Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '13

 
Kategori
Kitap
 

Uyuşturucudan kurtaran Sokak Kedisi...

Uyuşturucudan kurtaran Sokak Kedisi...
 

Burcu B. Bilgin
 
Dünya okuru, bir kütüphanede yaşayan Kütüphane Kedisi Dewey'nin ardından yepyeni bir kedi kahramanla daha tanıştı: Sokak Kedisi Bob...
Üstelik bu kahramanlar, hiç de öyle Garfield gibi kurmaca kahramanlar değil, kanlı canlı kedilerin gerçek hayat hikayeleri. Sokak Kedisi Bob ise uyuşturucunun pençesindeki bir evsiz, James Bowen tarafından kaleme alınmış. Bu hikaye, bir kedinin sokaklardan kurtarılışının ötesinde bir insanın hiç beklemediği anda karşısına çıkan sevimli bir kedi tarafından kurtarılışının sıcacık öyküsü...
Okumak isteyenlerin çok da keyfini kaçırmaksızın ve de moda tabirle ''spoiler'' vermeksizin Bob ile James'in bu öyküsünü değerlendirmek istedim. Aslına bakarsanız 224 sayfadan oluşan bu kitabı 4 gün içerisinde okudum yoğun yazma trafiğime karşın..
İnsanı alıp sürükleyen öykünün peşine kattığı tek okur ben değilim kuşkusuz. Tam 22 dile çevrilen bu gerçek öykü, bir sabah Londra'da başlıyor. Kapının önünde yatan tüyleri lime lime olmuş, zayıf, yaralı bir sarmanı fark eden James Bowen, Londra'daki sosyal konutlarda barınan bir evsiz. Tek işi sokaklarda müzik yapmak ve açıkçası bırakın bir kediyi kendine bile bakabilecek maddi kaynağı yok. Buna karşılık kedinin durumunu göz ardı edemeyerek evine alıyor ve bir ikili oluyorlar.
 

- Aslında aşk gibi, hiç de hazır değil...-
James Bowen, dediğimiz gibi bir kediyle yaşamaya hiç de hazır değil. Onu iyi edip yeniden sokağa bırakmaya da hazır. Bu sorumluluğu taşıyamayacağını düşünüyor ama geçmişi her zaman gizemli olan Bob'ın büyüsü onu sarıyor.
Hiç şüphesiz dünyanın hiçbir ülkesinde kolay olmayan evsizlik Londra gibi dünyanın en pahalı kentlerinden sayılan bir yerde daha da kolay değil. Ancak Bob, hayatı zorlaştırmak şurada dursun James için kolaylaştırıyor bile... Sürprizleri bozmamak adına bunun nasıl olduğunu okumayı okura bırakalım.
En önemlisi ise uyuşturucu sorunu olan Bowen, bunu aşmak için uyuşturucuyu bırakma programı içinde. Ne var ki kendisine destek olacak bir yakını yok, hepsi uzaklarda, memleketi olan Avustralya'da. Bu zorluğu da Bob sayesinde aşma serüvenine çıkıyor James...
Sokaklar ıssız, ama iki kişi için renkli...
 
              
 
 
- Dünyayı gezen bir kitap, dünya çapında bir yıldız-
 
Neticede insanı okuduğuna kesinlikle pişman etmeyecek, sürükleyici, hayvanseverlerin içini ısıtacak, hatta çok kedi düşkünü olmayanları bile kedi sahiplenmeye sürükleyecek bir kitap Sokak Kedisi Bob...
Orijinal ismi A Street Cat Named Bob olan kitap tüm dünyada satış rekorları kırarken, ülkemizde de en çok satılan kitaplar arasında raflardaki yerini almış.
 
 
            
 
 
Dünyanın birçok yerinde kitabın fotoğraflarıyla oluşturulan Around the World in 80 Bobs isimli blogda ise Bob'ın kitaplarının dünyanın dört köşesinden fotoğrafları var.
Aynı zamanda, Bob'ın youtube üzerinde izlenme rekorları kıran çok sayıda videoları da var. Yani bir evsiz olan James Bowen da Bob sayesinde hatırı sayılır bir üne kavuşmuş. Son fotoğraflarına bakıldığında ise James, bu eski videolarla kıyaslandığında kilo almış ve sağlıklı bir görüntüde görülüyor.
Çevirisini yapan Işıl Karahanoğlu Zaimoğlu'nun İngilizce'ye hakimiyeti de kitabın okunurluğunu artırıyor. Özellikle birkaç kere Londra'da bulunmuş biri olarak şehrin en işlek caddelerinin, lezzet duraklarının, sanat ortamlarının tasvirleri farklı biçimde hoşuma gitti.
Bu sıcak dostluk öyküsünü okumanızı tavsiye ederim. Bu arada James ve Bob'ın ilk imza günlerinde hayranlarının metrelerce kuyruk oluşturduğunu, uslu kedi Bob'ın 2 saat içinde tamı tamına 180 kitap imzaladığını da hatırlatarak... Bob ile tanışmak için beklemeyin....
 
                           
 
  

 
Toplam blog
: 90
: 2229
Kayıt tarihi
: 05.02.13
 
 

Yaşamın her anına renkli gözlükle bakacak Seyirci Kedimiz... Kimi zaman oyunlarını binbir güçlükl..