Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '06

 
Kategori
Matematik
 

Uygarlıkların topolojisi

· Topoloji yarı kapalı sistemlerle uğraşır.

· Uygarlıklar böyledir. Uygarlıklar, bilim, sanat ve/ ya düşünde yeni ve farklı kavramlar yaratır.

· Dünya 400 yıldır dolmuştur. Bu eskiye oranla, yeni bir tür topoloji demektir.

· Yoğrulmalarda bazı öğeler % 0- 100 arasında yok olabilir.

· Yoğrulmalarda bazı öğeler başkalaşabilir, bu bir sözcüğe yeni anlam- içerik katmak olabilir.

· Son 5.000 yıldır uygarlıkları tanımlayan kent, yazı, savaş, ticaret böyledir ama yerel farklılıklar da mevcut. Örneğin yazı, matematik ve mantık da olmuştur. Sayılar önce harflerle yazılmış, sonra rakamlar icat edilmiştir. 4 işlem, örneğin toplama önce resim- yazı (yürüyen iki ayak) ile anlatılmış, sonra ‘+’ yaratılmıştır. Bugün bile dünyada tüm ülkeler aynı rakamları kullanmıyor.

· Kültürel-zihinsel dönüşümler de şimdilik topolojik olarak tanımlanacak.

· Tarihte şimdiye dek 10- 100 uygarlık tanımlanabilir. İleriye doğru 5-10 (robot, uzay, vb) tanımlanabilir.

· Hiç olmayabileceği halde, 3. Sanayileşme uygarlığı da tasarlanabilir. Bu 2 sanayileşmenin sentezini tasarlamayı kolaylaştırır.

· Okumazyazmazların ve avcıların olduğu gibi, var ama tanımı boş kümeli uygarlıklar da olabilir.

· İnternet altkültürü gibi, bir uygarlık öğesinin global nüfusun yalnızca % 10’unu etkilemesi bile, onu global kılabilir. Uzaycılıkta bu milyonda bire kadar düşebilir. Siberuzaycılıkta milyarda bire kadar düşebilir.

· Tarih ilk kez gerçek bir tümel çatallanma yaşadı: Türün yok olması tehlikesi ve uzaya çıkma. Bu topolojik açıdan bir deliktir. Dolayısıyla tür tersinebilir.

· 1 milyon yılı evrim, 10.000 yılı tarih ölçeği sayarsak, tarihöte ve evrimöte 100-1.000 yıl gibi kısa bir dönemde başkalaşabilir demektir. Bu da uzaycılarla dünyacıların etkileşimi, bilimkurgudan gelecekbilime alınsa gerek demek olur.

· Bilimkurgu olan her şeyin gelecekbilim kılınması uygarlığın başkalaşımını durdurabilir. Düş ve düşünce gücü şimdilik ayrı şeyler.

· Topolojik yoğrulmalar mayalanmalar yaratabilir.

· Tarihin fetret / durgu dönemlerinden birisiyiz. Uygarlıklar arasında boşluklar var. Mayalanma da bu koşullarda daha kolay oluyor.

· Bu durumda halihazırdaki bilimsel gelişmeler önümüzdeki 500 yıl içindeki yeni Einstein’ları engelliyor demektir. Potansiyel aktuele dönüştükçe azalır. Potansiyel, yani düşünce için düş artık pek üretilmiyor. ABD düşlerin tüketildiği, gerçeğin yerine yalanın konulduğu ters bir kültür ki AB kültürünün ardılı olarak öyle olması olağan. İskenderiye’de M.Ö. 200’den sonra Antik Yunancı agnostik boldu.

· Son uygarlık Avrupa idi. Bir sonraki aday Çin. Hindistan Çin’in proto’su, Okyanusya tam blok kültür yerine küsuratlar, Japonya makro-mikro (ikisi de blok) ve sarı antitez, Rusya marksist proto- ve anti-tez olarak Çin’in antitezliğini 2050-2100 arasında koruyacak. TC de 1.200 yıldır barbarlık antitezi olarak mevcut. Nasıl ki Rusya-ABD komşuysa, Çin- TC de komşu.

· TC için, güney- kuzey, Avrupa- Asya, İslam- Hristiyan boş küme antitezi kırılma hattı. TC 100 yıldır bilim, sanat ve düşün yaratamadı. TC yoğruluyor ama mayalanmıyor.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..