Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '16

 
Kategori
Psikoloji
 

Uyku pozisyonunuz karakterinizi belirliyor

Uyku pozisyonunuz karakterinizi belirliyor
 

Uyurken hangi pozisyonda yattığınız sizin hangi karaktere sahip olduğunuzun habercisi...


Sırt üstü, yüz üstü ya da cenin pozisyonu… Uyku sırasında yattığınız pozisyonun karakterinizi belirlediğini biliyor musunuz? 

“Bana hangi pozisyonda yattığını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim…” Yatış pozisyonumuz karakterimizi belirliyor. En azından Amerikalı psikololog ve yazar Samuel Dunkell böyle iddia ediyor. Ona göre uyku sırasındaki davranışlarımız, daha doğrusu yatış pozisyonumuzun karakterimizle yakından alakalı olduğunu savunuyor. Ona göre yüzüstü yatanlar mükemmeliyetçiliğe karşı eğilim gösterirken, sırt üstü yatanlar ise kendine güvenli ve açık kişilikler.
Samuel Dunkell, “Sleep Positions: The Night Language of the Body“ adlı kitabında pek çok insanın belirli bir uyku pozisyonuna eğilimli olduğunu belirtiyor. Kişinin en sevdiği uyku pozisyonunun ise 7 yaşından itibaren şekillendiğini ve çoğunlukla hayatının geri kalanında da değişmediğini söylüyor. Dunkell, uyku davranışlarımızı dört temel pozisyonla açıklıyor: Sırtüstü, yüzüstü, cenin (embriyonal duruş) ve yarı cenin (yan yatış)… 

Cenin pozisyonu (embriyonal duruş): 

Dizler çekili, baş aşağıda, vücut toplanmış, kollar yastığa dolanmış, çapraz ya da bacakların yönünde... İnsanların yüzde 60’ı uyku için cenin pozisyonunu tercih ediyor. Pozisyon, ana rahminde embriyonun duruşunu andırdığı için böyle anılıyor. Gece çoğunlukla cenin pozisyonunda uyuyanlar, Samuel Dunkell’a göre genellikle kendinden emin değildir, yabancılarla ilişkilerde utangaç ve intiyatlıdır. Çoğunlukla kırılgan, savunmasız ve başkalarına bağımlı bir hayatı tercih ederler. Ancak bu yan pozisyonda uykuyu seçenler bunun pek farkında değildir. Bu yüzden dışarıya olduklarından daha sert bir duruş sergilerler. Uyku sırasında bacakları güçlü bir şekilde vücutlarına doğru çekenler, yaratıcılıkları ve duygusallıklarıyla dikkat çekerler. Bu pozisyondan uyuyanlar, hayatta bir odak noktasına gereksini duyarlar. Bu da çoğunlukla aileleridir…

Yarı cenin pozisyonu: 

Vücut yan yatış pozisyonundadır ama bacaklar ve dizler cenin pozisyonundaki gibi bükülmüş değildir. Yarı cenin pozisyonunda uyuyanlar, dengeli, uyumlu ve diğerlerine göre zorluklara kolayca göğüs gerebilirler. Spontan ve esnektirler, yenilikleri denemeyi severler ve zengin bir espri anlayışına sahiptirler. Mutludurlar, sağduyuları güçlüdür ve kendini koruma kalkanları sağlamdır. 

Yüzüstü pozisyonu:

Yüz aşağıya doğrudur, kollar başın üzerinde ya da yastığın altında birleşir. Bacaklar ise yatağın ucuna kadar hafif kıvrık ya da dümdüz uzanır. Bu uyku pozisyonunda uyuyanların oranı yüzde 13’tür. Karnının üzerine yatmayı sevenler Dunkell’a göre düzenli, hırslı, dakik, öngörülü ve mükemmeliyetçi bir karaktere sahipler. Başkalarına sürpriz yapmayı severler ama işlerine fazla müdahale edilmesinden pek hoşlanmazlar. Dominant oluşlarıyla dikkat çekerler ve iyi birer yöneticidirler.

Sırtüstü pozisyonu:

Sırt yatağın üzerinde, çene tavana yönelik, bacaklar hafif aralık, kollar vücudun iki yanında yer almaktadır. Bu uyku pozisyonu aynı zamanda kraliyet yatış pozisyonu olarak da adlandırılır. Bu pozisyonda yatanlar, açık fikirli, meraklı, hayattan zevk almayı seven, kendine güvenen kişiler olarak tanınırlar. Yenilgiyi sevmezler, ama diğerlerine göre biraz bencildirler. Özellikle ailenin tek çocuğu ya da en küçük çocuğu olanların böyle bir özelliği vardır. 

 
Toplam blog
: 248
: 438
Kayıt tarihi
: 27.04.16
 
 

Almanya'da doğdu. Oradaki öğreniminin ardından üniversite eğitimi için Türkiye'ye döndü. Gazeteci..