Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '09

 
Kategori
ÖSYS
 

Uzun bir maraton : Ygs-Lys sınavları

Uzun bir maraton : Ygs-Lys sınavları
 

Bilindiği gibi Osym geçtiğimiz mayıs ayından bu yana 2010’da uygulamayı düşündüğü yeni sınav sistemini uzun uzadıya kamuoyunu bilgilendirmeye çalışmaktadır. Bu konuda üniversitelerde bizzat Osym başkanı Ünal YARIMAĞAN seminer vermektedir. Ygs-lys sistemini iyice incelediğimizde bazı çarpıcı verileri içinde barındırdığını gözlemliyoruz.

Bunlardan ilki 1999 tarihinde yürürlüğe giren ve Yök kanunu ile hayat bulan “alan içi ve dışı” kavramını ortadan kaldırdığını görmekteyiz. Bu özellikle “katsayı mağduru” diye kamuya mal olmuş olan meslek liselileri, özellikle imam hatip lisesi öğrencilerine ciddi kapılar açılmıştır. Öyle ki uzun bir zamandır bu tür liselerden meslek bilgisi öğretmeni haricinde başka bir bölüme yerleşen öğrenci nerdeyse yoktu. Bu sene bunun çok farklı yansımalarını göreceğiz. Sisteme eşit koşullarda yarışa girecek meslek lisesi öğrencilerin en azından kapasitesi iyi olanların özellikle Lys’de diğer lisedeki öğrenci arkadaşlarıyla yarışta bizde varız diyeceklerini tahmin ediyorum.

Ygs ve Lys sınavlarına hazırlık uzun süreli bir maratondur. Bu uzun maratonda ders bazında kendi ihtiyaç ve beklentileri ile beraber yeteneklerini özdeşleştirip, bi de ardından iyi çalışma programı ile süsleyen öğrenciler şimdiye kadar hiçbir öğrenciye nasip olmamış farklı ve özgün kazanımlar elde edebileceklerine inanıyorum. Örneğin seçeceği mesleğin en iyi olan üniversitesine girmek gibi…

Bu yorucu sınavda ilk yapılması gerekenler listesi diye bir şey oluşturmaya kalksak şöyle bir sıralama yapılabilir.
1-Seçmeyi düşündüğünüz meslek,
2-Seçilen mesleğe karşılık gelen sınavlar (ygs mi lys ise hangisi),
3-Sınavlara göre dersler ve konuları,
4-Ders bazında çalışma programı hazırlama,
5-Yeni sistem ile örtüşen kitap, doküman, test kitaplarını temin etmek,
6-Haftalık kişisel başarıyı test etmek adına KTT, STS, DKS gibi tarama testleri yapmak,
7-Tabi ki de ve en önemlisi bütün bunların bir değerlendirmesini yapmak şeklinde bir sıra izlenebilir.

Sistemli ve sabırlı bir şekilde hazırlık yapmak adına bunlar gereklidir. Aksi taktirde sistemi anlayana kadar “atı alan Üsküdar’ı geçer” de farkına bile varamazsınız. 11/04/2010 Ygs sınavı, 19/06/2010 dan sonra da dönüşümlü Lys sınavları olacağını düşünerek hareket etmeli ve bu uğurda yapabileceğimizin en iyisini yapmalıyız. Bu uğurda göstereceğiniz gayretleri şimdiden tebrik eder, sınava katılacak öğrencilere başarılar dilerim.

 
Toplam blog
: 30
: 9916
Kayıt tarihi
: 12.05.08
 
 

KOÇLUK DANIŞMANLIK ..