Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '09

 
Kategori
Bilişim
 

Uygulama Sanallaştırma

Uygulama Sanallaştırma Bilişim sektöründe kullanılan genel bir terim. Birbiri ile ilişkili içerikleri tek bir çatı altında toplar. Örneğin: Kırmızının farklı çeşitleri vardır. Al, Parlak Kırmızı, Şarap Rengi gibi. Bu renkler kırmızının altında gruplanır.

Uygulama Sanallaştırma bir yazılım teknolojisidir. Uygulamaların yada programların taşınabilirliğini, yönetilebilirliğini ve uyumluluğunu geliştirir. Bunları, üzerinde çalıştıkları temel işletim sisteminden alır. Tamamen sanallaştırılmış bir uygulama, hala olduğu gibi çalıştırılır görünmesine rağmen geleneksel algılamayla install(programı kurma) edilmez. Uygulama gerçekte olmasa da, çalışma zamanında(runtime) doğrudan orijinal işletim sistemi ve onun tarafından yönetilen bütün kaynaklar ile karşılaşacağına inanır. Uygulama Sanallaştırma işletim sistemi sanallaştırmadan farklıdır. İkinci durumda, sadece özel bir uygulamayı sanallaştırmaktan ziyade bütün işletim sistemi sanallaştırılır.

Sınırlı olarak uygulama sanallaştırma Microsoft Windows ve Linux gibi modern işletim sistemlerinde kullanılıyor. Örneğin; INIFileMappings registry sanallaştırmak için Windows NT ile ortaya çıktı. Uygulamaların INI Dosyaları Windows 3.1 için orijinal olarak yazılır. Buna benzer olarak Windows Vista sınırlı dosyayı ve registry sanallaştırmayı yorumlar. Böylece sistem lokasyonundaki kullanıcı verisini korumaya çalışan, windows’un daha eski versiyonlarında yazılabilir olan fakat şimdi sadece yüksek öncelikli sistem yazılımı tarafından yazılabilen legacy uygulamaları, yeni Windows sistemi üzerinden programın daha yüksek seviyede güvenlik önceliğine sahip olma zorunluluğu olmadan işlevini görebilir. Bu durumun güvenlik riskini de beraberinde getireceği gözardı edilmemelidir. Uygulamanın tam olarak sanallaştırılabilmesi için sanallaştırma katmanına ihtiyaç vardır. Bu katman bütün dosyaları ve sanallaştırılmış uygulamaların registry operasyonlarını birbirleri ile kesiştirmek için ve bu operasyonları sanallaştırılmış ortama saydam bir şekilde yeniden yönlendirmek için bir makine üzerinde install(program kurma) edilmelidir. Dosya işlemlerini yürüten uygulama, zannettiği fiziksel kaynağa giriş yapmadığını hiçbir zaman bilmez. Bu yolla çok sayıda birbirine bağlı dosyaların ve uygulamaların giriş/çıkış'ları tek bir fiziksel dosyaya yeniden yönlendirilerek yer değiştirebilir hale gelirler ve birbirine uymayan uygulamalar yan yana çalıştırılabilir. InstallFree, Citrix XenApp, Novell ZENworks Application Virtualization, Application Jukebox from Endeavors Technologies, Microsoft Application Virtualization, Software Virtualization Solution, ve VMware ThinApp Windows platformu için bu teknolojinin örnekleridir.

Ortak bir yanlış anlama runtime ortamının Uygulama Sanallaştırma olduğudur. Çalışabilecek bir uygulama için runtime katmanı gerekmesine rağmen sanallaştırma katmanına ihtiyaç duyulmaz.

İşletim Sistemi sanallaştırmaları benzer bir teknolojidir fakat farklı bir yaklaşımdır. Donanım üzerinde kurulu mevcut uygulamaların işletim sisteminden enkapsule edilmesinin tersine işletim sistemini enkapsule ederler.

 
Toplam blog
: 177
: 1692
Kayıt tarihi
: 02.11.07
 
 

İlk,Orta ve Lise öğrenimi TED Kolejinde yaptı. Bilgisayar Mühendisliği lisans eğitiminden sonra E..