Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Aralık '16

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Uzak durun

Uzak durun
 

Uzak durulması gereken insan tiplerinden bahsedelim mi biraz ne dersiniz sevgili okurlarım?

Günümüzde aslında o kadar çok insan tipleri türedi ki hele son onbeş-yirmi yıl içinde, say say bitmez! Neredeyse uzak durulmaması gereken insan sayısı kalmadı gibi birşey.

Küçücük bir menfaati için bile sizi anında satıverebilecek insanlarla hatta en yakın akrabanızla veya arkadaşınızla karşılaşmanız mümkün olabilmektedir.

Toplumun bu denli ahlak erezyonuna girmesinin nedenlerinden biri eğitim seviyesinin kalitesizliği olsa da elbetteki otuz-otuzbeş yıl önce hazırlıksız olarak yakalanmış olduğumuz serbest piyasa ekonomisinin büyük payı vardır. Ama asıl sebeplerden biri de bana göre aileden gelmiş olan gerek kalıtımsal gerekse aile eğitiminin yetersizliğidir.

Basit anlatımla, aile eğer yalancıysa veya hırsızsa çocuklarına yansımaması ihtimalinin çok düşük olduğunu düşünüyorum.

Demek ki ney'miş?

Toplumun bu denli ahlak erezyonuna uğramasının sebeplerinden biri de ailenin yapısıymııış..

İki iki daha dört!

Şimdi gelelim uzak durulması gereken insan tiplerine;

1 - Saygı bilmeyen insanlardan uzak duralım arkadaşlar. Yani ne bileyim mesela yere tüküren (dolayisiyle çevreye saygı duymasını bilmeyen tipler). Mesela Tiyatro bileti almaktayken bir başkasının sırasına tecavüz ederek kendine öncelik tanımaya çalışan kimseler. Eski insanlarımızın çok önem vermiş olduğu küçüğün büyüğüne saygı göstermesi mesela (tabi büyüğün de sevgi göstermesi). Eğer bir insan büyüğüne saygı göstermesini bilmiyorsa veya göstermiyorsa o insandan uzak durulması gerekir. Bu tiplerden uzak durmanız menfaatiniz icabıdır.  

2 - Kıymet bilmeyen insanlardan uzak duralım. Türkçesi, nankör insanlardan uzak durmalıyız. Bu tiplerden uzak durmalıyız, zira işimize yaramaz! Karşılık beklemeksızın iyilik yaparsınız yaparsınız birine, hatta hayalini dahi kuramayacağı (hayal kuramaz çünkü ilkesi hedefi öngörüsü yoktur) noktaya getirirsiniz iyiliklerinizle, sonra bir bakmışsınız dere-tepe dümdüz, alçak ve yüksek dağları bile o yaratmış kesilir size. Bu nedenle bu tiplerden de uzak durun derim.

3 - Menfaatini herşey'in üstünde tutan insan tiplerinden de uzak durunuz. Bencil insanlardan yani. Varsa yoksa kendi menfaatini düşünen, kendinden başka kimseyi düşünmeyen önemsemeyen insan tiplerinden size vereceği sadece ve sadece zarar'dır. Aman aman uzak durmalısınız!

4 - Yalan konuşmaktan çekinmeyen insan tiplerinden zaten uzak durduğunuzu biliyorum sevgili okurlarım, benimkisi sadece hatırlatma! 'Yalan' denildiğinde noktayı koyunuz. Yalan üzerine birşey söylemeyi gerek bulmuyorum. Önceki yazılarımda da bir kaç şey yazmaya çalışmıştım. Pembe mor turkuaz fıstıkyeşili buzmavisi yalan diye anlamam ben. Yalan'ın rengi olmaz. Küçüğü büyüğü diye de bir şey olamaz. Yalan konuşanlardan uzak durunuz nokta!

Epeyi ahkam kestik akşam akşam..

Siz siz olun, güzel insanları da yanınıza çekmeyi ihmal etmeyiniz lütfen!

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..