Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '13

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Üzüm yetiştiriciliği

Üzüm yetiştiriciliği
 

Üzüm, yaz mevsiminin en güzel meyvelerinden biri. Kim istemez kendi üzüm bağına gidip de kopardığı üzümleri buzlu suya koyup yemeyi ?

Hele güzel bakılan üzüm fidanının üç yıl içinde meyveye bindiğini düşünürseniz mutlaka üzüm yetiştirmenizi öneririm.

Üzüm, hemen hemen yurdumuzun pek çok bölgesinde yetişir. Çeşitler ise saymakla bitmez. Besni, Razaki, Çavuş üzümü, Kilis karası, Peygamber üzümü, İzmir üzümü, Trakya ilkeren, Ata sarısı, Paf üzüm, Hatun parmağı, Dökülgen, Kabarcık, Hönüsü hatırlayabildiğim bazıları.

Ayrıca eğer ceviz ve zeytin fidanı diktiğiniz bir araziniz varsa, onlar yetişene kadar aralarına serbestçe üzüm fidanı dikip ara ziraati ile  üzümünden yararlanabilirsiniz.

BUNUN İÇİN :

Arazini sürdürerek dikime hazır hale getiriniz,

Dikilecek fidan miktarına göre mümkünse  yanmış hayvan gübresini önceden temin edin.

Tercihen dikime Ekim ayında başlayın. Bu mevsimde dikilen fidan yazı atlatınca iki yaşamış olur.

Dikilecek aşılı ve çeşidi belli üzümü Ziraat Müdürlüklerinden alarak tüplü veya tüpsüz dikin.

Dikimden önce fidan yerlerini tespit ederek işaretleyin.

İşaretlediğiniz yerleri mümkünse kepçe ile bir metre derinliğinde kazdırın.

Kepçe ile kazdıramazsanız, 40cm.x 60cm çukurlar kazarak hazır hale getirin.

Hazır olan çukurlara yarı yarıya yanmış hayvan gübresini toprakla karıştırarak tabana iki üç avuç yayın.

Fidanın kök tuvaletini yapınız. ( Bir budama makasıyla köklerdeki zedelenmiş kısımları kesin veya çok uzun olan kökleri 15 cm'ye düşürün ) Fidan tüplü ise buna gerek yoktur. Tüpünü açarak dikime başlayın. Toprağını kesinlikle dağıtmayın.

Fidanın üst kısmındaki aşılı gözü ikiye düşürün.

Fidanı aşı yeri dışarıda kalacak şekilde ayarlayınız. Çukur çok derinse altını aynı karışımla besleyin.

Fidanın kökünü iki karış aşacak şekilde gübreli karışımla doldurun.

Doldurduğunuz bu toprağı ayağınızla iyice bastırın.

Hava yağışlı bile olsa 5-10 litre suyu can suyu alarak her fidana mutlaka verin.

Fidan can suyunu çekince tekrar üzerini aşı yerine kadar doldurun.

Aynı şekilde tepeleyerek toprağı sıkıştırın.

Geriye kalan toprağı fidanın dört parmak üzerini örtecek şekilde kubbeleştirin ve toprağı sıkıştırmayın. Fidan don tehlikesine karşı toprak altında kalmalıdır.

Fidanın kaybolmaması ve çift sürülürken zarar görmemesi için en az bir m. boyunda kalın bir çıtayı fidanın dibine yerleştirin.

İlkbaharda Mayıs sonu Haziran başı gibi fidanlar filizlenerek topraktan fışkıracaktır. Kesinlikle toprağı kurcalayıp taze sürgünü kırmayın.

Randımanlı bir dikim ve bakımda aynı yılın filizi bir metreyi geçecektir.

Bu şekilde filizlenen bağ fidanının sürgününü Temmuz başında teke düşürerek ilk şekil budamasını yapınız. Fidanı fazla örseleyerek kırmamaya çalışın. Zira taze fidan bir bebek kadar naziktir.

Arazi eğer  kuraksa , kısa goble ( ağaç şeklinde) yapmak için 60-70 cm.den fidanın tepesini keserek alttan çıkan filizleri de 50 cm kadar alınız.

Bu şekilde tek gövdeye düşürdüğünüz bağ fidanının 4-5 dalını serbest bırakarak gövdeyi, diktiğiniz ağaca bir bezle bir iki yerden bağlayınız.

Bu şekilde yükseltilen bağ fidanının üzümleri yere deymez ve çürüme olmaz.

İki üç yıl bu şekilde bakılan fidanlar üçüncü yıl size üzüm vermeye başlar.

 
Toplam blog
: 123
: 1874
Kayıt tarihi
: 02.07.12
 
 

68 kuşağındakileri iyi bilirim. Çalışmam ziraat üzerine. İnsanların ana dilleri ile konuşmalarını..