Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '13

 
Kategori
Mizah
Okunma Sayısı
682
 

Uzun yaşamanın sırrı için -Çitlenbik kebabı-tarifi.

Uzun yaşamanın sırrı için -Çitlenbik kebabı-tarifi.
 

nettten... miiiisss....


Benim canımdan çok sevdiğim sevgili okurlarım...işte yine, yeniden karşınızdayım.

-Can boğazdan gelir, boğazdan da çıkar- demiş atalarımız.

Yemek tariflerim yurtta ve cihanda okuma rekorları kırmaktadır...

Bundan kelli zatım yemek üzerine yoğunlaşarak meydanı siyasi yalancı kalem peelivanlarına bırakmış bulunmaktayım.

....

Atalarımız nur içinde yatsınlar...Benim bir komşum var idi..Müstear isimle anayım onu, ayıp olmasın...-Doksandokuz surat Lokman -derlerdi ona..

Bir oturuşta bir dana kızartmasını yerdi...Üzerine de bir kazan ayranı içer de bana mısın demezdi...Hatta bir Fransız komşum, bu duruma Fransız kalmamak için, hanemizi ziyaret eylediğinde, doksandokuz surat lokmana rica eylemişti...

Müstearzade Lokman Efendü de olaya Fransız kalmamak içün, bir koca kızarmış danayı oracıkta yiyivermişti. Üzerine de koca kazan ayranı içince Fransız düşüp bayılmıştı.Yimeyi içmeyi çok seven mahalle imamı bu duruma şaşırmış,kendisinden çok yiyen adamı görünce bayağı kıskanmıştı hani...

Hal böyle olunca fesatlık olsun diye, 99 müstear Lokman Efendüye sataşıp danayı anladım da ayranda hile var deyivermişti..Sanki kazanın dibi delikti..

Buna içerleyen müstear Lokman Efendü, denemek için,antreman olması için imamın önünde bir kadzan ayran daha içince İMAM BAYILMIŞTI...

Efendüm, işte meşhur İmam Bayıldı yemeği - çitlembik Kebabı-o saatten sonra icadedilmiştir...

Peki ne alaka; kel alaka, bunun yemekle ne alakası var yahu-dediğinizi duyar gibiyim.

Anlatayım...

Şöyleki... Bizim 99 surat Müstear Lokman Efendü, dananın üstüne baldırcan kızartması yimek istemiş idi.. Karnı şişince baldırcan, oracıkta kalıvermişti. Biz de baldırcan hiç olmasın deyü, ince ince doğrayıp dünden kalan kıyma ile eski soğanları harmanlayıp tavada yeniden kızartıvermiştik...

İmam ayılınca, bu yemeğe dalış yapıp karnı şişince, oradaki cemaate namaz kıldırırkene, insanlık hali bu ya... Secde anında bir kabahat işlemiş ve afedersiniz bir gaz kaçırıvirmiş idü... Bu hadiseden utanan imam derhal istifa eyleyüp köyümüzü terketmiş idi.

İmam bu hadise unutulmuş sanarak 70 yıl sonra yemek, yemek için köyümüze avdet ederkene, yol ağzında tarlada çalışan bir çocuğa soruvermiş...

- Merhaba evladım...Senin adın ne ...

- İpraam derler bana emice...

-Oğlum senin yaşın kaç...

- Valla yaşımı şincik bilemem emme, bizim imam yellendiğinde ben 4 yaşında imişim.

-Yaa demek, o gaz olayım milli tarih olmuş ha; en iyisi ben köye girmeden şuradan sıvışayım..

....

İşte böyle sevgili yemek severler, şincik gelelim İmam Bayıldı tarifimize...

* Baldırcanlar Baaddin Marley usulü doğranır...yağda kızartılır...

* Yan tavada soğanlar öldürülür...Az sarmısak efendi konur...Maydanoz beylerle harmanlanır..

* Arzuya göre, Neşeye, Ayşeye göre, düşünceleri sorulur; gerekirse imamın hanımına danışılır ...

* Ne danışılır valla orası sırdır...

*Zeytinyağlı pırasa dolması, domates sos..vs...hazır kuvvet oarak bekletilir.

* İmam Bayıldı üzerine ince kıyılmış maydanoz efendilerle ve taze çitlenbiklerle birlikte  birlikte servis edilir.

* Soğuk ayran servisi için özel garsonlar sipariş edilir...

Afiyet şeker olsun...

...

