Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ağustos '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Uykusuzluk

Ne kadar çok insan uyuyamıyor biliyor musunuz? Çevremizde uyku bozukluğu problemi çeken sandığımızdan çok insan var! Hayatın, vücudun yaşamsal işleyişinin ana parçası olan uyku ne çok insana hiç uğramıyor çevremizde, ya da uyku demeye bin şahit gerek; yarım yamalak, yorucu ne çok geceler geçiriyor bazı insanlar, biliyor musunuz?

Bir işkence metodudur uykusuz bırakmak bir kişiyi. İşte yaşam bazı insanlara bu işkenceyi yapıyor. Uyuyamayan kişi, hayatı alt üst şekilde algılıyor; dağılmış, dağınık, bulanık, gergin, yorgun, stresli, agresif… Aynı zamanda, tıpta da bir hastalık kabul edilir kronik uykusuzluktan muzdarip olmak ve adı da “İnsomnia”dır. Bu durum, belirli bir süre sonra hem ruhen hem bedenen deforme eder kişiyi. Bu deformasyon hayattan, kendinden nefret etmeye kadar gider. Düşünsenize; bedeniniz dehşet bir şekilde uykuya aç, ihtiyaç duyuyor, istiyor ama gözleriniz kapanmıyor, tek damla uyku girmiyor gözünüze. Yatakta bir o yana bir bu yana dönüyorsunuz, kalkıyorsunuz, dolaşıyorsunuz, kitap okuyorsunuz, TV seyrediyorsunuz…Ne yaparsanız yapın, uyuyamıyorsunuz. Uyuyamadıkça daha fazla bunalıyorsunuz. Çıldırmak işten bile olmaz böyle bir durumda. Hayalete döner uyuyamayan insan, yaşayan bir ölüye…

Genelde stres, huzursuzluk vb. sebeplerdir uykularımızı çalan. Çağın meşhur hastalığı “Stres”… Ve genelde stresin yol açtığı düşünülen “Depresyon”.

Kısa bir zaman önce ölen pop müziğin efsane ismi Micheal Jackson’ın otopsi raporu sonucunda; kanında uyku ilacı olarak kullandığı düşünülen propofol bulunmuş. Jackson’ un kanında midazolam, diazepam, lidocaine ve ephedrine ilaçlarının da bulunduğu kaydedilmiş. Bu ilaçların tümünün vücut üzerinde, beyin üzerinde şöyle ya da böyle bir uyutma, uyuşturma etkisi var. Sonuçlara bakılırsa Jackon da dış dünyayı algılamak istemezcesine uyuşuk ve dahi uykusuzluktan da muzdarip yaşarmış. Belki de Jackson da uykusuzluğun kurbanlarından, kim bilir?

Bayanlar, baylar; uykularımıza dahi göz koyup, el uzatan bu “Stres” denen canavar yaşamlarımızdan çalıyor, haberimiz ola! Ne yapıp edip, en yalın haliyle insanca, huzur içinde yaşayabileceğimiz yaşamlar kurmalıyız ki; vücut saatimiz de, beyin saatimiz de tadında ve tıkırında işlesin.

Özdemir Asaf usta’nın bu konudaki mısralarıyla bitirelim yazımızı, hepinize huzurlu gecelerde iyi uykular dilerken…

uykusuzluk ve pencerede bir kedi

gece boyu hiç konuşmadan durdu

yağmurlar yağdı, dindi

pencerede hep kedi

ne geceye girdi, ne uyudu

baktı, baktı, baktı

belli değildi doğmadığı, doğduğu

D. Dara KILINÇ

mailto:ddarakilinc@gmail.com

 
Toplam blog
: 160
: 2717
Kayıt tarihi
: 16.04.09
 
 

Öykü Şiir Deneme ..