Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '10

 
Kategori
Otomobil
 

Uzak doğudan esintiler yeni KİA Optima

Uzak doğudan esintiler yeni KİA Optima
 

Bu yazımda Kore güzeli KİA hakkında biraz bilgi verip, asıl konum olan yeni modeli Optima’ya ve markanın Amerikan teknolojisinden ne kadar yararlandığı Avrupalı markalara nasıl kafa tuttuğunu sizlere anlayacağım.


Güney Kore’nin köklü firmaları arasında yer alan KİA 1944 yılında ilk olarak üretime bisiklet ve otomobil üreterek başlamış. Çeşitli nedenlerden dolayı o tarihlerde Kore savaşının olması ve ülkenin kuzey-güney ikiye ayrılması etkili olmuştur. Nasıl etkili olmuştur. Güney Kore malı olan Kia şuandaki teknolojisini o zaman yakınlık gösterdiği ve yanında yer aldığı Amerika’dan almıştır. SUV araçlarında ve ülkenin diğer markalarında Hyundai, Ssangyong gibi markalarda Amerikanvari teknolojileri ve tasarımlarını görmemiz mümkün. Şuanda ise uzak doğunun sayılı firmaları arasında yer alıyor.

Uzak doğu bunu hep yapıyor!
Japonlar ve Güney Koreliler Avrupalı markalar ve Amerikan marklarından çok etkileniyor. Global dünya ya da teknoloji paylaşımı falan bu laflar ile üstü kapalı açıklamak konuyu sadece geçiştirmek olur. İşin gerçeği resmen gördüklerini birebir yapıyorlar diyebiliriz biz bu duruma, yapıyorlar ama yaptıkları orijinallerine kafa tutacak cinsten bir örnek vermek gerekirse Honda kendine rakip olarak Bmw’yi görür ve örnek alır. Kia ise Amerikan daimler ortaklığının bir sonucu olarak GMC ve Chevrolet esintilerini modellerinde görebiliriz.

Kia Optima nasıl?
Öncelikle artık otomotiv sektöründe 2010 yılının kırılma noktası olduğunu kabul etmeliyiz. Tüm markalar gelecekteki tasarım anlayışlarını belli etmeye başladılar bu adımlarını yavaş yavaş atan firmalar arasına Kia’da katılmış oldu. SUV segmentindeki modellerini yenileyerek bizlere gelecekti yüzünü belli etmişti. Yeni modeli Optima’da ise Audi’nin liderliğinde başlayan Led stoplar direk araçta göze çarpanlar arasında, dışarıdan araca dışarıdan bakarsanız özellikle ön kısmında bir alman havası hâkim. İç dizaynında ön konsolda Audi ile benzerliklerinide göz ardı edilemez. İşçilik olarak kendini belli ediyor.


Alışıla gelmişliğin dışında Amerika için üretilmiş olduğunu kaputun altında duran 200 beygirlik 2.4 litrelik GDI dizel motorundan anlıyoruz. Gövdesinin rahatlıkla taşıyabilecek olan yeni Optima görünüşü ile de sahip olanları mutlu edeceğe benziyor. İddialı duruşu ile kendisinden beklenenden fazlasını veriyor. Aracın fiyatına gelirsek motor hacmi bakımında ülkemize girdiğinde baya bir vergi alınacak. (ÖTV %84, KDV %18) yurt dışı satış fiyatı: $19, 195 - $22, 795 arasında eklenecek vergileri de düşünürsek bu araç ülkemizde istenilen satış rakamlarına ulaşamaz çünkü bu fiyata daha makul seçenekler mevcut.

<ı>()<ı>Arabalar ile ilgili diğer yazılarım;

<ı>1. Audi A7 Sportback “Mükemmel Ötesi”: <ı>http://blog.milliyet.com.tr/Audi_A7_Sportback__Mukemmel_otesi_/Blog/?BlogNo=259999

2. Japon otomobil devleri <ı>: http://blog.milliyet.com.tr/Japon_otomobil_devleri/Blog/?BlogNo=218626

<ı>3. Japon otomobil devleri -2-: <ı>http://blog.milliyet.com.tr/Japon_otomobil_devleri__2_/Blog/?BlogNo=219419

4. Üstün Fransız teknolojisi: <ı>http://blog.milliyet.com.tr/Ustun_Fransiz_teknolojisi/Blog/?BlogNo=217533

5. Türkiye’de hangi marka kullanılır? : <ı>http://blog.milliyet.com.tr/Turkiye_de_hangi_marka_kullanilir_/Blog/?BlogNo=221598

-

<ı>

<ı>S&S (Her Zaman Önde)

<ı>SAMET SERBEST

http://twitter.com/SAMETSERBEST

 
Toplam blog
: 112
: 2756
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Ülke meselelerine kafa yoran ulusal çıkarları korumaya çalışan düşünen bir genç. İlkelerim; Üstün..