Efendüüümm...gelecek yemek tariflerimize geçmeden önce Yemek isimlerini sıralayayım...

    oturtma
    kuskus
    kapuska
    tirit
    mamalika
    şiveydiz
    frik pilavı
    mıhlama
    kaygana
    kadın budu
    vezir parmağı
    hanım göbeği
    çaraçura
    köpoğlu
    hitab
    hinkel
    kaymaçino
    civiklama, bat (bulgurla yapilirlar bu yemekler )
    muammara----- cevizli acılı baharatlı salçalı meze gibi bişey
    makıtalı köfte----- mercimek köftesi
    fava ----- bakla ezmesi
    pisik taşağı ------ küçük yuvarlak lokma tatlısı
    hanim cantasi (borek cesididir)
    babagannuş
    cici papa
    balcan dolmasi
    gavur dağı
    analı kızlı
    gençkız rüyası
    karniyarik
    ali nazik
    hünkar begendi
    bumbar
    yengen, leyla, carsafli tost cesitlerimizden:
    dilber dudagi
    kol boregi
    kuymak
    arabbaşı çorbası
    papaz yahnisi
    dul avrat çorbası
    kalburbastı
    zülbiye. kendisi küçük soğanlardan yapılan bir yemektir.
    şakşuka
    ç..klüce

...

Kalın sağlıcakla...

..............

Not: Yazımn telif hakları vardır...Fransız kalanlara duyurulur..

Şahin ÖZŞAHİN bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Kıymetli Üstat, Sayın Mesut SELEK:Hayatımda böyle tarif görmedim.Hocaların hocası böyle yemek tarifleri,müstear tarifleri,dana tarifi yapınca bizim ondan ders almamız gerekiyor.Çivi rahat çakılır, çok zor sökülür ancak sökülünce de iz bırakır.Ne yapsınlar onlarda dünyaya geldi,dünyayı görüyorlar,hayat yaşıyorlar.Saygılar sunuyorum.Sağlık ve mutluluk diliyorum.

Mehmet Burakgazi 
 30.11.2013 21:32
 

Erol Bey,Lokman Efendüye nazar değdi sanırım.. Yorunuza olan yanıtım tellere takıldı...Teşekkürler saygılar...

Mesut Selek 
 26.11.2013 0:18
 

Gerçekten harika bir yazı olmuş. Bir kilo pirzola diyeti ödememiz farz oldu herhalde. Gerçekten çok hoştu. Sevgi, selamlar.

Şahin ÖZŞAHİN 
 25.11.2013 16:56
Cevap :
Şahin Bey,sizi toplantımızda tanımak çok hoştu..Buradan hasret gideriyoruz..Fakat yakında yine yeniden bir yerde toplanmalıyız...Beğendiğinize sevindim...Teşekkürler...Selamlar...saygılar...  25.11.2013 18:17
 

Şimdi, bu Lokman efendü çok zeki bir kişi olduğundan kendisine laf atıldığını hemen anlıyormuş Mesut hocam. Bir danayı yediğine de inanırım, çünkü maşallah oldukça kilolu kendisi. Bu arada sizin yemek tariflerinizi de kıskanıyorum. Ben de bu yorumumda iki yemek tarifi yapmak istiyorum müsaadenizle.
1. Omlet: Yassı bir kaba biraz yağ atıp, üzerine yumurta kırın karıştırın. Afiyet olsun.
2. Makarna: Kaynamış suya tuz atın, içine makarnaları haşlayın, yağla birlikte karıştırın. Yine afiyet olsun.
Böylelikle bildiğim bütün yemek tariflerini de yapmış oldum. Hiç olmazsa yemek tarifi hevesimi blogda olmasa bile yorumda almış oldum. :) Saygılar, selamlar...

Erol Özışık 
 25.11.2013 16:46
Cevap :
Lokman Efendüler çoğalabülüüür...Daş düşebülüüürr...karşılarına ayı çıkabülüüür..Fotokopi halinde klonlanmaları da mümkündüür.Aslı gibidir deyü mühürlendiklerinde,onlara bir kaç dana kızartması daha sunulabülür.Ben her yemek tarifinde lezzet katmaları için bir kaç lokman efendünün kulağını çınlatırım.Onlar bu memlekete lazım.Değişik kılıkla gezmeleri yerine artık gerçek kimlikleriyle ortaya çıksalar,herkes onları daha çok sevecek...Fekat iyi de yutturuyor gendünü lokman efendü bazılarına.Biz usta aşçıların gözünden birşey kaçmaz.Fransız kalamayık...Heh hee...Çekirge kavurması kebabını anlatacağım yakında..Çekirge bir sıçrar..iki sıçrar üçüncüsünde ben yakalar kızgın yağa atarım.Erol Bey,muhteşem tariflerinizi de beğendim.Siz tarif de yazsanız benim gibi gerçek kimliğinizle yazarsınız..Bu da çok şık olur tabi..Can boğazdan gelir ,kahve Yemenden gelir diyelim,yazmaya devam edelim..Hörmetleerr... şükraaan şükraan..ehleenn sehleenn...  25.11.2013 17:17
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1522
Toplam yorum
: 9157
Toplam mesaj
: 558
Ort. okunma sayısı
: 1530
Kayıt tarihi
: 23.06.07
 
 

İnsan yontmakla geçti ömr-ü baharı... Güzel ve canlı heykeller yaptı... Kimisinin içi çabuk boşal..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster