Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '09

 
Kategori
Bilişim
 

Uygulama alanı(Application Domain)

Domain, yazılım mühendisliğinde birbiri ile ilişkili yazılım sistemleri kümesidir. Yazılım sistemleri ortak tasarım özelliklerini paylaşırlar. Bu bağlamda domain tanımlaması şu şekildedir; Uygulama Alanı (Application Area), İş Alanı(Work Area), Benzer yazılım sistemlerinin geliştirildiği uygulama alanı(Application Area).

Uygulama Alanı bir uygulamanın kullanıldığı alandır. Mesela Kimlik tanımlama güvenlik uygulaması var. Bu uygulamanın kullanılabileceği alanlar, hizmet edeceği alanlar havaalanı, stadyum gibi yerler olabilir. Zemin çivilemesi, kazıların stabilitesini artırmak ve mevcut yapıları takviye etmede uygulama alanı bulmuştur. E-ticaretin genel kabul gören ve en yaygın uygulama alanı bulan iki türü B2B ve B2B e-ticarettir. Her sektörde farklı uygulama alanları mevcuttur. Bilişim sektörü, İnşaat sektörü, Sağlık sektörü, Eğitim sektörü v.b. Turkcell’in devreye soktuğu bir hizmet olan Mobil Eğitim Platformu farklı sektörlerde uygulama alanı bulabilir. Bu uygulama kişisel gelişimin yanı sıra sağlık, bankacılık, lojistik sektörü gibi saha satış elemanlarına, ürünleri konusunda hızlı ve etkin bir şekilde bilgilendirme yapmak isteyen tüm sektörlerde uygulama alanı bulacaktır. Elektronik İmza bankalar, şube ağına sahip sigorta şirketleri, kamu kurum ve kuruluşları, holdingler, diğer büyük şirketler, üniversiteler, yüksek bilgi güvenliği gereksinimi olan organizasyonlar olmak üzere yaygın bir uygulama alanı bulacaktır.

Kamusal alandaki bazı uygulamalar: ÖSS, pasaport başvuruları. Sosyal Güvenlik Uygulamaları, Vergi Ödemeleri, Elektronik Oy verme(ileriye yönelik).

Ticari alandaki bazı uygulamalar: İnternet bankacılığı, Sigortacılık, E-sözleşmeler, E-sipariş, E-ticaret

Uygulama Alanlarının bazıları şunlardır:

    Finans Mühendisliği Operasyonlar Yönetimi Biyoloji Bilgisayar Ağları Bilgisayar Güvenliği E-ticaret Eğitim Mühendislik Finans Sağlık ve İlaç Lojistik Multimedya Psikoloji Güç Sistemleri Sosyoloji Web Uygulamaları Durum Süreci Finansal Yönetim Yaşam Kalitesi ve Yaşam Kaynaklarının Yönetimi Kullanıcı Dostu Bilgi Toplumu Oluşturma Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS) Yapısal Jeoloji Telekomünikasyon Nakliye Robot Teknolojisi Bilgisayar Biyolojisi

Uygulama Alanı çeşitli özelleştirilmiş ve satın alınmış uygulamaları desteklemek için gerekli standart uygulama geliştirme araçları, rolleri, standartları, kuralları ve uygulama geliştirme metodolojileri tanımlar. Standart uygulama geliştirme araçları organizasyon tarafından kullanılan metodolojiyi destekler. Bu alan için disiplinler iş gücünün otomasyonunu kapsar, grup üretkenliğini yükseltir ve tekrar kullanılabilen uygulama birleşenleri sağlar.

Uygulama alanı yöntemleri, standartları, meselenin ana noktalarını çevreler ve içine alır. Satınalmayı, geliştirmeyi, yazılım temelli uygulamaların iş hayatının gereksinimlerine göre tedavülden kaldırılmasına sebep olabilir.

    Örnek olarak Python programlama dili çok çeşitli uygulama alanlarında kullanılır. Bunlardan bazıları şunlardır; Web ve İnternet Geliştirme (Özelleştirilmiş web çözümleri ve diğer internet tabanlı uygulamalar) Veritabanı erişimi Masaüstü Grafiksel Kullanıcı Arayüzleri Bilimsel ve numeric bilgi işlemlerde Eğitim(Programla dili olarak çok önemli. Başlangıç seviyede ve ileri seviye kurslarında kullanılır) Ağ programlada(düşük seviyede ağ programlamada kullanılır) Yazılım Geliştirme( Python için geliştirme ortamları vardır.) Oyun ve üç boyutlu grafik geliştirme

Bir başka örnek Java teknolojisi, bugüne kadar 5 milyondan fazla yazılım geliştiricinin ilk tercihi oldu. Sektörün belli başlı tüm alanlarında kullanıldı ve sayısız aygıtta, bilgisayarlarda ve ağlarda kendine yer edindi. Bugün Java teknolojisini dizüstü bilgisayarlardan veri merkezlerine, oyun konsollarından bilimsel amaçlı süper bilgisayarlara, cep telefonlarına, Internet ve Kurumsal Uygulamalara kadar her yerde bulabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 177
: 1692
Kayıt tarihi
: 02.11.07
 
 

İlk,Orta ve Lise öğrenimi TED Kolejinde yaptı. Bilgisayar Mühendisliği lisans eğitiminden sonra E..