle bekçisi Hasan da şehit edilir.

Menemen ve çevresinde sıkıyönetim ilan edilir. Yobazlardan 36 sanıktan 28’i aynı caminin avlusunda idam edilerek cezalandırılır.

Yüz binlerce şehidin kanlarıyla sulanmış laik, demokratik bir hukuk devleti olarak bizlere kazandırılmış cumhuriyetimize doğulusu, batılısı, köylüsü, kentlisi ile hep birlikte sahip çıkmalıyız. Bu gün ülkemizle öteki İslam ülkelerini kıyaslayacak olursak en özgür, en bilinçli, en temiz dini duyguların ve ibadetlerin laik Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşanabildiğini görürüz. Her birimiz bizim gibi düşünmeyen bir inanca sahip kişi ya da grubun yönetiminde teokratik bir biçimde yönetildiğimizi düşünmek bile istemeyiz.

Emperyalist güçlerin kışkırtmaları ve biligisizliğin, kör cehaletin etkisi ile uygarca yaşamanın teminatı olan laik cumhuriyetimiz üzerindeki kem gözlere, ulusça el ele vererek fırsat vermeyelim.

 
Toplam blog
: 190
: 3134
Kayıt tarihi
: 28.09.07
 
 

Emekli öğretmenim. Yurdunu, ulusunu seven, her konuda sorumluluk sahibi gençler yetişsin istiyorum. ..