Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Eylül '15

 
Kategori
Sosyoloji
 

Uygarlık ve derin hafıza

Uygarlık ve derin hafıza
 

* İlkçağlardan beri Anadolu’ da hüküm sürmüş olan bütün uygarlıklar kültürel öğelerini bir zincirin halkaları gibi birbirine eklemiş harmanlamış zenginleştirmiş ve bu topraklarda kendisinden sonra gelenlerin derin uygarlık hafızasını meydana getirmiştir.
 
* Bu hafızanın biriktirdiği değerler şarkılarımıza, türkülerimize, düğünlerimize, bayramlarımıza, oyunlarımıza, yemeklerimize, giyimimize, sevincimize ağıtlarımıza kısacası bütün etnoğrafik öğelerimize damgasını vurduğu gibi kardeşliğimizin de en etkin yapıştırıcısı olmuştur .
 
* Tarihin bize miras bıraktığı bu öğeler Edirne’den Kars’a , Artvin’den Muğla’ya, Hatay’dan Samsun’a Anadolu coğrafyasında yaşayan hakim çoğunluk olan Türk kültürü etrafında birleşerek din, dil, ırk farkı gözetmeksizin bütün insanların ortak aklı, mirası ve derin hafızasını oluşturmuş varlığımızın ve devamlılığımızın teminatı en değerli sermayeyi meydana getirmiştir.
 
* Şimdilerde siyasi emelleri uğruna uyguladıkları dogmatik düşünce ürünü bilimsellikten uzak politikalarla toplum mühendisliği yaptığını zanneden çevreler kavrayamadıkları ortak aklımıza, derin hafızamıza, kardeşliğimize vurdukları darbe ile toplumun derin hafızası ile tarihsel bağları ve kardeşliği arasındaki köprüleri dinamitlediklerinin ve ayrıştırdıklarının farkında değildir !
 
* Bu uygulamaların kadim Anadolu uygarlığının derin köklerinin ve onu var eden değerlerinin erozyona uğramasına ve kaybolmasına mal olacağının farkında olmayabilirler ! Onlar farkında değildir ama onların anlayamadıkları veya işlerine gelmeyen tarihin tozlu sayfaları kardeş kavgaları ve ekonomik çöküntülerin yerle bir ettiği trajik örneklerle doludur. Yanı başımızdaki devletler bu uygarlık hafızasına sahip olamadıkları veya reddettikleri için etnik ve mezhepsel kavgalar içinde birbirlerinin kanını akıtıyorlar. Anadolu'nun belleğini oluşturan değerlere,farklı kültürlerin harmanlayıp oluşturduğu kültürel zenginliğe bu değerlerin binlerce yılık oluşumuna zerre kadar katkısı olmayan,inanç ve mezhep temelli kendi at gözlüğünden başka bakış açısı oluşturamayan bu balık bellekli karar vericiler tarafından bu değerlerin katledilmeye devam edileceği artık yadsınamaz bir gerçektir.
 
* Ancak bu değer yıkımına karşı sesi çıkmayan otun böceğin, suyun toprağın bizi birbirine sıkı sıkıya kenetlemesi gereken kardeşliğin, ortak geleceğin sesi olacak olan aydınlar derin uykularından bir an önce uyanmalıdırlar.
 
* Türkiye’nin aklı başında olan tüm çevreleri tehlikenin farkına varıp siyasi emeller uğruna yerle bir edilen toplumun ortak aklını, vicdanını, kardeşliğini yeniden inşaa etmek için vakit varken harekete geçmek zorunda ve bu kesimlere dersini vermek zorundadır.
 
* Ülkemizin sosyal, siyasal, ekonomik çöküntüye uğraması ve kardeş kavgasına sürüklenmesi kafasına kuma sokan tüm devekuşlarının aklını başına getirdiğinde iş işten geçmiş olacaktır.
 
Şenol KABAOĞLU 
 
Toplam blog
: 13
: 221
Kayıt tarihi
: 08.03.14
 
 

Şenol KABAOĞLU 08.05.1964 Yılında SAKARYA/ KİRAZLI'da doğdum. İlk öğrenimimi  Kirazlı İlkokulu or..