Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '06

 
Kategori
Teknoloji
 

Uzaktan kumandalar sizi esir mi aldı?

Uzaktan kumandalar sizi esir mi aldı?
 

Şimdi bir düşünelim, televizyon, uydu alıcısı, vcd veya dvd oynatıcı. Bunların üzerine bir de ev sinema sistemi gelirse, toplam 4 etti. Bu hemen hemen ortalama bir Türk ailesindeki uzaktan kumandaların sayısnını 3 veya 4 olduğunu göstermektedir. Uzaktan kumanda cihazları mantık itibarıyla insan hayatını kolaylaştırmak için yapılmışlardır. Şimdi gelinen bu noktada durum biraz tersine dönmüş gibi gözüküyor. Öyle ya bu kadar kumandayı yanınıza alıp, bir ondan bir bundan komut göndermek artık basit olmaktan çıktı.

Genelde uzaktan kumandalar üzerinde olası tüm ihtiyaçlar için tuşlar olmakla beraber, çok az kişi bunların hepsine ihtiyaç duymaktadır.Günlük kullanımda kanal tuşları, ses, ses kesme(mute) açma/kapama fonksiyonları en fazla kullanılan tuşlardır. Bu durumda çok özel ayarlar ve komutlar dışında tüm bu kumandaların yaptığı işi sadece bir kumanda da toplamak mümkün müdür? Gariptir teknolojinin insan hayatına getirdiği bu karmaşanın çözümü yine teknolojiden gelmektedir.

Uzaktan kumanda cihazları insan gözünün algılayamadığı kızılötesi sinyallerle ilgili cihaza değişik komutlar göndermektedirler. Bu komutlar üreticilerin tanımladıkları değişik uzaktan kumanda kod formatlarına göre üretilirler. Teknolojinin insan hayatına getirdiği bu karmaşanın farkına varan firmalar çok geçmeden "Universal Kumanda" tabiriyle kullanıcılara çözüm sunmuşlardır. Çözümün temel ilkesi tüm kumandaların yaptığı işi tek kumandada toplamaktır.

Şu an piyasada 20 YTL ile 150 YTL arasında değişik fiyat aralığında ve değişik yeteneklerde universal kumandalar bulmak mümkündür. Üzerinde dokunmatik veya LCD ekranı olanından, normal kumanda görüntüsünde olan standart tiplere kadar birçok ürüne rastlamak mümkündür. Hangi ürünü alacağınız doğal olarak sizin beklentinize bağlıdır. Dokunmatik ekran, LCD ekran vb.. üst sınıf özellikler sizin için birşey ifade etmiyorsa standart tipler işinizi görecektir.

Ürünler görsel yönden farklı olmakla elinizdeki kumandaların işlemlerini yeni universal kumandaya devrederken izleyeceğiniz yollar pek farklı değildir. Bunu birkaç şekilde yapmanız mümkündür.

- Bu tür cihazlar genelde birçok ürünü destekleyecek şekilde üretilirler. Birçok firmanın ürünlerini kontrol etmek için gerekli kodlar önceden universal kumandanıza yüklü gelmektedir. Eğer şanslıysanız herhangi bir zahmete girmeden hemen cihazını yeni kumandanızla kullanabilirsiniz.

- Durum bu kadar kolay değilse üzülmeyin. Yapmanız gereken tek şey kumanda üreticisinin belirlediği biçimde eski kumandanızda kullanmak istediğiniz fonksiyonları yeni kumandanıza öğretmektir. Buradaki öğrenme mantığı oldukça basittir. Öncelikle yeni kumandanızda öğrenme moduna geçilir (ilgili tuşa basarak), ardında cihazın tipi seçilir, TV, SAT, DVD, AUX vb.. Bunu takiben yeni kumanda da o fonksiyon için hangi tuşu kullanacağınıza karar verir; ardından eski kumandanızı ve yeni kumandanızı karşılıklı kor (gözler birbirini görecek, yaklaşık 1-2cm..) zaten eski kumandanızda bu iş için kullandığınız tuşa basarsınız; hepsi genel itibarıyla bu kadar basittir. Tabii bunu eğer universal kumanızda ilgili cihazınıza ait kodlar hazır yüklü değilse, her cihaz kumandası için ayrı ayrı 1 defaya mahsus yapmalısınız.

Bundan sonra ne mi oluyor? Benim gibi, 4 farklı uzaktan kumandayı çekmeceye kaldırıp elinizdeki tek kumandayla keyfinize bakıyorsunuz. Herşey artık sizin elinizde. Başlangıçta alışmak biraz zor olmakla beraber sağladığı kolaylık sizi fazlasıyla memnun edecektir. Baktınız bir fonksiyonu unutmuşsunuz, üzülmeyin aynı yolla eksik olan fonksiyonu da ilave edebilirsiniz.

Aynı sonuca daha basit yolla ulaşmak her zaman esastır. Basitlik çoğu zaman mutluluğu da beraberine getirir. Mutluluk denkleminiz ne kadar basit olursa, çözüm kümeniz o kadar geniş olacaktır. Hayatın her safhasında basit yaşayıp, daha çok mutlu olmanız dileğiyle...

Hoşcakalın...

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..