Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Uyku apnesi

Uyku apnesi
 

UYKU APNESİ


Burun ve ağız solunumunun yavaşlaması ve 10 saniyeyi geçecek şekilde durmasına uyku apnesi denir.

Çağımızın önemli rahatsızlıklarından biri olarak kabul edilen uyku apnesi, önlem alınmadığı takdirde ölümle sonuçlanabilmektedir. Hastalığın bu denli ciddi sonuçları olduğu toplum içinde çok fazla bilinmemektedir. Bu hastalığa yakalanan kişilerin büyük bir çoğunluğu hastalığı fark etmedikleri ya da önemsemedikleri için genellikle hekimegitmemektedirler.

Solunum durmaları (apne) veya azalmaları (hipopne) gece içinde yüzlerce defa tekrarlayabilmekte ve bunların ancak çok az bir kısmı hastanın yakınları tarafından fark edilmektedir. Bu nedenlerle ve doğuracağı sonuçlar bakımından uyku apnesi uzmanlarca sinsi ilerleyen bir hastalık olarak nitelendirilmektedir.

Uyku apnesi acil tedavi gerektiren hayati bir hastalıktır. Zamanında tedavi edilemezse kalp krizi, felç, iktidarsızlıkdüzensiz kalp atışları gibi sorunlara yol açar. Ayrıca kazalara, iş verimsizliğine ve sosyal problemlere neden olabilen gün içi aşırı uyku haline sebep olur. Gündüz uykululuğun trafik kazalarına da yol açtığı yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.

Birkaç yıl önce bir Üniversite hastanesinde Uyku Apnesi Bölümünde bir gece yattım. Yapın ölçümler neticesinde bir gecede 80 kez solunum durması yaşadığım belirlendi. Ve bana uyku apnesi teşhisi kondu. Ve raporla manüel sabit basınç üfleyen bir cihaz almam söylendi. Fakat bazı TV haberlerinde basında bu konuda kullanılan aletlerin elektrik kesintilerinde veya bir arıza nedeniyle ölümlere yol açtığı yazılıp çizilince o aleti almaktan vaz geçtim. Ne derece doğrudur bilemiyorum bekli de korktum kendi haline bıraktım. Sağlıklı bir yaşam dilerim.

NAHİDE ÇELEBİ

 


 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..