Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '06

 
Kategori
Okullar
 

Uzman öğretmenler

24 Kasım Öğretmenler Günü’nde uzman öğretmenler belli oldu. Öğretmenlerin %20 si uzman öğretmen, %10 u da başöğretmen, kalan % 70’i de öğretmen ünvanına sahip oldu. Uzman öğretmen olan öğretmen arkadaşlarımı tebrik ediyorum. İyiydiler ve kazandılar. Yıllardır çok çalışmışlardı. Birçok kursa katıldılar. Belgenin önemli olduğunu anladılar.

Bu sınav birçok öğretmen tarafından kabul edilmiyordu. Üstelik sınavın ya da sonuçlarının iptal edileceği söylentileri yayılmıştı. Buna rağmen birçok öğretmen temkinli olmayı tercih ederek sınava girmiş, belgelerini teslim etmiş, ve sınavı kazananların neredeyse hepsi uzman öğretmen olmuştur.

Üstelik uzman öğretmen arkadaşlarımın yarısı başöğretmen olacak. Şimdiden bunun yarışını görüyor gibiyim. Artık herkes faaliyet yapıyor. Yapmakla kalmıyor, belgelendiriyor.

Değerlendirme sonuçları onaylandıktan 30 gün sonra sertifikalar hazırlanacak, il mem'lere gönderilecek. Bir nüshası öğretmene verilecek, bir nüshası özlük dosyasına konulacak.

Her branş için yüzde 20'lik kontenjan ayrılmış. Yapılan sınav ve değerlendirme sonucunda %20'lik dilime giren Uzman Öğretmen olmaya hak kazanmıştır. Objektif bir süreç olmuştur. Eğer sınıf öğretmneni için%35, Türkçe için %25, Fizik için %10, Kimya için % 30 gibi farklı oranlarda kontenjan ayrılsaydı o zaman haksızlık olurdu. Herkes kendi branşındaki kişilerle yarışmıştır.

Bütün öğretmenlerin bu sınavı kazanabilecek yeterlilikte olduğunu da düşünüyorum. MEB yönetmeliği yayınladığında değerlendirme kıstaslarını da yayınladı. Herkesin kendi branşı ile yarışacağı belli idi yani bu puan farklarının olacağı belliydi. Nitekim, ön lisans mezunu arkadaşlar bu aşamada mahkemeye başvurup haklarını aldılar. Yıllardır bakanlığın açtığı özellikle mahalli hizmet içi kurslara başvurup da kabul edilmeyeni görmedim. Kıstaslar çok güzel hazırlanmış idi. Öğretmenlik mesleğinin kademelendirilmesi için yapılan sınav ve değerlendirme sonrasında uzman ve başöğretmen olacaklar ile ücretleri belli oldu. Öğretmenliğin kademelendirilmesi kapsamında 92 bin 382 uzman, 338 de başöğretmenin belirlendi. Uzman öğretmenlerin maaşlarında 80, başöğretmenin maaşlarında ise 160 YTL artış olacak.

Bakanımızın da dediği gibi; Türkiye’nin gelişmesinde öğretmenlerin üzerine büyük sorumluluklar düşmektedir. “Öğretmenlerimiz bir misyoner sebatıyla bu işe sarılırlarsa birkaç yılda Türkiye dünyanın parlayan yıldızı olacaktır”
Meb öğretmenlere bir katkı sağlamak isitiyordu bunu bir gerekçe olarak kullandı. Tüm öğretmenler uzmandır. Bu sınavın iki amacı vardı 1-öğretmenlere ders çalıştırmak -2- sayısı 600 bin öğretmen kadrosunun hepsine yapamadıkları ufak bir maddi iyileştirmeyi hiç olmazsa öğretmenlerin bir bölümüne yapmak. Nitekim çalışkan bir öğretmen arkadaşım şöyle diyordu: ”-Dün yaptığımız etkinliğe sahip çıkmıyorduk.. Önemli değil deyip geçiyorduk bugünse.. her yaptığımın resmi görev yazını almaktayız.. kimseye nema yok artık .. işte uzmanlık farkı. Yine başka bir uzman arkadaşım şöyle diyordu: ”-sertifikayı almaya hak kazandınız yazısını görmek beni inanılmaz mutlu etti. ”evet uzman öğretmenlik, başöğretmenlik değerlendirmelerinde eksikler var. Ama bu benim kazandığım hakkımı red etmeme engel değil. Bundan sonra ne olacak? Açıkcası çok da önemli değil benim için.. Sınavı geçmek bile yeterliydi... Öğretmenleri bölüyor, ayırımcılık yapılıyor gibi düşüncelere kapılınmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu öğretmenleri biraz hareketlendirmedi mi? Bakın artık görevlendirme yazımı alıyorum diyen arkadaşlar var.. Yapıcı olalım lütfen! ”Uzman olmak sadece sınav demek değil.. Okul içi yapılan etkinlikler de uzmanlığın bir parçası. Sınav notu çok yüksek ama hiç etkinliği yok, yahut etkinliği çok sınav notu düşük.... Bu değerlendirme yöntemi öğretmenleri etkinlik yapmaya, hizmet içi kurslarına katılmaya, yüksek lisans yapmaya yöneltecek. Bu öğretmenleri hareketlendirdi.. Bence çok da iyi oldu. Kapasitemizi zorlamaya neden olduğunu düşünüyorum.. Benim projelerim vardı, hiç üstünde durmuyordum.. Şimdi ise bunları nasıl çıkarırım diye düşünüyorum. Bizi zorlaması güzel! Öğretmenleri proje yapmaya, dergilere yazı yazmaya, kitap yazmaya sevkedecektir, ediyor da...

SONSÖZ: Artık sağda solda konuşan, başka işlerde çalışan öğretmenden; işine, projesine sahip çıkan, okuyan ve eğitim için çalışan öğretmen tipine geçilmiştir. Ne mutlu her gün Türküm doğruyum çalışkanım diyen ve bunları gerçekten uygulayanlara…

 
Toplam blog
: 23
: 2681
Kayıt tarihi
: 24.08.06
 
 

Bursa İznik Elbeyli  İlköğretim Okulu Müdürüyüm. İyi bir miliyet okuruyum. Milliyet gazetesinin e..