Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '21

 
Kategori
Tarih
 

UZAK ANILAR

 

Eski valilerimizden hemşerimiz Mehmet Aldanın eseri olan Uzak Anılar kitabını okudum.17 Şubat 1923 günü dünyaya gelen Aldan beş yaşındayken babasını kaybeder. Ancak bu sürede birçok anısını kaydediyor. Babası ilk eşinden olan oğlunu Yemende kaybederken, annesinin de ilk eşi de Çanakkale’de kalmıştır. Annesi canını dişine katarak ablasıyla kendisini yetiştirmek için çalışır. Çarşı içinde iki dükkanın geliri ve bahçeler, bağlar, tarlalar olmasına karşılık iyi bir gelirleri olmadığından yakınır.

O zamanların en iyi yerlerinden Çelebiler Mahallesi, Damgacı sokaktaki evlerinde yaşamaktadırlar. Sünnet düğününü, kör kuyuya düşüşünü, babasıyla berbere gidişlerini anlatır. Yapılan anlaşmaya göre berberde düzgün durursa çarşıda pide-helva yenilecektir. Derken annesi evlerine halı tezgahı kurdurur ve malzeme tüccara ait olmak üzere halı dokumaya başlar. Evlerin düzeni, günlük yaşam, bağlar, pekmez yapılması ve çamaşır yıkanmasıyla ilgili çok değerli bilgiler vermektedir. İlkokulu Bu günkü Gazi ilkokulunda bitirir. O tarihte Ispartada dört adet ilkokul vardır, Gazi, Cumhuriyet, Emre mahallesindeki İstiklal ve Karaağaç mahallesindeki okuldur. Ortaokul müdürüyse Hilmi Dilmendir. Buradayken Keçiborlu’daki kükürt fabrikasına trenle yaptıkları geziye de not düşmektedir. Hilmi Bey onun askeri okula gitmesini ister ancak sağlık raporu alınamayınca İstanbul Kabataş Lisesinde okumaya karar verir. Burada okurken ikinci büyük savaş patlar ve lise müdürü ailesini ıspartaya göndermek için buralı çocukları çağırtarak şehir hakkında bilgi edinir.

Mezun olunca Galatasaray Lisesi sınavlarına da katılarak yüksek öğrenim olarak Ankara Siyasal Bilgiler Okulunda okumaya hak kazanır. Burada yaz aylarındaki bir askeri kamp hatıralarında İsmet Paşanın ve eşinin at üzerinde öğle yemeklerine misafir geldiğini anlatır. Ancak sonraki satırlarda oğulları Erdal beyin aynı yerde askeri eğitim aldıklarını öğreniriz. SBO mezun olunca görev yeri olarak Ispartada maiyet memurluğu görevine başlar. Annesi vefat etmeden önce kaymakam olduğunu görebilmiştir. Solhan, Palu, Ayaş, Yalova ve Lalapaşa kaymakamlıklarında, Siirt, Kırklareli, Nevşehir, Giresun, Uşak ve Sakarya valisi olarak görev yaparak 1988 yılında emekli olur. Fatma Sezer Dilmenle evlenerek Oğuz ve Mete isimli iki oğlu olur ve on kitap yazarak anılarını yayınlar.  24.Ocak 2012 günü Ankara’daki evinde 89 yaşında vefat eder, Mimar Sinan camisinde namazı kılınarak Asri mezarlığa ebedi istirahat yerine gömülür.

Kitabında Gönen Köy Enstitüsüne olan ziyaretini, Atatürkün Isparta ziyaretini, Halk evi ve İsmet Paşanın Isparta garının açılışına katılımını ayrıntılarıyla anlatır.  Şehrin günlük yaşantısından sunduğu kesitler ne kadar güzelse de gönlünü kaptırdığı partisine olan hayranlığını saklamaz. Zaten SBO okurken derslerde CHP yayın organı olan Ulus gazetesinin nasıl incelendiğini ve üzerine yorumlar yapıldığını anlatmaktan çekinmez. Şükrü Saraçoğlu’na hayranlığını, Sabahattin Ali-Nihal Atsız davası sırasında Sabahattin Ali’nin mahkemenin açık penceresinden atlayıp kaçmasını, toprak mahsulleri vergisinin uygulamasının yanlış uygulamalarını bizzat yaşayarak anlatıyor.

Hemşerimiz Mehmet Aldan’ın Uzak Anılar kitabını internetten buldum ve okudum. Isparta ile ilgili bilgilere ulaşmak isteyenlere anılarını içtenlikle anlatan Uzak Anıları tavsiye ederim.

 
Toplam blog
: 85
: 54
Kayıt tarihi
: 25.07.20
 
 

herkese iyi günler dilerim,Isparta doğumluyum,  emekli öğretmenim.TDF Dağcılık eğitimi aldım.Doğayı..