Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '17

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Uyku Apnesi Hayatı Tehdit Eder

Uyku Apnesi Hayatı Tehdit Eder
 

Uyku Apnesi Hayatı Tehdit Eder


Uyuyorsunuz ancak uyandığınızda hiç uyumamış gibi hissediyorsanız, güne her zaman yorgun ve halsiz başlıyorsanız, yakınlarınız yüksek sesli horlamalarınızdan giderek daha fazla şikayet ediyorsa, cinsel hayatınız kötü gitmeye başladıysa, sürekli gerginseniz ve bir de dikkatinizi odaklayamamaya başladıysanız; mutlaka sağlık kontrollerinizi yaptırmalısınız. Sinsi bir hastalık olarak tanımlayabileceğimiz uyku apnesi sadece uyku ya da hayat kalitenizi azaltmakla kalmaz aynı zamanda hayatınızı da tehdit eder.

Diyabet, yüksek tansiyon, kalp krizi, felç ve hatta ani ölümlere neden olabilen bu uyku problemi hızla tedavi edilmelidir. Genellikle fazla kilolu kişilerde ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan bu hastalık; uyku esnasında nefesin durmasına ve beyne oksijen ulaşmamasına neden olmaktadır.

Uyku apnesi belirtileri ile bize başvuran hastalarımızın detaylı tetkiklerini yaparak ve uyku bozukluğunu teşhis etmek için kendilerine uyku apnesi testi (polisomnografi) uygulayarak önemli veriler elde ederiz. Hastalığın teşhisi yapıldığında hızlı bir şekilde tedavi sürecini başlatıp hastalığın seyrine ve haslarımızın genel sağlık durumuna uygun tedavileri başlatırız.

 

Uyku Apnesi Hastalığı Neden Olur?

Aslında bu soruya birçok yanıt verebiliriz. Kimi zaman tek bir neden kimi zaman ise farklı nedenlerin bir araya gelmesi hastalarımızın uyku apnesine yakalanmasına yol açabilir.

Uyku apnesinin temel nedeni solunum yollarının daralması, boğaz ve dil kaslarının gevşemesi bunun sonucunda ise uyku esnasında nefes yollarının tıkanmasıdır. Kişi nefes alamamaya başlar ve beynine oksijen gitmez.

Bu olumsuzlukların ardında yine farklı risk faktörleri bulunur. Örneğin kişinin fazla kilolu olması, yaşının ilerlemesi, genetik yatkınlığı ve boyun çevresinin geniş olması solunum yollarının tıkanmasına neden olabilir.

 

Menopoz Dönemine Giren Kadınlar Uyku Apnesine Karşı Önlem Almalı

Menopoz dönemine giren kadınların uyku apnesine yakalanma riskleri artar. Kadın hastalarımızın uyku apnesi ile ilgili yaşadığı belirtilerle erkek hastalarımızın yaşadıkları belirtiler birbirinden farklı olabilir. Yorgunluk, bacaklarda ağrı, baş ağrısı, uykusuzluk, gece sık idrar yapma ihtiyacı, yüksek tansiyon, halsizlik, kalp çarpıntısı gibi belirtiler kadın hastalarımızda yaygın şekilde gözlemlenmektedir. Kadınlarda görülen belirtilerin erkeklerden farklı olması hastalığın teşhisini zorlaştırmaktadır. Menopoz dönemine giren kadınların uyku apnesine yakalanma riskleri menopoza girmeyen kadınlardan 3-4 kat daha fazladır. Aynı şekilde hamile kadınlarda da uyku apnesi görülebileceği için kadın hastalarımızın dikkatli olmaları gerekir.

 

Uyku Apnesi Önlenebilir

Uyku apnesi hastalığı tedavi edilebilen ve önlenebilen bir hastalıktır. Çok ciddi sorunlara yol açabilir ve bu nedenle henüz hastalık yerleşmemişken önlem alınması gerekir.

Hastalığın zararlı etkilerinden kurtulmak için;

·         Sigara içilmemesi,

·         Burun tıkanıklığı sorunu yaşayan kişilerin tedavi olması,

·         Alkol tüketiminin azaltılması hatta bırakılması ve

·         Fazla kilo problemi olanların kilo vermesi gerekir.

 

Uyku Apnesinin Farklı Tedavi Şekilleri Bulunur

Uyku apnesi teşhisi koyduğumuz hastalarımıza ihtiyaçları doğrultusunda farklı tedaviler uygulayabiliriz. Hastalık henüz başlangıç aşamasındaysa hayat tarzlarını değiştirmek hastalığın belirtilerini ortadan kaldırmaya yetebilir. Uyku pozisyonlarının değiştirilmesi gibi küçük ama etkili tedbirler de alınabilir.

Hastalarımızın solunum yollarının neden tıkandığını belirleyerek bu sorunları ortadan kaldırmaya yönelik adımlar da atabilmekteyiz. Pozitif hava yolu basıncı, solunum yollarını açık tutmaya yarayan ağız içi aletler ve CPAP maskesiyle hastalarımızın hayat kalitelerini arttırmaya çalışırız.

Cerrahi olmayan yöntemlerin denenmesi ve hastalarımızın şikayetlerinin devam etmesi halinde ise son olarak kesin sonuç veren uyku apnesi ameliyatlarını uygulanırız. Hangi ameliyatın hangi hastaya uygulanacağı solunum yollarının tıkanmasına neden olan faktöre göre değişiklik gösterebilir.

Örneğin hastalarımızın burun fonksiyonlarında düşüş varsa ve burun içi yapıları solunumu engelliyorsa burun ameliyatları yapabiliriz. Bu kapsamda fonksiyonel burun ameliyatları hastalarımızın sağlığının iyileşmesini sağlar.

Uyku apnesinin nedeni hastalarımızın ağız içi anatomilerinden kaynaklanıyorsa diğer bir deyişle çeneleri darsa, dil tabanlarında deformasyon oluştuysa ya da yumuşak damak ve küçük dil arasındaki hava yolu olması gerektiğinden daha darsa bu durumlarda bu sorunları çözmeye yönelik ameliyatlar gerçekleştiririz. Uvulopalatofaringoplasti, Maksillomandibuler Osteotomi, dil köküne yönelik ameliyatlar sonucunda hastalarımızın sorunlarına kalıcı çözümler sunabiliriz.

Sonuç olarak, uyku apnesi ne kadar erken teşhis edilirse hastalarımızın hayat kaliteleri hızlı bir şekilde yükseltilebilir. Belirtileri yaşayan hastalarımızın zaman kaybetmemelerini ve hayatlarını riske atan bu hastalıktan kurtulmak için en kısa sürede tedavi süreçlerine başlamalarını önermekteyiz. 

 

 
Toplam blog
: 5
: 84
Kayıt tarihi
: 28.09.17
 
 

Öğrenimine Türkiye'nin en köklü tıp fakültesi olan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'n..