Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '06

 
Kategori
Felsefe
 

Uzakdoğu Asya metafiziğinin epistemolojisi

Uzak Doğu Asya Metafiziği, bedeni tıp, spor, dans, savaş, ibadet/din ve sevişme uzmanlığı için kullanır.

Bedenin tıbbı akupunkturdur.

Bedenin sporu kung fu, aikido, judo, karete, taek wan do, wushu’dur.

Bedenin dansı butoh ve kabuki için kullanılır.

Bedenin savaşı beden sporlarının öldürücü olanlarıdır (bu konuda rivayet muhtelif).

Bedenin ibadeti yoga ve zen budizmidir.

Bedenin sevişmesi, kamasutra ve gayrısından epeyi daha çeşitleme içerir. Yalnızca, kamasutrada 2.000 pozisyon olduğunu, bunların tapınak duvarlarında kabartma heykel olarak resmedildiğini ve bazılarını yaparken hastanelik olma olasılığınızın oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Tüm bunlar tek tek ve ayrı ayrı değildir. Uzak Doğu Asya Metafiziği sentetik ve bütüncüldür/tümeldir.

Tüm bunlar bize bilgi üretir. Genellikle de batının sevdiği görüngübilim (fenomenoloji) olmaksızın (ama yine batının anladığından farklı olarak), ontik olarak (ontolojik değil).

Konunun gelecekbilimle ilgisi ne? Şöyle açımlayalım:

Elimizde makineli tüfekler var, 350 metreden adam vuruyor. Elimizde oklar da (Tatar yayı, baliset) var, onlar da 350 metreden adam vuruyor, üstelik daha sessiz biçimde. Oklar daha ilkel elbette.

Elimizde fizik var. Sürekli bilgi üretiyor/avlıyor. Elimizde metafizik de var. O da sürekli bilgi üretiyor/avlıyor, üstelik daha sessiz biçimde. Bu sessizlik, bilgiye ve tarihe müdahalesizlik anlamında bir indeterminizm içeriyor. Metafizik daha ilkel elbette.

A planı vardır, kimilerinin B planı vardır, kimilerinin yoktur, kimilerinin Z planı bile vardır. Metafizik bize, fiziğin A planından sonra, şimdilik B’den Z’ye alternatifler sunabiliyor. Nasıl ki geçmişin felsefesi bugünün bilimiyse, bugünün metafiziği de geleceğin bilimi demek. Zaten öyle olmasa, transın, yoganın, inzivanın biyolojisi çalışılıp, bilinç yoluyla nabzı 50’ye düşürmek çalışılmazdı. Bu ne işe mi yarar? Olağanüstü koşullarda sağ kalmaya.

Batı pozitivisttir. Varlığın bilgisini üretir. Doğu yokluğun da bilgisini üretir. Hatta daha öteye de geçer: Eksi sonsuz varlığın, yani sonsuz kıyımın bilgisini, ‘Ma’yı üretir.

Bu bize neyi öğretir? A’dan Z’ye tüm planları yıkıp, ? (Rusça’da ‘ya’ okunur ve Z’den sonra yer alır) planı üretebilmeyi.

Dahası da var. Ama daha sonra.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..