Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '13

 
Kategori
Deneme
 

Uzak Asyalı 10 ünlü düşünür

UZAK ASYALI 10 DÜŞÜNÜR

Uzak Asya’dan yüzyıllar boyu pek çok düşünür çıkmıştır. Bunlardan seçtiğimiz 10 düşünürü sizinle paylaşalım istedim.

    Krişnamurti

1895-1986 yılları arasında yaşamıştır. Fizyolojik evrim, zihnin doğası,  meditasyon, insan ilişkileri  konusunda sayısız eserler vermiş,  bir çağdaş Hindu düşünürdür.13 yaşında kendisine “ dünya öğretmeni” , “Mesih” gibi ünvanlar verilmiştir.  O kesinlikle bu ünvanları red etmiştir.  Kesinlikle sade ve alçakgönüllü yaşamış  ve korku, özgürlük, şiddet, doğa  ve çevre konularında konuşmalar yapmıştır. Beyin ve çalışması, beynin ürettikleri ve sonuçları üzerine kafa yormuştur.

    Gandhi

1869-1948 yılları arasında yaşamıştır. Hindistan Bağımsızlık Hareketinin  siyasi ve ruhani liderdir.   Aktif ama şiddet içermeyen bir felsefesi vardır. Doğruluk, pasif direniş, etyemezlik, saflık,   sadelik ve inanç   bu felsefenin temelidir.  Gandhi  ömrü boyunca bir ortaçağ  insanı gibi ihrama benzer  giysisi ile yaşamıştır.  Modern dünyada “erdemli insan” ın temsilcisidir. Mücadelesini sade ülkesi için değil,  tüm insanlık için yaptığını açıkça anlatmıştır.

3. Hsun Tzu

MÖ 312- MÖ 230 arasında yaşadığı varsayılır.  Klasik Çin Felsefesinin 3 temel düşünüründen  sayılır. İnsan başıboş bırakılırsa yozlaşır.  İnsanın özünde kötülük vardır. Dengeli bir toplumun oluşmasını savunmuştur. Ona göre olağanüstü güçler insanın hayatında çok az etkili olur.   Valilik yapmıştır. İyi ve kötünün  savaşında  eğitim iyinin çoğalması için vardır. İnsanın nihai amacı da iyiye ulaşmaktır.  Sınıflarda kitap okuyarak yapılan eğitimden  ziyade  hayatta yaşanarak  yapılan eğitimin faydalı olacağını savunmaktadır.

4.Mencius

MÖ 372- MÖ 389 yılları arasında yaşamıştır. Çin ülkesini dolaşarak vaazlar verdi. Dünyanın değişmesinden umudunu kesince  kamu yaşamından çekildi . Annesi oğlunun iyi yetişmesi için  yaptığı katkılardan dolayı yetiştiği toplum tarafından   “ideal kadın “ kabul edilmiştir. Karalar üzerinde Konfiçyüs den bile daha etkili olmuştur.  Toplumun iyi olduğunu ama olumlu etkisini   yeterince gösteremeyen toplum yüzünden   kötü ahlaklı insanlar ortaya çıkmıştır.  Eğitimde ezbercilikten değil sorgulamaktan yanadır.  Kralların  halka yakınlaşmasını ister.

5.Togore

1861-1941 yılları arasında yaşamıştır. Evrensel Hind Kültürü ile  ilahileri Modern Hind Kültürü ile birleştirmiştir. Hoşgörüyü savunan insandı. 1913 yılında  şiirde Nobel ödülü aldı. Tanrı Özlem, Doğa, Aşk  doğa tasvirleri  yazı ve şiirlerinin ana konusudur.  1915 yılında  Batı ile Asya Kültürünün kaynaşması için konferanslar vermiştir.  Toplumun teknikleşmesini eleştirerek  hümanizmi ön plana çıkarmıştır.  Nazi Almanya’sına karşı çıkmıştır.

6. Konfeçyüs

MÖ 551-MÖ 479 yılları arasında yaşamıştır. Temel  felsefesi  iyilikseverlik ve insancıllık  olarak tanımlanan  felsefeyi savunmuştur. İnsan dilerse iyiliksever olur ona göre.  Erdemli bireyler erdemli toplumları oluşturur.  Ana fikrini savunmuştur.  Çin de yüzyıllarca eserleri başyapıt olarak okutulmuştur  İnsan iyiliksever olmayı doğuştan getirmez.  Eğitim ile kendisini iyi bir eğitimden geçirmesi ile iyiliksever   olur tezini savunmuştur.

7. Budha

MÖ 563- MÖ 483 yılları arasında yaşamıştır. Sngha diye teşkilat kurdu.  Takipçileri en eski  bekar rahipler teşkilatıdır.  “budhaya sığınırım,Dharmaya sığınırım, Sngha ya sığınırım”  dır temel felsefesi.  Budha dinine girmek için bunları söylemek gerekir.  15 yaşından küçükler ve anne ve babasının iznini almayan giremez bu dine.  Budizm de tapınaklara Vihara denir.  Rahip ve rahibeler evlenmezler.  Rahib ve rahibeler ayda 2 defa toplanarak   hatalarını itiraf ederek benliklerini öldürürler.

8. Lao Tse

MÖ 604- MÖ  531  yılları arasında yaşamıştır.  Erdem adlı kitabında  Tao (yol, akıl)anlatır. Tanrıyı anlatmanın ve tanımlamanın imkansızlığını  söyler.  Mutluluğun Riyazet(Dünya nimetlerinden el etek çekmek)  içinde  erdemi işlemekle mümkün olduğunu savunur. En yüce akıldan  daha büyük ahlaksal varlık  olmadığını savunur. Onun iliminden başka bir ilim , Onun kanunundan  başka kanun yoktur.

9. Hammurabi

MÖ 1793-MÖ 1750 yılları arasında yaşamıştır. İlk imparatorluk teşkilatını kurdu.  İlk resmi yazışmalar onun zamanında  yapılmıştır. Polis ve Belediye Teşkilatını kurmuştur.  İran posta teşkilatını ülkesine uyguladı. Suç işleyenler  Kralın yazdığı 282 maddelik kanuna göre yargılanıyordu.   Başkanı kendisi tayin ediyordu.  Şehrin düzeni ve onarılmasını Başkan sağlıyordu , mahalle ve sokak teşkilatı ve evlere numara verilmesi onun zamanında yapılmıştır.Bilime  sanata ve mimarlığa önem vermiştir.  Babil in sanma bahçeleri onun zamanında kurulmuştur. İlk defa Hukuk Devleti tanımını getirmiştir.

10. Zerdüş

Peygamber olarak tanımlansa da aslında filozoftur. MÖ 6 yy veya 10. yy arasında yaşadığı tahmin edilmektedir. Tarım ekonomisine bağlıdır.  Emeği, üretimi ve helal kazancı  esas almıştır.  Yeşile kutsallık vermiş ve hayvanları korumayı esas almıştır.  Doğru düşünme, doğru söz, doğru eylem   temel felsefesidir ve   “doğru düşün, mükemmel yap, güzel ol”   gibi öğütler vermiştir. Yaşayıp yaşamadığı bile kesin belli değildir.

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..